A világ gyaloglói keresik a térképen Békéscsabát

Csaba Center- Budapest Bank 40. Nemzetközi Gyalogló és Futógála

2019-ben ismét régi fényében a békéscsabai verseny, hiszen IAAF világbajnoki kvalifikációra jogosít a 20 km-es gyalogló versenyszám. Chileből, Hong Kongból és Európa számos országából érkeznek versenyzők, hogy rajthoz álljanak e versenyszámban, és hazai legjobbjainkkal, többek között Helebrandt Mátéval, Kovács Barbarával, Madarász Viktóriával, Récsei Ritával versenyezzenek. A cél mindannyiuk számára ugyanaz: legjobbjukat nyújtani és egyéni csúccsal zárni a versenyt.

A gyalogló számokban az ország teljes mezőnye képviselteti magát, hiszen felnőtt 20 km-es egyéni és csapatbajnokság, valamint a Fiatalkorúak Hosszútávú Országos Bajnokság rendezését is elnyerte a klub a Magyar Atlétikai Szövetségtől.

Folytatva a hagyományt, immár 25. alkalommal kerül megrendezésre az egyéni és váltó utcai futóverseny. Ebben a számban erős mezőny várható, hiszen a főpartnerek jóvoltából pénzdíjas a verseny. Etióp és magyar kiválóságok küzdenek az elsőségért. Újra sok tehetséges versenyzőt láthat a békéscsabai sportszerető közönség.

Tóth Sándor mesteredző, a klub ügyvezetője így emlékezik az elmúlt 40 évről:

A kezdetektől rendezőként és edzőként is részese vagyok a versenynek. 40 éve ugyanezen a kitűnő versenypályán küzdenek a sportolók. Számtalanszor nyert itt a lengyelek többszörös olimpiai bajnoka, a kiváló Robert Korzeniowski, a finnek világbajnoka, Sari Essayah, a csehek kiválóságai, Jozef Priblinec olimpiai bajnok és Roman Mrazek világbajnoki ezüstérmes, valamint a magyar gyaloglás legendás alakjai, csupán néhányat említve közülük:

Az országos Bajnokság díszvendégei: Korcsok János, Urbanik Sándor, Rosza Mária, Szabó Andrea, Ilyés Ildikó, Sátor László, Szebenszky Anikó, Czukor Zoltán , Dudás Gyula., sokszoros országos bajnok, országos csúcstartó, olimpikon gyaloglók.

Urbanik Sándor máig megdönthetetlennek tűnő országos csúcs tulajdonosa, az 1997-ben felállított 20 km-es gyaloglás 1:20:41 időeredménye mai napig áll, az 1999-es 50 km-en gyalogolt 3:48:41-es eredményét 2017-ben a mostani bajnokságon is induló Helebrandt Máté adta át a múltnak, nem is akárhol: a londoni világbajnokságon (3:43:56)

Urbanik Sándor nevéhez fűződik egyébként 3 utánpótlás és 7 felnőtt országos csúcs.

Felesége Rosza Mária, aki ma a békéscsabai klubban edzőként tevékenykedik, több országos bajnok tanítványt nevelt már. Pályafutása alatt kiemelendő az 1995-ben a Göteborg-i világbajnokságon elért 7. helyezése és máig megdönthetetlen országos csúcsa 10 km-es gyaloglásban (42:34). Emellet egy utánpótlás és négy felnőtt országos csúccsal büszkélkedhet a sok bajnoki győzelem mellett. Szabó Andrea az ifjúsági vb 8. és az IBV 3. helyével alkotott maradandót. Ilyés Ildikó 2 olimpián szerepelt a klub színeiben.

Czeglédi Katalin marketingvezető is a kezdetektől vezető szerepet vállal a szervezésben:

A családoknak tartalmas vasárnapi programot kínálunk.    

A Csaba Center adottságait kihasználva ez eddiginél is színesebb paletta várja a kilátogatókat. Sport és egészség jegyében választhat a programok között kisgyermekektől a nagyszülőkig bárki. A versenypályai gyalogló és futóküzdelmek mellett a Center aulájában sportágak bemutatói, lakossági egészségügyi mérések, arcfestés, a népszerű sakkszimultán és a Kemény Gitárklub adnak pozitív élményt vasárnap délelőtt. (BCSAC)

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.