Dél-Afrikában edzőtáboroznak a Németh Pál Dobóakadémia sportolói

Németh Pál Dobóakadémia
Interjú Németh Zsolttal, aki Potchefstroom-ból válaszolt kérdéseinkre.

– Mikor utaztatok ki, meddig maradtok?

– December 1-jén keltünk útra és 18-án érünk haza.

 

– Hol található Potchefstroom?

– Budapest-Isztambul-Johannesburg útvonalon repültünk. Az edzőtábor helyszíne Johannesburgtól másfél órányira, dél-nyugatra fekszik az ország közepe felé.

 

– Milyen a szállás?

– A háromcsillagos Elgro Hotelben lakunk. Több alkalommal is megszálltunk már ebben a hotelben. Vendéglátóink nagyon figyelmesek, minden kérésünket megpróbálják teljesíteni. Emeletünkön, az internetelérés megkönnyítése érdekében még külön routert is szereltek fel, ami nagy segítség itt a távolban.

 

– Milyen az időjárás, hány fok van napközben, illetve mennyire hül le a levegő éjszakára?

– Nem véletlen, hogy ezt a helyszínt választjuk, most már éppen huszadik éve. Csupán egy óra az időeltolódás, és teljes erőből tombol a nyár. Amikor megérkeztünk, éppen arról panaszkodtak a helyiek, hogy hetek óta nem volt egy csepp eső sem. A 28- 32 fokban ez nagyon meg is látszott. Szerencsére pár nap után megérkezett a csapadék, ami felfrissítette a környezetet és enyhítette a forróságot is. Így igazán kellemes időjárásban gyakorolhattunk 20-24 fokban és éjjel sem ment 18 fok alá a hőmérséklet. Most már újra melegszik az idő, a napokban ismét 30 fok körül várható.

 

– Milyenek az edzéslehetőségek?

– Minden adott a magas szintű edzésmunka elvégzésére. A délelőtti dobásokhoz biztosítják a dobószereket 3 kg-tól 15,6 kg-ig. Jól előkészített pályán, kiváló minőségű dobókörökből vethetik el a napi 40-50 dobásukat kalapácsvetőink. Délután a füves futópályán minden kiegészítő-, gyorsasági- és ugrómunkát el tudunk végezni. Utána rendszerint a konditerem következik, ahol nagyjából 500 négyzetméteren az erősítő gépek és szabad súlyok teljes arzenálja mellett gimnasztikatermet és jeges medencét is beépítettek, ami a kemény edzések után a regenerációt nagyban segíti.

 

– Kik vannak veletek az edzőtáborban?

– Most, első alkalommal jöttünk az év ebben az időszakában meleg éghajlatú edzőtáborba. Az olimpiai felkészülés miatt gondoltunk erre a változtatásra. Sokéves tapasztalat, hogy egy-egy ilyen edzőtábor mindig óriási lökést ad az alapozás során. Azt is tudtuk, hogy ellenfeleink, valamint az európai top-versenyzők már hosszú ideje élnek azzal a lehetőséggel, hogy a felkészülésük elején is már meleg égövre utaznak edzeni. A teljesség igénye nélkül csak néhány nemzetet sorolok fel azok közül, akik most itt vannak: cseh (Maslak, Hejnová), szlovák, olasz, francia, spanyol (pl. Ortega), ciprusi (Trajkovic, Parellis), holland, svájci, finn, észt, indiai (Chopra), német. Februárban, amikor ezt a tábort elterveztük, a már olimpiai kvótát szerzett versenyzőkre gondoltunk elsősorban, valamint azokra akik nagyon közel vannak a kijutás lehetőségéhez. Jól alakult a 2019-es év, hiszen Halász Bence és Gyurátz Réka már az olimpia előtt egy évvel megszerezték a kvótát. Pars Krisztián is nagyon közel van a legjobb 32-höz, ő jelenleg a 33. Sajnos Krisztián az októberi térdműtéte után még kénytelen kihagyni ezt az edzőtábort, de a következő, január végire, már ő is csatlakozik hozzánk. Rába Dani a 42. helyen tanyázik, és neki is megvan minden lehetősége, hogy harcban legyen a kijutásért. Varga Balázs év végi teljesítményével – amikor többször is közel dobott a 73 méterhez – érdemelte ki, hogy a társaival készülhessen ezen a különleges helyen. Állandó kísérőnk, Igaz Bálint most nem tartott velünk, helyette Horvát Márton csatlakozott a csapathoz, és van is feladata bőven...

 

– Hogy érzitek magatokat?

A tábor vége felé már mindenki nagyon fáradt, de ez így van jól. A visszautazásunk előtt még fáradtabbak lesznek, mivel hétfőn és kedden lesz a szokásos decemberi felmérésünk – reméljük minél jobb eredményekkel. Az biztosan látszik, hogy az otthoni időjárási viszonyok között nem tudtuk volna ilyen magas szinten elvégezni az eltervezett munkát. Az edzésen mutatott teljesítmények pedig sokkal jobbak, mint az előző év hasonló időszakában.

 

– Mit szóltok, hogy – távollétetekben – zöld utat kapott a 2023-as atlétikai világbajnokság?

– Nagyon bízunk abban, hogy az eddigi döntések értelmében tényleg zöld lesz az út, és meg tud valósulni ez a csodálatos projekt. Maga vb-rendezés hihetetlen nagy lehetőség, de annál talán még nagyobb az, hogy végre a magyar atlétika otthonra tud találni. Ha az eddig előkészített terveknek megfelelően tudnak megvalósulni a létesítmények, akkor akár több évtizedre is sínre kerülhet a magyar atlétika.

 

Halász Bence így értékelte az edzőtáborban töltött időt: – Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk ebben a számunkra szokatlan időpontban. Biztos vagyok abban, hogy jól fogja szolgálni az olimpiai felkészülésünket. A technikai képzés szempontjából is nagyon fontos, hogy most nem hideg időben bajlódunk a vasakkal. Már most várom a január végét, amikor újra itt folytathatjuk a felkészülést. Akkor már valamelyest csökkenni fog az edzés hossza, de még bőven az alapozó munka közepén leszünk.

 

 

 

 

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.