„A nőknél 5,25, a férfiaknál 6,30 lehet a világcsúcs.”

Tarasov, Gataullin, és Volkov tartott műhelybeszélgetést a XV. Hopp Parádé előtt.

A tatabányai Vértes Agorájának különterme – hétfőn délelőtt – zsúfolásig megtelt fiatal rúdugrókkal, edzőkkel, szakemberekkel és újságírókkal. Itt tartott műhelybeszélgetést az olimpiai és világbajnok, Maksim Tarasov, aki 6,05-öt is ugrott és Radion Gataullin (6,00, 6,02i), fedettpályás világbajnok, valamint a Nemzeti Rúdugró Program vezetője, Boris Volkov. Spiriev Attila rövid bevezetője után záporoztak a kérdések a világsztárokhoz, akik hősiesen állták a sarat és – angolul – válaszoltak a szakértő felvetésekre.

Legtöbben arról érdeklődtek, hogy mi a teendő, ha mélyponton van a sportoló?

Tarasov szerint ilyenkor vissza kell venni, nem kell rágörcsölni az ugrásra. Elő kell venni a puhább rudakat, meg kell próbálni alacsonyabbra tenni a lécet, hogy újra sikerélményünk legyen.

– Ilyenkor az edzőnek van a legtöbb dolga – kezdte Gataullin. – Pontos tervvel kell rendelkeznie, és vissza kell építenie a sportolót!

Sokan arra voltak kíváncsiak, hogy a zseniális ugrók melyik sportággal kezdték pályafutásukat?

– Úszással kezdtem, de az edzőm elindított 800 méteres síkfutásban, és mivel elég jó időt futottam, megkérdezte, hogy miért fecsérlem az időmet a vízben, ha így megy. Ekkor atletizálni kezdtem, és amikor kipróbáltam a rúdugrást, akkor már nem volt kérdés, hogy mivel fogok foglalkozni – mondta Tarasov.

– Érdekes, mert én is úszó voltam, majd a többpróbával folytattam, de beleszerelmesedtem a rúdugrásba, és ez a mai napig is tart – fogalmazott Gataullin.

Arra a kérdésre, hogy a világon hányan foglalkozhatnak ezzel a szakággal, Boris Volkov válaszolt:

– Akiket rúdugrónak tekinthetünk, ezerötszázan, de maximum kétezren lehetnek.

Itt Gataullin közbevágott: – Csak Amerikában 5-600 ugró tud öt méter felett.

– Jó, akkor maximum háromezer – zárta válaszát mosolyogva Volkov.

A Nemzeti Rúdugró Program vezetője arra a kérdésre is válaszolt, hogy kiből lehet Magyarországon világszínvonalú rúdugró?

– Itt ülnek mind ebben a teremben – mutatott rá a fiatal sportolókra.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy mi lehet reálisan az a világcsúcs, melyet elérhet sportoló a közeli, vagy nem túl távoli jövőben?

Radion Gataullin szerint a férfiaknál nem kizárt a 6,30, és a nőknél pedig elképzelhetőnek tartja az 5,25-ös rekord elérését.

A remek hangulatú beszélgetés végén számtalan kérdés megválaszolatlan maradt, mert elröppent másfél óra, és a hallgatóság egy része érdekelt volt a délutáni versenyben így el kellett indulni a bemelegítésre.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.