Országos csúcs, olimpiai és vb-szint a liga döntő szombatján

Kácser Zita remekelt / Kiváló eredmények a Szuper Liga Döntőn / A serdülők is pályára léptek

Az MTK Budapest otthonában, a fővárosi Lantos Mihály Sportközpontban kerül megrendezésre hétvégén a 6. Atlétikai Magyar Szuper Liga Döntő és a 3. Atlétikai Serdülő Magyar Liga Döntő. A kétnapos finálé szombatja máris remek eredményeket hozott, csak úgy dőltek az egyéni csúcsok, szezonbeli legjobbak, szoros küzdelmek döntöttek a győzelmekről, dobogós helyezésekről, sőt, az este folyamán olimpiai és világbajnoki szintet jelentő országos csúcsot is jegyezhettünk.

A felnőtt élmezőny Szuper Liga fináléja a férfi összetett versenyzők hárompróbájával indult, amelyet az FTC-s Szabó László nyert meg 2114 pontos egyéni csúccsal. Érdekesség, az őt követő dobogósok, Kriszt Botond és Raffai Péter is életük legjobb eredményének örülhettek. 44:30.72-es idei legjobbjával - több, mint fél perces előnnyel - győzött 10000 m gyaloglásban Venyercsán Bence. Tóth Norbert és az idei leggyorsabb eredményét abszolváló Bagdány Tomasz állhattak még fel a pódiumra. A Maximus SE súlylökője, Rakovszky Tibor is a liga döntőjén lökte legmesszebb a szert ebben az idényben, 17.42 m-rel diadalmaskodott. A szám ezüstérmese, Fischer Márk egyéni csúccsal követte a szentesi versenyzőt. A hölgyek 100 méterét fedettpályás országos csúcstartónk, Kozák Luca nyerte 11.55-tel. Az urak fináléjában egyéni csúccsal - 10.40 - győzött a szolnokiak kiválósága, Boros Bence.

Gyurátz Réka kalapácsa immáron tizennegyedik alkalommal repült idén 69 m fölé, most 69.13 m-rel aratott sikert a szombathelyi versenyző. 1500 méteren Böhm Lilla 4:28.30-as szezonbeli legjobbal utasította maga mögé a mezőnyt. Óriási versenyt és remek eredményeket hozott az urak hasonló száma, az első hat helyezett 3:50-en belül ért célba - az aranyérmet a 3:46.94-es egyéni csúcsot futó Pápai Márton nyakába akasztották. A GEAC futója mögött ért célba 3:4718-as idei legjobbal Kazi Tamás. Egészen a nap féltávjáig kellett csak várni az első duplázásra, a férfi távolugrást ugyanis a liga többpróba bajnoka, Szabó László nyerte 7.73-mal. Rúdugrásban 5.12-es idei legjobbal győzött Simonváros Csanád. A női 400 m Nádházy Evelin sikerét hozta, a GEAC kiválósága 53.63-mal ért elsőként a célba. A férfiak versenyében mindössze egy tized döntött az elsőségről, ezúttal Huller Dániel javára, a dunakesziek tehetsége 47.82-vel szerezte meg a liga-győzelmet. Ezt követően nagyszerű gátas eredményeket láthattak a nézők: 100 m gáton újabb duplázó nyakába került az aranyérem, Kozák Luca a sík után ezt a számot is nyerte, méghozzá szezonbeli legjobbját - 12.89 - beállítva. Az ezüstrémes Kerekes Gréta is 13 másodpercen belül (12.99) ért célba. 110 m gáton 13.43-mal nyert az idei országos bajnok Szűcs Valdó. 59.80 méterig szállt Szilágyi Réka gerelye, ezzel megnyerve a versenyt az egyéni csúcsot (58.30 m) jegyző, hazai közönség előtt pályára lépő Moravcsik Angéla előtt. A magasugrás Szabó Barbara sikerét hozta, az UTE olimpikonja 1.81-gyel győzött.

Férfi diszkoszvetésben ezúttal 61.14-gyel Huszák János bizonyult a legjobbnak. Az este és a versenynap legnagyobb sikerét  azonban kétségtelenül a DSC-SI futója, Kácser Zita aratta: a sérüléséből nemrégiben visszatérő, többszörös magyar bajnok versenyző 3000 m akadályon 9:26.59-es új országos csúcsot ért el, majd' 4 másodperccel megjavítva ezzel Tóth Lívia 2005 óta fennálló magyar rekordját. Szenzációs eredményével Kácser Zita kvalifikált az őszi dohai világbajnokságra és a jövő évi tokiói olimpiára is. A férfiak hasonló távját Szemerei Levente nyerte 9:1074-gyel. Női távolugrásban hazai aranyéremnek tapsolhattak a szurkolók, Nguyen Anasztázia 6.70 méterrel nyerte a számot.

Legfiatalabbjaink, a jövő reménységei, a serdülő korosztály is ezen a hétvégén dönti el saját liga-sorozata végeredményét. Ifjú atlétáink is kitettek magukért szombaton, számtalan remek eredmény született. Egyéni csúccsal - 3.91 m - nyert a fiúk közt rúdugrásban Kőszegváry Balázs. A budaörsiek atlétája, Kovács Ferenc is élete legjobb idejét érte el 1500 m akadályon - 4:32.23. 56.39 méterig repült Németh Miklós diszkosza, a fiatal dobó győzelme mellett új egyéni rekordnak is örülhetett. Fiú 100 m gáton a dobogóra csak egyéni csúccsal lehetett felállni, nyert 13.24-gyel Pesti Máté, őt Hrabovszki Balázs és Takács Gergő követték. A debreceni Szabó Bence sem futott még soha olyan gyors 300 métert, mint a liga döntőn, 36.98-cal hódította el az elsőséget. Liga döntős győzelemnek örülhetett még többek között a kalapácsvető Csatári Jázmin (62.42 m), a 100 m-en diadalmaskodó Tatai Zalán (11.32), az 1500 méter elsője, Csuta Dorottya (4:51.13), a magasugrást megnyerő Keszthelyi Luca (1.63), vagy épp a gerelyhajító Kövér Fanni (49.02 m).

Mellékletben a liga döntők szombati versenynapjának eredményei.

Folytatás vasárnap.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.