Diósi-Moravcsik Angéla már első versenyén megközelítette a 60 métert

Kövér Fanni diszkosszal is megdobta az U20-as vb szintjét, előtte pedig U18-as gerelyes csúcsát ostromolta

A múlt péntekhez hasonlatosan ismét két versenyt rendeztek országunk határain belül, úgyhogy tényleg elmondható, kezd beindulni itthon az atlétikaélet. Viszont az is látszik, hogy noha nemrég születtek olyan fantasztikus eredmények, amelyekkel egyes versenyzők máris elkényeztettek bennünket, messze nincs még mindenki csúcsformában. A koronavírus-járvány miatt még júliusban is csak az idény legelején járunk, és ma ez jól látszódott az MTK és a Dobó SE versenyén is: ezúttal inkább az idény eleji forma jött ki, elmaradtak a csúcsteljesítmények. Viszont többen is jelét adták annak, hogy ez bennük van.

Például Diósi-Moravcsik Angéla, aki idei első megméretésén 58.42 méteres dobással bizonyította, hogy hazánk egyik legjobb gerelyhajítónője, és hogy továbbra is nemzetközi szintű sportolója klubjának, az MTK Budapestnek. Vagyis máris megközelítette tavalyi 59.64-es egyéni csúcsát, no meg a mérföldkőnek számító 60 métert. Ha abból indulunk ki, hogy nála ez volt az idény eleji forma, nem nehéz elképzelni, hogy a későbbiekben meglesz az! És ugyanígy ígéretesnek nevezhetjük Renner Luca versenyzését magasugrásban, aki máris megugrotta az 1.82-t, amely a fedettpályás idényben a legjobbja volt.

A többi szám közül a 200 méteres futamoknak nem tett jót a szembe fújó szél, amely általában a rúdugróknak sem szokott jót tenni, és ez most is látszott, illetve meglátszott az eredményeken. A 100 gát alatt is ellenszél volt, mégis álljunk meg mellette egy szóra: fontos volt, hogy elindult ebben a számban országos csúcstartó és olimpiai szintes hétpróbázónőnk, Krizsán Xénia. Akit sokáig ülőgumó-fájdalmak hátráltattak, tavaly nem tudott elindulni sérülése miatt a világbajnokságon sem, és azt mondta, a probléma leginkább a gátazásban hátráltatta. Nos, most már talán nem: 14 másodpercen belüli idővel (13.84) ért célba.

Innentől fordítsuk figyelmünket a Szombathelyen történtekre: ott elkezdődött a Dobó SE nyári versenysorozata, a szokásos szereplőkkel, a szokásos jó eredményekkel – a kiemelkedő teljesítményeket ezúttal a fiatalok szállították. Persze nehogy már a felnőttek között induló Halász Bencének szégyenkeznie kelljen, hogy ezúttal 78.79 méterre szállt kezei közül a kalapács, ez idei második, pályafutása negyedik legjobbja. Ja, és Bence ezzel az eredménnyel is vezetné a férfi kalapácsvetés 2020-as toplistáját, amelyen eleve ő az első, de ennél sokan tudtak jobbat régebben, maga Bence is, aki nagyon vágyik már fő versenyszámában egy új egyéni csúcsra.

Klubtársnője és szertársnője, Gyurátz Réka hasonlóan jól dobott, de hasonlóan dobott már jobbat – esetében most azt kell kiemelni, hogy a bemelegítő próbálkozásokkal együtt nyolc alkalommal dobott 69 méter felett. Az U23-as Rába Dániel 73.14-gyel megerősítette második helyét korosztálya világranglistáján, és az ifjúságiaknál is több világszínvonalú produkciónak örülhettünk: a fiúk után immár a lányok világranglistáját is magyar kalapácsvető vezeti! Viszkeleti Villő, aki ugyan még csak serdülőkorú, 65.54 méteres dobásával állt az U18-as rangsor élére. A fiúknál a pápai Füredi Dániel 73.37-tel tovább erősítette pozícióját a világranglista élén.

És most essék szó egy újdonsült világranglista-harmadikról! Kövér Fanni, a VEDAC 16 éves dobócsillaga a múlt szombati gerelyes csúcsok után a vasi megyeszékhelyen kihasználta a kedvező szelet, és diszkosszal dobott minden eddiginél nagyobbat, 49.26 métert, amivel tovább javította saját U17-es legjobb magyar eredményét, egyszersmind ezzel a szerrel is teljesítette az U20-as világbajnokság szintjét. Előtte pedig pénteken az 500 grammos gerellyel egy újabb 55-öst (55.10) hajított Szekszárd város nyílt versenyén, amivel mindössze 26 centivel maradt el saját U18-as rekordjától, amelyet június 27-én állított fel Gödöllőn.

"A koronavírusos korlátozások után ez volt az első szabad versenyünk. Ezt sokan ki is használták, hiszen népes mezőnyök jöttek össze: kalapácsvetésben hatvanhat, diszkoszvetésben negyvennégy, súlylökésben pedig negyvenhárom induló volt. Szerencsére ideális körülmények között tudtunk versenyezni, és a nagy létszám ellenére sem nyúlt túlságosan hosszúra a viadal. Mivel a szombathelyi versenyzők jelentős terhelés után álltak dobókörbe, ez a teljesítmény most különösen értékes. Számukra innentől újabb három hét kemény munka következik" – tudtuk meg edzőjüktől, a versenybíróság elnökhelyettesétől, Németh Zsolttól.

Amiként azt is, hogy a Dobó SE legjobbjai július 25-én, a 12. Németh Pál-emléknapon fognak ismét versenyezni.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.