Fantasztikus női távolugró verseny Tatabányán

Farkas Petra 6.64, Nguyen Anasztázia 6.61, Lesti Diana 6.57 méterre repült a szombat délutáni pályaavatón

Ez nem akármilyen sportélmény volt, és szerencsére sokan látták.

Minden idők egyik legjobb, ha nem "a" legjobb magyarországi női távolugróversenyét hozta szombaton Tatabányán a Grosics Gyula Stadion pályaavatója: a győztes Farkas Petra lett 6.64 méterrel (+0.4), a második Nguyen Anasztázia 6.61-gyel (+0.2), a harmadik Lesti Diana 6.57-tel (0.0), de még a hatodik helyezett is túlugrotta a hat métert. Fantasztikus teljesítmények ezek, hogy mennyire, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a tavalyi világbajnokságon 6.53-mal már döntőbe lehetett jutni. A selejtezőből a tizenkettes döntőbe, majd onnan 6.56-tal a nyolcas döntőbe, tehát a tatabányai első három eredménye egyaránt finálét ért volna.

A 2019-ben világbajnoki 12. helyezett Nguyen Anasztáziának ez már a harmadik versenye volt az idei szabadtéri szezonban, és a július 4-ei 6.36 és a 15-ei 6.49 után ezúttal rögtön az első sorozatban 6.61 méterre repült, majd miután a második sorozatban nem tudott javítani, a harmadikban Lesti Diana és Farkas Petra is a nyomába szegődött: mind a ketten 6.48-at ugrottak. A negyedikben a BHSE versenyzője 6.61-gyel utolérte MTK-s riválisát, aki 6.59-cel próbált újítani. Az ötödik nem hozott változást, a hatodikban viszont előbb a házigazda színeiben versenyző Dia javított 6.57-re – akinek a második szombati érvényes kísérlete a második egyéni csúcsa volt –, majd Petra immár 6.64-re. És ezzel meg is nyerte a szenzációs versenyt.

"Igazából még magamat is megleptem ezzel az eredménnyel. Szerettem volna jól kezdeni az idényt a hosszabb kihagyás után. Hát ez sikerült is. Magának a versenynek nagyon jó hangulata volt, és minden egyes percét nagyon élveztem. Nem szoktam edzőmmel sosem centiméterekben gondolkodni, de szerettem volna 630-640 körül kezdeni. Ez sikerült is, és nagyon örülök neki. A pálya fantasztikus, és remélem, lesz itt még verseny" – értékelt érthetően elégedetten Farkas Petra. A másik három versenyszám viszont nem sikerült ilyen jól, a győztes eredmények közül – férfi távol: Virovecz István 7.42, férfi hármas: Szenderffy Dániel 14.81, női hármas: Szűcs Szabina 12.86 – talán csak az ifjú többpróbázó hölgy egyéni csúcsának lehet maradéktalanul örülni.

Mindeközben Budapesten, a Lantos Mihály Sportközpontban is rendeztek egy kisebb versenyt, ahol a házigazda MTK Budapest atlétái értek el jó eredményeket. Különösen a magasugró Renner Luca, aki 1.85 méteres ugrásával hároméves egyéni rekordját adta át a múltnak, de kollégája, Jankovics Dániel 2.14-es teljesítménye is jónak számít itthon. Mögöttük viszont nagy volt a szakadék... Luca ugyanis 17, Dani 15 centis előnnyel nyert. Megérdemli még a méltatást Diósi-Moravcsik Angéla, aki ezúttal 58.38 méterre hajította gerelyét – jó a forma. Amely alakul már Csóti Jusztinánál is: az FTC sprintere Grazban remekelt szombaton, előbb 100 méteren nyerve 11.75-ös egyéni csúccsal (+0.1), aztán 200-on is 24.39-cel (+0.5). Mindkettő ranglistavezető eredmény itthon.

Azoknak, akik hiányolnák a szombati itthoni történések összefoglalójából, szolgálati közlemény: a hegyifutó országos bajnokságnak vasárnap külön írást szentelünk.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.