,,Szeretném alázattal végezni a feladatom”

Petrahn Barbara az EA Fejlesztési Bizottságában

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Prágában tartotta tisztújító kongresszusát az Európai Atlétikai Szövetség (EA), ahol a tagországok képviselői szavaztak az elkövetkező időszak tisztségviselőire. A legtöbb szavazattal első helyen került be a Tanácsba Gyulai Márton, ám a magyar sportvezető elsöprő sikere mellett még egy igen komoly elismerés jelezte: kontinens szinten számítanak hazánkra, szakembereinkre, ugyanis kétszeres olimpikon, egykori sprinterünket, a ma már menedzserként dolgozó Petrahn Barbarát beválasztották az Európai Atlétikai Szövetség Fejlesztési Bizottságába.

A Győri AC klubmenedzserét kérdeztük új megbízatásáról:

Élsportolóból lettél sportvezető. Megszámlálhatatlanul sok magyar bajnoki cím után hogyan és miért döntöttél úgy, hogy civilként is a sportok királynőjét szolgálod?

Közel 25 éve vagyok az atlétika vérkeringésében, először, mint ahogy te is mondtad, sportoló majd, mint sportvezető. Életem szerves részét töltötte ki az atlétika, így a pályafutásom befejezése után szerettem volna a sporthoz közel maradni. Keveseknek adatik meg, hogy azzal foglalkozzanak, ami a szívükhöz a legközelebb áll, és amiben igazán otthon érzik magukat. Egy rövidebb kitérő után Győr adta meg azt a lehetőséget és ugyanakkor kihívást is, ami elindított sportvezetői utamon. Jelenlegi munkám nemcsak az atlétikához köthető, lehetőségem van más sportágak megismerésére, működési és versenyrendszerük megtapasztalására, akár a kiválasztástól a felnőtt versenyzők olimpiára való kijutásáig. Ez egy csodálatos út, amit követve én is fejlődök és rengeteget tanulok.

Klubmenedzsereként pontosan milyen feladatokat látsz el?

Munkám meglehetősen sokrétű, az egyesületen belül jelenleg 8 szakosztály működik, atlétika, birkózás, evezés, judo, kerékpár, tenisz, torna és súlyemelés: e sportágaink mindennapi működtetésétől a szakági szövetségekkel való kapcsolattartásig, a versenyszervezéstől a szakosztályok népszerűsítéséig rengeteg napi és egy-egy ciklusra vonatkozó feladat van. Mindig finomítjuk a már meglévő és jól működő kezdeményezéseinket és új sportprogramokat dolgozunk ki, igyekszünk Győr városának méltó sportéletet biztosítani a legkisebbektől az olimpiai szintű sportolóinkig. Helyet kapott egyesületünknél az ovis sportprogram és a lakossági sport is. Szeretnénk, ha a város igazi sportvárossá nőné ki magát, ami nem minden esetben olimpiai érmekben, de a gyermekek sportolási lehetőségének biztosításában is mérhető. A tehetség úgyis kiválasztódik. Munkámat a sportágukért szintén elhivatott szakosztályvezetők és kollégák segítik.

Mit jelent számodra, a sportág számára a bizottságba történő beválasztásod?

Óriási megtiszteltetés a bizottságba való bekerülés és igyekszem meghálálni azt a bizalmat, amit a Magyar, valamint az Európai Atlétikai Szövetségtől kaptam ezzel a lehetőséggel. A bizottsági tagság számomra pozitív visszaigazolása az elvégzett munkámnak és természetesen annak is köszönhető, hogy a magyar atlétika jó irányba halad. Gyulai Márton tanácstagsága, a Spiriev Bojidar által megálmodott, Spiriev Attila által megvalósított és az IAAF által elfogadott atlétikai világranglista bevezetése mellett a nemzetközi megbízatást betöltő versenybíróink és élsportolóink mind-mind azt mutatják, hogy a magyar atlétika egy felfelé ívelő pályára állt, aminek egyik jelentős állomása lesz majd a budapesti 2023-as világbajnokság. Kiváltképp örülök annak, hogy egyre több nő kap vezető szerepet a sportban.

Milyen célokkal tervekkel vágsz neki a munkának?

Izgatottan várom a bizottsági munkát, szeretném becsülettel, alázattal, az atlétika fejlődését szolgálva felelősségteljesen végezni a feladatom. Hiszem, hogy a gondolatébresztő megbeszélések és a más országokkal való együttműködés előre viheti az atlétika sportágat. A bizottság összetételéből úgy látom, globális képet kaphatok majd Európa atlétikájáról; a tagok különböző sporterületeken, különböző szakmai tudással rendelkeznek, így mindenképp gyümölcsöző, eredményes munkára számítok. Abban biztos vagyok, hogy mindenkit a tenni akarás és a fejlődés elősegítése irányít majd. Helyet kapott a tagok között Jenny Meadows is, akivel pályafutásom alatt többször találkoztunk, igaz ő 800 m-en, én pedig 400 m-en versenyeztem.

Lehet már tudni, milyen feladataid lesznek?

Konkrétumokat az első bizottsági ülés után tudok majd mondani, az elmúlt években jelentős fejlesztés történt a továbbképzésekben és a fiatalok atlétikájában, ez mindenképpen egy követendő útirány, de rengeteg egyéb terület van, amit lehet finomítani a sportág fejlődésének érdekében.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.