Kompakt atlétikai Európa-bajnokság Párizsban

25. EA Atlétikai Európa-bajnokság Párizs, 2020

Az Európai Atlétikai Szövetség és a 2020-as párizsi atlétikai Európa-bajnokság szervezőbizottsága november második hetében tartotta csapatvezetői helyszínbejárását a francia fővárosban. Elmondásuk alapján a kontinensviadal kiemelt részét képezi a 2024-es Nyári Olimpiai Játékok felvezetésének. Emellett kiváló lehetőségnek ítélik meg a sportág népszerűsítésére és egy teljes generáció inspirálására. Hogy mindezt hogy tervezik elérni? Egyrészt az atléták verseny középpontjába helyezésével, másrészt a nézők új csoportjának bevonásával.

A szükséges létesítmények rég nem látott közelségben lesznek. A verseny helyszínéül szolgáló Charléty Stadium közvetlen szomszédságában található a call room, valamint a melegítő pálya, míg az utca túloldalán a szállásul szolgáló egyetemi campus – Cité Internationale Universitaire de Paris. Ennek köszönhetően a versenyek egy lényeges elemével, a transzferrel egészen biztosan nem lesz gond – tekintve, hogy nem is lesz a megszokott autóbuszos szállítás. A campus és a pálya között gyalogosan lehet közlekedni, melyet megkönnyít a Pierre de Coubertin sugárút verseny idejére történő lezárása.

Autóbuszos transzfer csupán a külső helyszíneken megrendezésre kerülő versenyszámokhoz, eseményekhez – távolugrás selejtező, félmaraton, eredményhirdetések –, valamint az edzéshelyszínhez lesznek. Ezt a párizsi dugók kis mértékben megnehezíthetik, de a helyiek elmondása szerint nyáron a most tapasztaltnál jóval kisebb forgalommal lehet számolni.

A nézők új csoportjának bevonására ideálisak a külső helyszíneken megvalósuló versenyszámok, versenyhez kötődő események. Párizsban talán nem túl meglepő, ám annál ideálisabb helyszínt találtak minderre: az Eiffel-torony lábánál fekvő Trocadéro lesz az Európa-bajnokság külső központi helyszíne. Már a látványtervek is impozánsak!

A csapattagok elhelyezése nem a megszokott módon, hotelekben fog történni, hanem a korábban is említett, stadion mellett található párizsi egyetemi campuson. Ha figyelembe vesszük, hogy ezek nem sokcsillagos hotelek, hanem egyetemisták elhelyezésére szolgáló épületek, akkor semmiképp sem érhet minket csalódás. Minden csapattag egyágyas elhelyezésben fog részesülni, a változó méretben (11-18m²) rendelkezésre álló szobákban saját fürdőszobával. A külön szobákban történő elszeparáltság ellenére a csapatkohézió erősítését mindenképp megkönnyíti az egyetemi környezet nyújtotta közösségi terek bőséges tárháza.

Az edzéshelyszín a minden igényt kielégítő National Institute of Sport, Expertise and Performance (INSEP). Az alapértelmezésű pálya mellett egy irigylésre méltó fedettpályás létesítmény, valamint dedikált dobópálya is az edzeni szándékozók rendelkezésére áll. 

Mindezeket összegezve a kevesebb, mint egy évvel az esemény előtt látottak egy meglehetősen ígéretes Európa-bajnokság képét vetítik elénk.

 

Kámán Bálint

sportszakmai igazgató

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.