Prima-közönségdíjat kapott Mecser Lajos

Mecser Lajos
Kitüntették Mecser Lajost, a kétszeres olimpikont

A 60-as évekre a salgótarjáni atléta, futó Mecser Lajos neve összeforrt Nógrád megye sportéletével, gyakori rendszerességgel szállította a sportsikereket.

Kiváló hazai és nemzetközi eredményeiről egyre többet lehetett olvasni, és többen példaképüknek is tekintették. Kiemelkedő sportegyénisége volt Nógrád megyének. Ma már kevesen tudják róla, hogy 22-szeres magyar bajnok, 11-szeres magyar mezei bajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávfutó. Többször állított fel országos csúcsot.

Stockholmban, 1968-ban elért 5000 méteres síkfutó országos csúcsát (13:29.2) 34 éven át nem tudták megdönteni. Két olimpián vett részt: 1964-ben Tokióban, majd 1968-ban Mexikóban. Bejárta a világot, versenyzett az Amerikai Egyesült Államokban, rajthoz állt Párizsban, a L’Humanitén.

Amikor abbahagyta az aktív versenyzést, a futásról akkor sem mondott le. Barátaival kezdeményezője volt a Rákóczi-emlékfutásnak. Volt olyan év, amikor öt országot is érintettek. Tény, ahogy múltak az évek, egyre kevesebb szó esett róla, ritkábban lehetett hallani, olvasni Mecser Lajosról. Ő a futás mellett élménybeszámolókon vett részt, népszerűsítette a sportolást, futást.
Bükkaranyoson, ahol született, többször is megfordult, hogy megossza élményeit, emlékeit az ott lakókkal, biztassa őket a rendszeres sportolásra, futásra. dr. Fancsik János verssel emlékezett meg róla: „Bükkaranyos kis tája Mecser Lajos őshazája. Onnan indult hosszú útra, mely felvitte őt a csúcsra.” kezdődik az életét méltató vers.

Mecser Lajos sportsikerei nem merültek feledésbe. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint az a tény, hogy 2019-ben megkapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Nógrád megyei szervezetének Prima-közönségdíját, amelyet a napokban, Szécsényben vehetett át.

Forrás: Szenográdi Ferenc/nool.hu
Kiemelt kép: Ladóczki Balázs/NMH

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.