Az Iharos-emlékverseny hozta a legjobb eredményt az Iharos-pályán

Ritkaság és bravúr: ketten is 6000 pont fölé jutottak női hétpróbában az összetett országos bajnokságon

Örömmel jelentjük: nagyon jó kis Honvéd-kupán vagyunk túl!

Mindig jó látni, amikor benépesül a nagy hagyományokkal bíró, alig két éve felújított Iharos Sándor Atlétikai Pálya, a névadó pedig különösen büszke lehetett odafent szombaton, mert a viadal legnagyobb presztízzsel bíró versenyszáma, az Iharos Sándor és Rózsavölgyi István emlékének adózó férfi 1500 méter kiváló futást hozott. Kiváló futást, és remek, 3:40 percen belüli időt – csak viszonyításképp: tavaly 3:47.68, tavalyelőtt 3:42.30, azelőtt egy évvel 3:45.48 volt a győztes idő. Nos, most 3:39.40. Szögi István Dániel ezt most nagyon odatette, hatalmas, két és fél másodperces egyéni csúcsot futott – azok után, hogy előző versenyén, július 9-én pedig több mint négy másodperccel javította meg az addigi szabadtéri legjobbját –, köszönhetően klubtársa, Kiss Gergő kitartó üldözésének, és nem utolsósorban Vindics Balázs a táv kétharmadáig tartó felvezetésének.

"Nagyon örülök ennek az egyéni csúcsnak, és annak főleg, hogy 3:40 belül sikerült futnom. Itt is szeretném megköszönni Vindics Balázsnak a segítséget, aki nélkül ez valószínűleg nem sikerült volna. Már a múltkori futás után is éreztük, hogy ebben még több lehet, és ezt most sikerült is kihozni. Bízom benne, hogy innen is van még hova fejlődni. Ezeket az eredményeket a jövőben szeretném stabilan hozni. Sajnálom egy kicsit, hogy az idén elmarad az Eb, hiszen ez már szint lett volna, viszont ez még több motivációt ad a jövőre nézve" – értékelte szereplését a 24 éves középtávfutó, aki nemrég 5000 (14:09.88) és 800 (1:48.26) méteren is egyéni csúcsot ért el, ez alapján pedig kijelenthető, élete legjobb formájában van. A most látottak alapján úgy tűnik, az 1500 méter lehet számára a legideálisabb, amelyen a harmadik helyre került az európai toplistán.

Az első nap fénypontja volt még a női távolugrás, az egy héttel korábbi tatabányai pályaavatóhoz hasonlóan hatalmasakat ugrott a Farkas Petra, Lesti Diana, Nguyen Anasztázia trió, és ismét nemzetközi szintű versenyt hozott össze. Kicsit ugyan most mindannyian gyengébb eredményeket értek el, de tényleg csak egy kicsit: Farkas az akkori 6.64 után 6.62, Lesti 6.57 után 6.55, Nguyen 6.61 után 6.43 méterre repült. Győzött tehát a honvédos hölgy, kvázi kihasználva a hazai pálya előnyét, és igazán bizakodva várhatja a szezon folytatását, illetve tulajdonképpen az érdemi részét. Bizony veszélybe kerülhet Vaszi Tünde 6.86-os országos csúcsa, amely lassacskán a 20. életévébe lép. Maradva még egy mondat erejéig az ugró számoknál, Jankovics Dániel férfi magasban 2.17-tel egy centit rátett a ranglistavezető eredményre, és egy centivel közelebb került a 2.20-hoz.

Következzen a felsorolásban egy hősies teljesítmény: az egri Szeles Bálint úgy nyerte meg a 110 méteres gátfutást, hogy tavaly novemberben rosszindulatú daganat miatt el kellett távolítani az egyik veséjét. Innen állt fel kevesebb, mint egy év alatt, és jutott el ide, a döntőben többek között Baji Balázst legyőzve. Hozzá kell tenni, a másik nagy visszatérő nevéhez fűződött ezen a napon a versenyszám legjobb ideje, a 13.96, amelyet még az előfutamban ért el. Ugyancsak az előfutamban futotta meg idei második U18-as országos csúcsát immár a hölgyek rövidgátas versenyszámában Tóth Anna 13.85-tel hat századmásodpercet faragott július 16-ai debreceni rekordjából, a gátfutás hosszabbik, egykörös verziójában pedig Molnár Janka kezdte máris csúcsformában az évadot, amidőn 57.57-re vitte le legjobb idejét. Ő hét századot fejlődött. Egyelőre.

Fontos részét képezte a szombati versenynapnak a 4x100-as váltók próbálgatása, amelyek közül az erősebbik nem U18-as A-válogatottja keltette a legjobb benyomást: a Csornai János, Tatai Zalán, Polyák Zoltán, Klinkó Barnabás kvartett 42.19-cel már az előfutamok során megverte az eggyel idősebb korosztály mindkét négyesét, a döntőben pedig 41.95-ös idővel megismételte e bravúrt – és mivel ott az U23-as és a felnőtt válogatott nem indult el, meg is nyerte a versenyt. És csak kilenc századmásodperccel maradt el a korosztályos legjobb időtől. Emlékezzünk meg még három szép dobó egyéni csúcsról, Jancsik Tamás 68.28-as gerelyhajításáról, illetve Tóth Balázs 17.19-es valamint Kovács László 17.12-es súlylökéséről, és ha már 1500 méterrel kezdtük az első nap beszámolóját, fejezzük is be azzal: a hölgyeknél győztes Ohn Kinga neve mellé is PB került 4:23.16-os ideje után.

A második napon, vasárnap kevesebb volt a versenyszám, és a kiemelkedő eredmény is, de azért volt. Ilyen volt a gátas Kozák Luca 11.49-es 100 méteres síkfutása, amely egyéni csúcsbeállítás, és alapot ad arra, hogy azt írjuk, kicsit jobb állapotban, kicsit jobb formában, a mostani 0.1 méter per szekundumosnál nagyobb hátszélben a debreceniek versenyzője veszélyt jelenthet a szám 11.41-es országos csúcsára. 400 méteren a nőknél Molnár Janka (53.64) és Mátó Sára (53.98), a férfiaknál Pozsgai Dániel (47.42), Koroknai Máté (47.44) és Ajide Dániel (47.82) mutat biztató síkformát már most, aztán a végére maradt a csattanó egy cseppet sem sík, sokkal inkább akadályokkal tűzdelt versenyszámban 2000 méteren a hölgyeknél Tóth Lili (6:19.21) és Varga Gréta (6:19.23) egyaránt jobbat futott az eddigi legjobb U23-as magyar eredménynél. Utóbbi az U20-asnál és az U18-asnál, sőt korosztálya Európa-csúcsánál is!

És akkor most térjünk át az ugyanott, ugyanakkor zajló összetett országos bajnokságra! Amely a hölgyek hétpróbájában fantasztikus, gyakorlatilag hét számon át tartó párharcot hozott Krizsán Xénia és Nemes Rita között: gáton Xéni szerzett minimális (kilenc százados, 13 pontos előnyt, magasugrásban ugyanaddig jutottak, súlylökésben Xéni elhúzott (1.20 méterrel, 80 ponttal), 200-on Rita kicsit faragott hátrányából (hét századdal hét pontot), majd távolban még közelebb került (25 centivel, ami 78 pontot ért), az újabb dobószámban újra meglépett a csúcstartó, gerellyel 4.63 métert vert Ritára Xéni, amivel 89 ponttal toldotta meg előnyét, és így előre is engedhette 800-on edzőtársát, aki 1.81 másodperccel ért be előbb a célba, és ezzel 26 ponttal közelebb került. 6263–6192-re nyert Krizsán Xénia, de Nemes Rita először lépte át a 6000-es határt. Nem is kicsivel.

"Szombaton maradt a súlylökésben néhány centi, ugyanúgy, mint tavaly, ezért egy kicsit érzelmes volt az a versenynap. És persze majdnem pórul jártam magasugrásban is, a százhatvankilenc centit csak harmadjára vittem át, lelkileg rendesen összezuhantam volna, ha itt elakadok. Most meg távolban és gerelyhajításban hoztam a frászt magamra, távolban csak harmadjára fogtam normálisan deszkát, de legnagyobb meglepetésemre csak egy centivel maradtam el az egyéni rekordomtól, gerelyben pedig két borzasztó kísérlet után szedtem össze magam – nyilatkozta egy szuszra a Nemzeti Sportnak a DVTK bajnoki ezüstérmes többpróbázója. – Azt kell mondjam, a hibáim ellenére jó úton járunk, főként, hogy a szezon elején vagyunk. Igaz, meglehet ez volt az első és az utolsó hétpróba versenyem az idén, hiszen ki tudja, a járvány mit tartogat még."

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.