Emléktáblát kapott a legenda

Pergamenre emlékezett az atléta társadalom

Március 30-án az egykori kiváló középtávfutó, Rózsavölgyi István tiszteletére rendeztek emléktábla-avató ünnepséget az Ady Endre utca 15. szám alatti épület előtt Tatán. 

A tatai emléktábla avatás egyik apropóját az adta, hogy Rózsavölgyi István március 30-án lenne 90 éves, s a szervezők a sportoló lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó ötlete kapcsán úgy gondolták, ez az évforduló méltó alkalmat kínál az emléktábla leleplezésére. Rózsavölgyi István 1976-tól 2012-ig Tatán élt, edzőként sok fiatallal ismertette meg az atlétika, a futás szépségét, s néhány évig a tatai edzőtábor igazgatójaként is dolgozott. Rendkívül népszerű volt a városban, nem csupán a sportolók, hanem a tataiak között is, szerénysége és segítőkészsége révén.

Az emléktábla helyszínéül azért az Ady Endre utca 15. számú házat választották, mert tatai lakosként itt élte mindennapjait, itt tért pihenőre, amikor éppen nem edzést tartott, ebédet hordott, vagy esetleg horgászott az öreg tónál.  1999-ben – 70. születésnapjára – Török Ferenc könyvet írt róla Pergamen címmel. A Pergamen a beceneve volt kivételesen vékony alkata miatt, s a könyv még ma is népszerű olvasmány az életrajzi kötetek között.

A tatai emléktábla avatáson Michl József polgármester mondott köszöntőt, felidézve a legendás sportoló példamutató életét, majd lánya, Patakiné Rózsavölgyi Anikó emlékezett vissza az édesapára.

A hétszeres világcsúcstartó emlékét az edzőtábor atlétikai pályájának neve is őrzi, ahol emlékversennyel tisztelegtek az atléták Pergamen, azaz Rózsavölgyi István előtt.

Mellékletben az emlékverseny jegyzőkönyve.

(tata.hu, fotók: Kocsi Imre)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.