Olimpiai és világbajnoki szint a bajnokság első napján

Kiváló nyitány a bajnokságon

Szenzációs első nappal kezdődött a 124. Atlétikai Magyar Bajnokság.  Ahogy arról beharangozónkban már hírt adtunk, az országos bajnokságon a teljes hazai élmezőny, világklasszisaink, élversenyzőink, a jelen tehetségei, a jövő reménységei, vagyis mindenki rajthoz áll(t). Mi több, fantasztikus eredményeknek tapsolhattak a nézők a Lantos Mihály Sportközpontban.

A program délután a férfi rúdugrással kezdődött, ahol 5 méter kellett a dobogóhoz, a GEAC-os Simonváros Csanád 4. bajnoki aranyát nyerte, az ezüstérmes az egyéni csúcsát beállító U23 Európa-bajnoki induló, Böndör Dániel, míg a bronzérmes az utánpótlás Eb-döntős Kéri Tamás lett. A Dobó SE Európa-bajnoki 9. atlétája, Gyurátz Réka 72.70 méteres utolsó dobása után nemcsak sorozatban a negyedik felnőtt aranyérmének örülhetett női kalapácsvetésben, hanem annak is, hogy ezzel megjavította eddigi egyéni csúcsát és teljesítette a 2020-as tokiói olimpia indulási szintjét. A további dobogósok: Gergelics Cintia és az egy hete Svédországban Junior Eb-bronzérmet nyerő Németh Zsanett. Mindhárman a szombathelyi dobó akadémia versenyzői. Kiváló csatát hozott a női 100 m gát fináléja, ahol második bajnoki aranyát nyerte Kozák Luca, fedettpályás országos csúcstartó U23 Eb-bronzérmesünk. Mögötte a nemrégiben Európa Játékok bronzérmet nyerő, Fedett Eb 5. Kerekes Gréta végzett – mindketten 13 másodpercen belül értek célba, a győztes ideje: 12.89. A dobogó legalsó fokára idei legjobbját elérő Répási Petra állhatott fel. A férfiak 110 m gátján a bajnoki címet vb-szinttel nyerték: az idei fedettpályás országos bajnok Szűcs Valdó 13.41-et repesztett – készülhet Dohára. Szeles Bálint és a magyar atlétika első ifjúsági Európa-bajnoka, korosztályos országos csúcstartó, Eszes Dániel végeztek még érmes helyen – mindketten egyéni csúccsal zártak. A hölgyek hármasugró bajnoki számában a tatabányai Hoffer Krisztina bizonyult a legjobbnak 13.20 m-rel, mögötte ugyanazon eredménnyel ezüstnek örülhetett a Favorit AC U23 Eb-döntőse, Bajnok Eszter, míg a bronzérmet az egyéni csúcsot ugró ifjúsági olimpikon, Áts Viktória nyakába akasztották. A férfi diszkoszvetést az athéni olimpia ezüstérmese, Kővágó Zoltán nyerte 62.73 m-rel, őt az U23 Eb-bronzérmes Szikszai Róbert, valamint a győztes tanítványa, az FTC-s Huszák János követték. A női 100 métert egy korosztályos fedettpályás országos csúcstartó, Ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes, a legutóbbi junior kontinensbajnokságon is finalista Takács Boglárka nyerte 11.56-os egyéni csúccsal. Az ARAK tehetsége mindössze 1 századdal maradt el a junior országos csúcstól, amelyet Dr. Nguyen Anasztázia tart immáron nyolc esztendeje. A második, mögötte mindössze két századdal a 100 m gát bajnoka, Kozák Luca lett, a harmadik pedig az idei U23 Európa-bajnokság elődöntőse, a már magyar bajnoki arannyal büszkélkedhető Sorok Klaudia lett. Az uraknál csakugyan szoros befutóban dőlt el az elsőség, egy század döntött, Szabó Dániel 7. országos bajnoki címét szerezte meg, 10.51-gyel, mögötte Boros Bence és Kádasi Zalán értek célba.

Női gerelyhajításban harmadik bajnoki elsőségét szerezte meg 58.91 m-rel az idei Universiade 4. helyezettje, a Szlovéniában készülő Szilágyi Réka. Az hazai pályán versenyző ezüstérmes Moravcsik Angéla egyéni csúcsnak is örülhetett, a bronzérmes a minszki Európa Játékokon hazánkat képviselő Bogdán Annabella lett.

Tizennegyedik bajnoki aranyát nyerte az idei Universiade 6. helyezettje, Nádházy Evelin, 400 m-en győztes ideje 53.06. Mögötte az idei junior kontinensviadalon 400 m gáton egyéni csúcsot futó és 5. helyet szerző Molnár Janka és a most élete leggyorsabb egykörös távját abszolváló Répássy Hanna végeztek. Az uraknál a 2018-as berlini kontinensbajnokság elődöntőse, Koroknai Tibor 12. bajnoki címét nyerte, ezúttal 400 m-en 47.72-es idei legjobbal. A dobogóra az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Huller Dániel és Varga Lőrinc állhattak még fel. Utóbbi két fiatal a múlt heti Junior Európa-bajnokságon brillírozott, Huller Dániel a döntő legfiatalabbjaként 7. lett 400 m gáton, míg Varga Lőrinc remek 4. helyen végzett 800 m-en. Női magasugrásban idei legjobbjával 1.81 m-rel lett bajnok Renner Luca. A GEAC kiválósága ötödik magyar bajnoki címét nyerte - a másodikat magasugrásban. Mögötte az ezüstérmes a riói olimpikon, Fedettpályás Eb-döntős Szabó Barbara és a hétpróba országos csúcstartója, az MTK klasszisa, Krizsán Xénia zárt. Férfi távolugrásban 7.59 m-rel első lett Szabó László, megelőzve az egyéni csúcsot ugró Varga Pétert és a múlt heti Junior Európa-bajnokságon 4. helyen végző Pázmándi Dominiket.

1500 méteren a hölgyek országos bajnoka Kószás Kriszta lett, 4:30.82-vel, őt Böhm Lilla és Novák Natália követték. A férfiaknál egy nyolcszoros bajnok nyerte újabb címét, Vindics Balázs idén fedett pályán és szabadtéren is remek formában abszolválja versenyeit, mai elsőségéhez nem szükségeltetett új egyéni csúcs, ideje 3:51.70 lett. A további dobogósok: Kovács Marcell és Kiss Gergő Xavér. Női súlylökésben a magyar atlétika első világbajnoka, Márton Anita 35. országos bajnoki címét zsebelte be, edzéstársa, az idei U23 Európa-bajnokság döntőse, Veiland Violetta és a 2010-es Ifjúsági Olimpia ezüstérmese, Váradi Krisztina előtt. A váltók előtt a 3000 m akadály volt programon, a hölgyeknél a 2 évvel ezelőtti Universiade ezüstérmese, Wagner-Gyürkés Viktória 20. bajnoki címét nyerte, 4 másodperc híján vb-szintet futva, ideje 9:44.55. Mögötte a BHSE két U23 Európa-bajnoki döntőse, Tóth Lili Anna és Mógor Boglárka állhattak fel a dobogóra. Az uraknál az újdonsült U20 kontinensbajnoki 4., Szemerei Levente győzött 9:05.11-gyel, Lendvai András és Gregor László előtt. Az első versenynapot a 4x100 m váltók zárták, a nőknél a BHSE (Schmelcz Vivien Fanny – Kaptur Éva – Csóti Jusztina – Farkas Petra) diadalmaskodott 45.31-gyel az ARAK és a Szolnoki MÁV SE kvartettjeit megelőzve, a férfiaknál 40.96-tal a Szolnoki MÁV SE (Pázmándi Dominik – Boros Bence – Sipos János – Ecseki Dániel) bizonyult a leggyorsabbnak, a BHSE „A” és a Zalaszám-ZAC előtt.

Remek hangulatú, fantasztikus versenyt hozott az ob szombati napja, folytatás vasárnap 14:00-tól.

Mellékletben az első nap jegyzőkönyve.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.