26 éve nem ugrott senki ilyen magasra szabadtéren

ARMAND DUPLANTIS ET SAM KENDRICKS À LAUSANNE LE 2 SEPTEMBRE 2020.  IMAGE CREDIT: GETTY IMAGES
A történelemben először fordult elő, hogy egy versenyen két atléta is 6.02 métert ugrott

A Lausanne-i Place de l’Europe adott otthont a Gyémánt Liga női és férfi rúdugró versenyeinek. Ez utóbbi, két illusztris résztvevőjének, Armand Duplantis-nak és Sam Kendricks-nek a kiváló versenyét hozta. Egy ponton úgy tűnhetett, a verseny soha nem fog befejeződni, hiszen mindketten elsőre teljesítettek számos egymást követő magasságot.

A kétszeres világbajnok Kendricks 5.32 méteren szállt be a versenybe, amíg Duplantis csak 5.62-nél, amit az amerikai csak első javításra teljesített. A svéd ekkor kihagyott két magasságot, amelyeket viszont versenytársa elsőre átugrott. A két olimpiai bajnok: Thiago Braz és Renaud Lavillenie egyaránt teljesítette az 5.72-es magasságot, ám az 5.82 métert most kifogott rajtuk, így már csak Duplantis és Kendricks maradt versenyben. Mindketten elsőre átugrották az 5.87 métert, majd ez 5.92-nél megismétlődött, sőt 5.97 méteren is. 

Svájcban még sosem ugrott senki 6.02 métert, ám az urak által történelmi jelentőségűvé váló versenyen mindketten elsőre átugrották ezt a magasságot, ezzel megtörtént, hogy egy versenyen belül két rúdugró is túljutott 6.02 méteres magasságon.

Egyedül a fény hiánya tűnt akadályozó tényezőnek: napnyugtakor emelték 6 méteres magasság fölé a lécet. Bár Duplantis elsőre átvitte a 6.07 méteres magasságot látván, hogy amerikai versenytársa 6.02 méteren fejezi be a versenyt még egy kísérletet tett 6.15-re, ám úgy gondolta, hogy ezt most nem érdemes folytatni, hiába tettek meg mindent a szervezők a megfelelő fényviszonyok előállításáért. A svéd fiatal eredménye Gyémánt Liga-csúcs, egyben svéd szabadtéri rekord.

A hölgyek versenyében is svéd győzelem született: Angelica Bengtsson Holly Bradshaw-val, Marion Lotout-tal, Angelica Moserral és Michaela Meijerrel vívott izgalmas küzdelmében 4.72 méteres magasságot teljesítve szerezte meg a győzelmet.

worldathletics.org nyomán

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.