Felfüggesztették az olimpiai szintteljesítési időszakot

A World Athletics kedden bejelentette, hogy április 6-ától november 30-áig felfüggeszti a kvalifikációs időszakot, vagyis a szintteljesítés lehetőségét a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára. Az ebben az időszakban elért eredményeket nem fogják figyelembe venni a már közzétett indulási szintek és a világranglisták szempontjából. Ha megfelelnek az eddigi hitelesítési feltételeknek, a statisztikákban, a csúcslistákban igen, de arra nem lesznek felhasználhatók, hogy bárki is kvalifikálja magát általuk.

Ha az élet addigra világszerte visszatér a normális kerékvágásba, a szintteljesítés lehetősége december 1-jétől újra megnyílik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megállapított határidőig, amely az 50 kilométeres gyaloglás és a maratoni futás esetében 2021. május 31., az összes többi versenyszáméban pedig 2021. június 29. A teljes kvalifikációs időszak, amely 2019-ben vette kezdetét, így összességében négy hónappal hosszabb lesz, mint eredetileg lett volna. Azok az atléták, akik már teljesítették a szintet, jogosultak maradnak a 2021. július 23-án kezdődő olimpián való részvételre.

Sebastian Coe, a World Athletics brit elnöke úgy kommentálta a döntést, hogy hálás a szervezet sportolói bizottságának és tanácsának az aprólékos munkájáért valamint állásfoglalásáért, amelyből kiderül, úgy vélik, a kvalifikációs időszak felfüggesztése nagyobb biztonságot nyújt az atlétáknak a felkészülésük megtervezésében. A korrektséget szem előtt tartva ez a legjobb válasz azokra a félelmekre, amelyek szerint az utazási korlátozások nem teremtenének mindenkinek egyenlő feltételeket a versenyzési lehetőségek, így a minél jobb eredmények elérésének tekintetében.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.