Európa-csúcs a stockholmi Gyémánt Liga versenyen

Kartsen Warholm Monacóban (forrás: https://www.aftenbladet.no/)
Karsten Warholm 9 századra közelítette meg a világcsúcsot

2020. augusztus 23-án a Wanda Gyémánt Liga versenysorozat állomását rendezték meg Stockholmban, amelyen Karsten Warholm a világ valaha volt második legjobb 400 méteres gátfutó eredményét érte el.

A nyolcas pályán futva, még a pályaelőnyt nem tekintve is komoly előnyre tett szert már a harmadik gát eléréséig. Minden egyes gátvétellel több és több előnyre tett szert, s a célegyenesbe érve sem mutatta jelét lassulásnak. Ekkor pár pillanatra Kevin Young 1992-es 46.78-as világrekordja sem látszott megdönthetetlennek. Ám a 24 éves norvég versenyző a 10. gátat a kiemelt lábával eldöntötte, az emiatt bekövetkező sebességváltozás pedig értékes századokba került. Ennek ellenére 46.87 másodperces eredményével 9 századmásodpercre megközelítette a már említett 28 éves világcsúcsot, illetőleg 5 századdal megjavította saját Európa-csúcsát ezen a távon.

Női 1500 méteren a világ idei legjobbját produkálta a brit Laura Muir, aki az erős mezőnyben 3:57.86 perces idővel tudott győzni. Korábbi, rövidebb távú versenyeken már bizonyította jó formáját a futónő, különösképpen akkor, amikor a Monacói Gyémánt Liga versenyen 1000 méteren 2:30.82 perces országos csúcsot ért el. A stockholmi versenyen két körrel a vége előtt feljött a harmadik helyre, ahonnan átvette a vezetést, majd pedig az utolsó négyszáz méterét 59.86 másodperc alatt tette meg.

A férfiak versenyében Timothy Cheruiyot újból bizonyította, hogy a bolygó legkiválóbb 1500 méteres futója. A szám világbajnoka nem kezdett olyan gyorsan, mint ahogy remélte, ám megmutatta, hogy a megfelelő pillanatban megállíthatatlanná válik. 1000 méternél, az utolsó irammenő kiállása után vette át a vezetést, a közelében volt a norvég Jakob Ingebrigtsen és az ausztrál Stewart McSweyn. A fiatal norvég ugyan le tudta hagyni ausztrál kollégáját, ám Cheruiyot hajrájára már nem volt válasza. 55.55 másodperces utolsó körével a kenyai 3:30.25 perccel ért célba, mögötte jött be a norvég Ingebrigtsen 3:30.74-gyel, a harmadik helyen pedig egyéni csúcsot jegyzett az ausztrál versenyző 3:31.48-cal.

Pole vault winner Mondo Duplantis at the Diamond League meeting in Stockholm (Deca Text & Bild) © Copyright Duplantis egy centimétert tett hozzá a saját maga által ugrott világ idei legjobbjához, amikor hazai pályán nagyon tisztán átvitte a 6.01 méteres magasságot, ezzel versenycsúcsot elérve. Ezután 6.15-re tetette a lécet, megpróbálván Szergej Bubka legjobb szabadtéri eredményét felülmúlni, ám a szeles időben az első reménykeltő, de sikertelen kísérlete után befejzte a versenyt.

A női magasugrásban Yaroslava Mahuchikh revansot vett honfitársán, amikor második javító kísérlete során átvitte a 2.00 méteres magasságot, ezzel beállítva a világ idei legjobb eredményét és megelőzve Yuliya Levchenkot, aki 1.98-nál állt meg.

 

 

 

A verseny további eredményeiről a worldathletics.org weboldalon olvashatnak.

A következő Gyémánt Liga versenyt Lausanne-ban tartják szeptember 2-án.

worldathletics.org nyomán:

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.