Dőltek a rekordok Dohában

Folytatás május 18-án Shanghajban

Immáron 10. alkalommal rajtolt el a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) legnagyobb presztízzsel bíró pénzdíjas versenysorozata, a Gyémánt Liga. Az első állomás Doha volt, ahol igencsak figyelemre méltó eredmények születtek, röviden: 8 világ idei legjobbja, 3 versenycsúcs, 1 versenysorozat-rekord. 

Az olimpiai és világbajnok dél-afrikai Caster Semenya versenycsúccsal, a világ idei legjobbjával (1:54.98) nyerte meg a női 800 métert. Az idénynek ennyire az elején még senki sem futott ilyen jó időt ezen a távon. Az 1:54.98 minden idők 15. legjobb eredménye. A világcsúcsot (1:53.28) a csehszlovák Jarmila Kratochvilová futotta 1983-ban.

A friss mezeifutó-világbajnok Hellen Obiri nagyszerű hajrával, a világ idei legjobbjával (8:25.60) győzte le Genzebe Dibabát női 3000 méteren, míg a magasugrást korosztálya legjobb eredményének (196 cm) megismétlésével megnyerő 17 éves ukrán Jaroszlava Mahucsih a GyL-történet legfiatalabb győztese lett.

Ugyancsak átírta a Gyémánt Liga csúcslistáját Daniel Stahla 70.56 méterrel diadalmaskodó svéd diszkoszvető előtt senki sem dobta a szert 70 méter fölé ebben a versenysorozatban. Súlylökésben az olimpiai bajnok Ryan Crouser nagy csatát vívott a vb-címvédő Tomas Walshsal férfi súlylökésben, és végül hét centiméterrel előzte meg (22.13).

A nyolcmillió dollár összdíjazású Gyémánt Ligában – amely 12 állomás után két döntővel zárul – 32 számban harcolnak az atléták a fináléba jutásért és a fődíjért.

A számok győztesei – az idei versenynaptár sajátossága miatt – rendhagyó módon nem csupán az 50-50 ezer dolláros fődíjjal és egy-egy gyémánttal gazdagodnak, hanem kvalifikációt nyernek az ez évi, szintén Dohában rendezendő szabadtéri világbajnokságra is, mivel az év fő versenye a megszokott augusztusi időpont helyett szeptember végén kezdődik. (MTI/NSO, foto: ceylonathletics)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.