Parádés versenyek Budapesten

Izgalmas küzdelmeket, kiváló eredményeket hozott a Budapest Open

A várakozásoknak megfelelően igazi atlétikai ünnep volt a hétvégén rendezett Budapest Open, Schulek Ágoston Emlékverseny. A kétnapos nemzetközi viadalon tizenkét ország atlétája állt rajthoz, a külföldi versenyzők mellett természetesen képviseltette magát a honi atlétika színe-java, fiatal tehetségeink mellett legnagyobb sztárjaink is pályára léptek, vagyis minden korosztály érdekelt volt.

Szombaton a leány rúdugrók versenyével kezdődött a program, ahol sorra dőltek az egyéni csúcsok, az első 7 helyezett kivétel nélkül élete legjobbját érte el – győzött a GEAC-os Simonváros Zille 341 cm-rel.

Női magasugrásban a dobogósok két centin belül zártak, a szülésből visszatérő, olimpikon, Szabó Barbara és a GEAC-os Junior Európa-bajnoki résztvevő, Renner Luca csatáztak az első helyért – ezúttal utóbbi diadalmaskodott, 179 cm-rel. A pódiumra mellettük Fekete Fédra állhatott még fel.

A férfi távolugrás a nap talán egyik legizgalmasabb versenyét hozta, az FTC kiválósága Szabó László hatalmas egyéni csúccsal végzett az élen – mindössze 1 cm-rel maradt el a 8 méteres álomhatártól. Mögötte Pázmándi Dominik is egyéni rekordnak örülhetett, a harmadik, Galambos Tibor pedig idei legjobb eredményét érte el.

A hölgyek kalapácsvetésében csodás ezüstéremnek örülhettünk: a Dobó SE Eb 9. helyezett, háromszoros országos bajnok versenyzője, Gyurátz Réka idén másodjára került 72 m fölé – 72,03 m-rel lett második a kínai Na Luo előtt.

Szilágyi Réka, kétszeres magyar bajnokunk tartja jó formáját: a néhány napja Ljubljanában egyéni csúcsot dobó gerelyhajító Budapesten is sikeresen versenyzett, legjobb magyarként, alig elmaradva a 60 métertől a 3. lett (59,72 m) – csak két kínai vetélytársa előzte meg.

Női súlylökésben világbajnokunk, Márton Anita újabb győzelmet zsebelt be, 34-szeres országos bajnokunk 17,64 m-rel nyert edzéstársa, Veiland Violetta előtt.

A hölgyek 100 m-es versenyét két gátas csillagunk uralta, a sérülése után ismét versenyző országos csúcstartónk, Kozák Luca és Kerekes Gréta Fedett Eb 5. helyezett végzett az élen, előbbi időeredménye 11.57. A férfiak hasonló versenyszámában ugyan brit siker született, de a dobogósok, a junior Eb-döntős Máté Tamás és Boros Bence sem szomorkodhatott: előbbi egyéni csúcsot futott, utóbbi pedig beállította azt (10.48).

Férfi kalapácsvetésben ismét bebizonyosodott: dobó nemzet vagyunk. A szombathelyiek Eb-bronzérmese, az utánpótlás kontinensbajnok, Halász Bence 76,42 m-rel győzött – idén 5. alkalommal került 76 m fölé.

Női hármasugrásban a nyíregyházi Nyisztor Petra is álomhatárt lépett át, a fiatal versenyző csatlakozott a „13 méteresek klubjához” (13.25 m).

Férfi 200 méteren Boros Bence újabb komoly eredményt ért el, 20.92 másodperccel egyéni csúccsal tudott nyerni, több, mint 3 tizeddel megelőzve brit riválisát.

A vasárnap is számtalan egyéni csúcsot és idei legjobb eredményt hozott. 400 m gáton győzött a dunakesziek tehetsége, az ifjúsági Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai ezüstérmes, Huller Dániel (51.93). A hölgyek futamában nagyot csatázott az elsőségért az ifjúsági olimpikon, Molnár Janka és az idei Fedettpályás Európa-bajnokságon is rajthoz álló, idén második 400 m gátját abszolváló Nádházy Evelin. Ezúttal a budafokiak tehetsége, Molnár Janka állhatott fel a dobogó legfelső fokára (58.54).

Olimpiai bronzérmesünk, Márton Anita vasárnap is dobókörbe állt, mi több: újabb győzelmet elérve, diszkoszvetésben sem tudták legyőzni (56.80 m), mögötte Kerekes Dóra és Váradi Krisztina zártak.

Női távolugrásban idén negyedszerre került 6,40 m fölé az MTK Budapest kiválósága, Nguyen Anasztázia, a 14-szeres magyar bajnok 6,46 m-rel nyert, megelőzve két junior Eb-döntőst, Lesti Dianát és Farkas Petrát. Rúdugrásban a DSC-SI junior vb-indulója, Klekner Hanga 4,20 m-es eredménynek, győzelemnek és egyben új egyéni csúcsnak örülhetett.

Férfi diszkoszvetésben 62 méterrel zárt az élen az U23 Eb-érmes, Szikszai Róbert, megelőzve klubtársát, Káplár Jánost és a szombaton a kalapácsvetést megnyerő Halász Bencét.

Női 1500 méteren tripla BHSE-siker született: Tóth Lili Anna, Böhm Lilla és Mógor Boglárka sorrendben. Érdekesség, az aranyérmes és bronzérmes is élete legjobb idejét futotta.

Fantasztikus hangulatban telt a versenyhétvége Mátyásföldön, amelynek jegyzőkönyve megtekinthető a mellékletben.

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.