Dőltek a csúcsok a Honvéd Kupán

Izgalmas versennyel vette kezdetét a hétvége, pénteken immáron 35. alkalommal került megrendezésre az Atlétikai Magyar Szuper Liga egyik jelentős állomása, a Honvéd Kupa, amely idén a Legrand 35. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Verseny nevet kapta. Az egynapos fővárosi viadalon nemcsak hazánk legjobbjai, sztárjaink és leendő bajnokaink léptek pályára, de számos külföldi ország atlétája is megmérettetett.

A hagyományoknak megfelelően a verseny idén is kiváló hangulatban zajlott és megannyi remek eredményt hozott – fordulatos csatákat, lehengerlő befutókat és bravúros produkciókat láthattak a kilátogatók.

A küzdelmek a leány rúdugrással kezdődtek, ahol kettős MTK-siker született, Kováts Fanni és Nonn Eszter sorrendben, a dobogóra még a GEAC-os Simonváros Zille állhatott fel. A 3000 m akadály során máris egy egyéni csúcsot – méghozzá U23 Eb-szinten belülit - jegyezhettünk fel, a DSC-SI futója, a 2017-es Junior Európa-bajnoki induló, Lendvai András jóvoltából. A hölgyek versenyét a román Claudia Prisecaru nyerte Jánosi Lilla előtt. Leány és fiú 1500 méteren csak úgy záporoztak az egyéni rekordok, nyolcan is életük legjobbját futották, győzött a DOVASE-s Tóth Lenke és a budaörsiek tehetsége, Kovács Ferenc. A hölgyek hármasugrásában az elsőséget egy horvát ugró, Paola Borovic szerezte meg, ám sikert így is hozott számunkra a versenyszám, ugyanis két tatabányai, az ifjúsági olimpikon, Áts Viktória és Hoffer Krisztina is felálhatott a dobogóra, mi több, előbbi bőven túlugrotta az idei U20 kontinensbajnokság szintjét. A fiatal atléta egy héten belül kétszer is 13 méter fölé került. A súlylökés az U23 Európa-bajnokságra készülő zalaegerszegi dobó, Veiland Violetta győzelmével zárult.

A nők 100 m gátfutását a sérüléséből sikeresen visszatérő fedettpályás országos csúcstartónk, az U23 Eb-bronzérmes debreceni, Kozák Luca nyerte. A magyar bajnok gátas az előfutamban idei legjobbját futotta, a döntőben pedig magabiztosan ért elsőként a célba. Az urak 110 m gátja a Zalaszám-ZAC Eb-elődöntős országos bajnoka, Szűcs Valdó dominanciáját hozta, aki az előfutamban és a döntőben is egyéni csúcsot javított, és 6 századra megközelítette a dohai világbajnokság nevezési szintjét. Férfi magasugrásban a hazai pályán versenyző BHSE-s Bándli Olivér nyert, ahogy „kell”: egyéni csúccsal. A bonyhádiak távolugrója, Szabó Máté is követte versenytársát, az ő neve mellé is győzelem és egyéni legjobb került. A számot a fiúk versenyében az FTC-t erősítő Smelka Dániel húzta be. A legrövidebb sprintszámok döntői is remek eredményeket hoztak, a nőknél az ARAK Up. Akadémia kiválósága, az Ifjúsági Eb-ezüstérmes, Ifjúsági Olimpia-i 4. Takács Boglárka tartja jó formáját: idén harmadik alkalommal futott 12 másodpercen belül, nem is kevéssel, és természetesen, újra korosztályos Eb-limiten belül. A harmadik helyen beérkező Csóti Jusztina is Gävle-i szinten belül végzett. Az urak futamában az első két helyhez is egyéni csúcs kellett, a hazai közönség előtt versenyző Kádasi Zalán és az FTC atlétája, Szabó László is élete leggyorsabb 100 méterét abszolválták.

A verseny egyik csúcspontja ezúttal is a férfi 1500 méter volt, amellyel az ötvenes évek sikeres és meghatározó távfutójára, Iharos Sándorra emlékezett a klub és az atléta család. Idén új bajnokot avattunk, a számot a HÓDIÁK SE középtávfutója, Vörös Márk nyerte.

A nők versenyében román és belga első két hely született, Maria Claudia Florea és Jenny Wyns sorrendben, de azért lett magyar dobogós: az SVSE-s ifjú tehetség, Varga Gréta komoly egyéni csúccsal jött be bronzérmesként. A férfiak súlylökő számában mindössze 2 cm döntött az elsőségről, amelyet idei legjobbjával ezúttal a nyíregyháziak dobója, Kerekes László szerzett meg Detrik Balázs előtt. A női rúdugrás dobogójához 4 méter kellett, a verseny az ARAK-os Siskó Zsófiának sikerült a legjobban. A hármasugrás aranyérme az FTC-hez került, Galambos Tibor idei legnagyobb ugrásának köszönhetően.

Ligia Damaris Bara Romániából nyerte a magasugrást, ám őt – azonos eredménnyel – a 2017-es Junior Európa-bajnokság résztvevője, a BHSE-s Fekete Fédra követte.

A fiatalok 400 m gátja is csúcshalmozó versenyszám lett, mindkét nem vonatkozásában, egy kivétellel az összes versenyző egyéni csúcsot vagy idei legjobbat repesztett az egykörös távon. A két győztes: az egri Perge Attila és az ARAK Up. Akadémiát képviselő Mohai Regina. A hölgyek távolugrását egy korosztályos, fedettpályás országos csúcstartó és egy Junior Európa-bajnoki 5. helyezett nyerte, a leányoknál a kecskeméti Szűcs Szabina, a nőknél klubtársa, Lesti Diana bizonyult a legjobbnak. Előbbi egyéni rekordnak is örülhetett. 400 méteren győri és veszprémi diadalnak tapsolhattak a nézők, a nők futamát Répássy Hanna, az urakét Molnár Attila nyerte.

A dohai világbajnokságig vezető út egyik állomása volt a pénteki verseny a már biztos vb-induló, világbajnoki 12., 12-szeres magyar bajnok gyalogló, Madarász Viktória számára, az UTE klasszisa könnyedén, idei legjobbjával nyerte a szám 5000 méteres távját. A férfiak versenyében egy, már szintén vb-induló, hazai közegben gyalogló olimpikon 4-szeres magyar bajnok, Venyercsán Bence diadalmaskodott, ugyancsak szezonbeli legjobb idejével. A nap zárószáma a késő este elrajtoló női 5000 méter volt, amely a BEAC-os, egyéni csúcsot futó Jánosi Lilla sikerét hozta.

Mellékletben a Legrand 35. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Verseny jegyzőkönyve.

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.