Elhunyt Földessy Ödön

Tegnap még azt olvastuk róla ebben az interjúban, hogy ő a Honvéd Kórház vasembere, ma meg már a halálhíre jön… Hosszan tartó betegség után június 9-én hajnalban elhunyt Földessy Ödön olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok távolugró – így szólt a család tájékoztatása. A kétszeres olimpikont életének 91. évében érte a halál, temetéséről később intézkednek.

Földessy Ödön 1929. július 1-jén született Békésen. 1948-tól versenyzett újpesti színekben, magasugróból lett távolugró, ebbéli minőségében kilenc felnőtt bajnoki címet szerzett 1950 és 1959 között. Az ugrószámok mellett rövidtávfutásban is sikeres tudott lenni: kétszer is tagja volt a Dózsa 4x100 méteres országos bajnok váltójának. Két olimpián vett részt távolugróként: 1952-ben Helsinkiben bronzérmet nyert, 1956-ban Melbourne-ben a 21. helyen végzett. Az 1954-es Európa-bajnokságon aranyérmes lett, és nem szabad megfeledkezni a főiskolai világbajnoki arany- (1954), illetve ezüstérméről (1951) sem. Az egyéni csúcsa 7.76 méter volt, amellyel manapság is versenyben lenne az itthoni bajnoki címért távolugrásban, az elmúlt tíz évből hétszer is ennél gyengébb eredménnyel nyerték az országos bajnokságot szabadtéren, fedettpályán pedig mindig.

Sportolói pályafutása után elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát és a Testnevelési Főiskolát is. A BRFK Közlekedésrendészeti Osztályán dolgozott, nyugdíjazását követően ezredessé léptették elő.

Szomorú év ez a magyar atlétika számára: még a fele sem telt el, de már elveszítettük Nemeslaki Tivadart, Szikora Gyulát, Varga Pétert, Kozma Attilát, Lombos Dezsőt, Sió Attilát, Báthori Gábort, Petrillák Gábort, Bandur Lászlót... És most Földessy Ödönt. Isten nyugosztalja, és jó versenyeket az égi pályákon! 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.