A 6.20 is benne lehet

A hétvégén Armand Duplantis 6.17 méterrel megdöntötte a rúdugrás világcsúcsát a Torunban rendezett fedettpályás versenyen.

A mindössze 20 éves svéd atléta második kísérletével abszolválta a magasságot, megdöntve ezzel Renaud Lavillenie 2014-ben felállított eredményét.

Duplantis már a korábbi, düsseldorfi viadalon is megpróbálta megdönteni a világrekordot, de akkor még picivel elmaradt. Torunban zavartalanul próbálkozhatott, hiszen a vetélytársai már 5.52 méternél kiestek. 

A „Mondo” becenévre hallgató újdonsült világcsúcstartó így nyilatkozott a sikerről.

– Három-négy éves korom óta az volt a célom, hogy megnyerjem az összes lehetséges aranyérmet, de a legnagyobb álom a világrekord megdöntése volt – mondta a friss rekorder. – Minden, amit eddig tettem, erre a pillanatra épült, nem is tudom felfogni. Mindenki várta már, mikor döntöm meg a csúcsot, és én is tudtam, hogy bennem van. Már Düsseldorfban is majdnem sikerült, de az ember sosem tudhatja, mikor lesz újra olyan formában, hogy megjavítsa a világcsúcsot. Most már az első kísérletem után éreztem, hogy meglehet.

A korábbi világcsúcstartó, Renaud Lavillenie tudta, egyszer eljön ez a nap.

– Nincsenek nagy meglepetések, ezt már várhattuk tőle, én is felkészültem arra, hogy meg fogja dönteni a rekordomat. Még üzeneteket is váltottunk erről, és lám, meg is csinálta! Ezen a szinten az ugrások hasonlóak, de ilyen, mikor már egy-egy centiméterért harcolunk. Armandnak fantasztikusak a képességei, szerintem még van benne, ezért teljesen reálisnak és elképzelhetőnek tartom, hogy hamarosan eléri a hatszázhúsz centis magasságot. Nem tudjuk, hol vannak a határai, de ez már az elkövetkező években ki fog derülni, ezért mostantól nagyon kell rá figyelnünk.

Érdekesség, hogy az atlétika egyik legendás alakja, Szergej Bubka – aki jelenleg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke – is húszévesen ugrott először világcsúcsot, majd évekig uralta a sportágat.

Fotó:

Rafal Oleksiewicz/PressFocus/MB Media, via Getty Images

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.