A Magyar Atlétikai Szövetség közleménye

A Főpolgármester az atlétika mellett

Budapest, 2019.11.18.

Pozitívnak és előremutatónak értékeljük Karácsony Gergely főpolgármesterrel zajlott mai találkozónkat.

A téma a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság volt, emellett röviden bemutattuk a több, mint 120 éves múlttal rendelkező Magyar Atlétikai Szövetséget (MASZ), valamint áttekintést adtunk a „sportok királynőjének” magyarországi eredményeiről, hazánk ötödik legsikeresebb sportágáról.

Örülünk, hogy teljes egyetértés volt abban, hogy a magyar atléták számára is mérföldkő a 2023-as világbajnokság, hiszen hazai pályán mutathatják meg, mire képesek. A világverseny óriási lendületet ad a versenyzőknek, sportágnak, a magyar atlétika pedig hosszú távon profitálhat belőle.

A MASZ a világbajnokság kapcsán célul tűzte ki, hogy ne csupán egy tíznapos esemény kerüljön megrendezésre, ne csak az legyen szempont – bár kétségtelenül fontos –, hogy pár napra minket, Budapestet figyeli a világ, hanem a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseménye egyben a hazai utánpótlásnak, szabadidősportnak legyen katalizátora, az iskolások, nézők ne csak befogadói legyenek az élményeknek, hanem aktív részesei is, lehetőleg már az eseményt megelőző éveken is.

A találkozó során is fontosnak tartottuk hangsúlyozni: nem a világbajnokságnak lesz atlétikai központja, hanem a magyar atlétikának lesz végre otthona. Hazai atlétáink jelenleg otthontalanok, nemhogy Budapesten, de még az országban sincs egyetlen egy edzőközpont, ahol nemzetközi szintű felkészülés mellett versenyeket is lehetne rendezni.

Főpolgármester úrnak is bemutattuk, hogy a tervezők a fenntarthatóságra vonatkozó igényünket is figyelembe vették, így nemcsak élsportolók, hanem amatőrök is használhatják a világbajnokság után a 15 ezer néző befogadására összezsugorított Atlétikai Központot, valamint az azt körülvevő zöld parkot, mely valódi otthonává válik sportágunknak.

A világbajnokság helyszíne sajnos ma Budapest szégyenfoltja. A belvároshoz közeli Duna-parti terület emberektől elzárt, pusztuló környezet. Ha folytatódhat a megkezdett munka, akkor a sportpark mellett lesz közpark, parti gyalogossétány, bicikliút, dunai kikötő és Pestet Csepellel összekötő gyalogos- és kerékpároshíd. Újra a budapestieké lehet ez a terület. 

Tájékoztattuk arról főpolgármester urat, hogy ha visszamondjuk a világbajnokságot, annak számos azonnali és hosszú távú hatása van. Akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie, illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk.

Biztosak vagyunk abban, hogy Főpolgármester úrnak bemutatott, az atlétikai világbajnokságra vonatkozó elképzeléseink, eddig megvalósult munkánk éppúgy szolgálják a magyar atléták és a budapestiek hosszú távú érdekeit.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.