Magyar technikai delegátus a dohai VB-n

Ifj. Mátraházi Imre a felelős a pályáért és minden sporteszközért a Khalifa stadionban

Magyar technikai delegátus munkálkodik a 209 országot felvonultató dohai atlétikai VB-n.

A versenyszervezési osztály tapasztalt munkatársaként immár tizenöt éve szolgálja a monacói székhelyű Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) és a „sportok királynőjét” Ifj. Mátraházi Imre, akinek ebben a minőségében a szeptember 27-től a katari Dohában megrendezésre kerülő világbajnokság mérföldköves eseményt jelent.

Először magyar „színekben”

„Hatvan esztendősen részesültem először abban az elismerésben, hogy a sportág televíziós kirakateseményének, a várhatóan 209 nemzet sportolóit felvonultató világbajnokságnak a technikai delegátusa lehetek - nyilatkozta a magyar szakember az SzPress Hírszolgálatnak. - Tisztemről dióhéjban csak annyit, hogy a pályáért és minden olyan sporteszközért és berendezésért, amelyek a Khalifa stadion küzdőterére kerülnek, jómagam felelek, szoros együttműködésben az IAAF egyik legfontosabb partnerével, a MONDO cég szakembereivel. – Felelősségteljes munkámat nyolc hosszú esztendőn át egyedül végeztem a monacói főhadiszálláson, akkor állt be mellém egy segítőtárs, ugyanakkor viszont újabb feladatok elvégzését is rám bízták. Nyolc atlétikai világbajnokság előkészítésében és lebonyolításában vettem részt, hat alkalommal a versenybíróság titkára voltam, egyszer pedig a technikai delegátus jobbkezeként igyekeztem a magas elvárásoknak megfelelni. A mostani tisztem azért is különleges, mert ezúttal nem az IAAF munkatársaként  lépek a színre, hanem nemzetközi feladatot ellátó technikai delegátusként. Ráadásul 15 év leforgása alatt most először szerepelhetnek az akkreditációs igazolványomat díszítve a piros-fehér-zöld színek, jelezve azt, hogy Magyarország a szülőhazám.. Ez nekem nem csupán egy nagy újdonság, hanem megható is” – hangoztatta a „kis Mátraházi”, akit azért emlegettek sokáig így, mert a 2013-ban 85 esztendősen elhunyt édesapja, id. Mátraházi Imre volt évtizedeken át a legnagyobb hazai és nemzetközi atlétikai versenyek pontosságáról híres szervezője, majd technikai igazgatója.

A sportág első légkondicionált világbajnoksága 

A magyar technikai delegátus nyilatkozatában arra is vállalkozott, hogy jelzést adjon mindazoknak, akik ezekben a napokban érkeznek a katari fővárosba, és rövidebb-hosszabb időt a Khalifa stadionban készülnek eltölteni..

„Napközben a hőmérők a városban 40-42 fokot mutatnak, a pártatartalom ugyanakkor csak 30-35 százalékos. Amint lemegy a nap, fordul a kocka, a hőmérséklet 32-33 fokra esik vissza, a páratartalom viszont azonmód felszökik 70 százalék fölé. A házigazdák is tisztában vannak azzal, hogy valójában sem így, sem úgy nem jó az atlétáknak, ezért született a nemzetközi szövetség tanácsát elfogadva az a döntés, hogy a szabadtéri világbajnokságok 1983 óta íródó történetében először nem lesznek délelőtti előfutamok és selejtezők. Másszóval reggeltől délután négyig üres lesz a pálya. Olyan sem volt még, hogy a késődélutánra tolódó kezdés miatt formabontó módon két részletben zajlanak majd a versenyek: 5-től este 7-ig követik egymást az előfutamok és az ügyességi számok selejtezői, egy órás szünet után este 8-kor szólítják majd a küzdőtérre az elödöntők és a döntők résztvevőit, akik éjjel egy előtt aligha kerülhetnek ágyba. A dohai lesz az atlétikai történetének első légkondicionált szabadtéri világbajnoksága. A stadion 3 szintjén helyeztek el hideg levegőt befúvó berendezéseket, és ha minden igaz, a versenyek alatt 23-25 fok lesz a hőmérséklet a lelátókon és pályán is. Azt kérte a nemzetközi szövetség a házigazdáktól, hogy a versenyek alatt a küzdőtér szintjén a hűtést állítsák le, máskülönben a nagy erővel beáramló levegő kellemetlenségeket okozna versenyzőknek.” - mondta befejezésül a világverseny magyar technikai delegátusa. (Szalay Péter /Szpress)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.