Sportegészségügyi konferenciát tartottunk (Galéria)

Rengeteg hasznos információval gazdagodtak a tisztelt érdeklődők.

A Magyar Atlétikai Szövetség 2019. november 16-án tartotta sportegészségügyi konferenciáját. Kámán Bálint sportszakmai igazgató rövid megnyitója, és a támogatásban részesülő atléták számára szövetségi kereteken belül biztosított egészségügyi szolgáltatások ismertetése után színvonalas elméleti és gyakorlati előadásokat hallhattak a konferencia résztvevői.

A sort a szövetség korábbi, míg az Európai Atlétikai Szövetség régi-új munkatársa, Rutkovszky Ede kezdte az EA „I run clean” antidopping edukációs rendszerének ismertetésével. Az online felület nyolcmodulos felületén megszerezhető igazolás a 2018-as győri ifjúsági Európa-bajnokság óta nevezési feltétele az EA korosztályos versenyeinek, és ez 2020-tól a felnőtt versenyekkel bővül. Természetesen nem csak az ezen versenyekre esélyes atlétáknak érdemes meglátogatni a magyarra is lefordított honlapot: edzőknek, szakosztályvezetőknek, de még szülőknek is hasznos információkat tartalmaz.

Ezután Koszta Ágnes tartott általános dietetikai előadást, amelyből kiderült: ezen a területen rengeteg tere van a fejlődésnek. Persze egy akár napi két edzéssel készülő egyetemistának, akinek napközben esetleg egyéb elfoglaltságai is vannak, rendkívül nehéz megtervezni a megfelelő étkezését. Ehhez mindenképp szakemberre van szükség.

dr. Kovács Péter folytatta, aki sokaknak ismerős lehet az Országos Sportegészségügyi Intézet teljesítménydiagnosztikai laborjából. A korábbi volt atléta a rendelkezésre álló időkeretben maximális mennyiségű információt adott át a válogatott-, valamint a szűrésre jogosult kerettagok részére a Sportkórházban rendelkezésre álló diagnosztikai lehetőségekről. A sok adattól és grafikontól azonban nem kell megijedni! Péter és csapata nem csak értelmezni segít a mért eredményeket, hanem a mindennapos edzésmunkába történő integrálásban is.

A délelőtti programot Igaz Bálint összefoglalója zárta a Magyar Sporttudományi Társaság október végi, „Tokió sportpszichológiai szempontból” című konferenciájáról. A több, mint egy évtizede az atléta-válogatott mellett dolgozó sportegészségügyi szakember felhívta a figyelmet, hogy Tokióban több mentális kihívással is szembe kell nézniük az atlétáknak, illetve edzőiknek. Akár a szimpla pihenés is kihívásokat okozhat az alapból is nyüzsgő, az olimpiai játékok miatt várhatóan még inkább vibráló japán fővárosban. Mindezek kivédésére rendelkezésre állnak a megfelelő technikák.

A rövid pihenő után „örökzöld” témákat boncolgattak előadóink: a sort keretorvosunk, dr. Kiss Marianna kezdte vezető nemzetközi folyóirat referátumával, combhajlító sérülések korszerű kezelési elvei témakörben. A jelenlévők nem csak a sérülés megfelelő diagnosztizálásában hallhattak a legújabb kutatásokon alapuló, napi gyakorlatban is alkalmazható praktikákat, hanem a rehabilitáció során bizonyítottan hatásos technikákat, kezeléseket is megismerhették.

A combhajlítót újabb gyakori sérülés típus, a krónikus Achilles-ín gyulladás ismertetése követte esetbemutatás keretében, gyógytornászunk, Halmos Edit jóvoltából. A mindannyiunk által jól ismert gátfutó kálváriája sok tanulsággal szolgált minden érintett-, és a történetet megismerők számára is. Továbbá ismét bizonyítást nyert, hogy egészségügyi csapatunk közös gondolkodással mindent megtesz az atléták egészségének megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében.

Ezt követően Széll Gábor gyakorlati előadása következett az előző sérülés-típusok megelőzése témakörben. Gyógytornászunk nem csak a gyakorlatokat bemutató Halmos Editet, de a hallgatóságot is megmozgatta – hogy megfelelően láthassák a gyakorlatokat szinte mindenkinek közelebb kellett jönnie az előadókhoz. Természetesen előkerültek az okostelefonok, a bemutatott gyakorlatok remélhetőleg az edzések részét képezik hamarosan.

A konferenciát Hajdú AnnaPszichológiai módszerek alkalmazása és jelentősége a sportteljesítmény fejlesztésében” előadása zárta. A válogatott sportolókkal is dolgozó szakember bemutatta az atléták felkészülésében használható (sport)pszichológiai módszereket, közelebb hozva ezt a méltatlanul óvatosan kezelt tudományágat az edzők és atléták felé.

A sportegészségügyi konferencia a tervek szerint megkapja állandó helyét a „versenynaptárban”, így a jövőben kiszámítható módon, évente hallgathatnak aktuális sportegészségügyi témákat feldolgozó előadásokat a tisztelt érdeklődők!

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.