Füredi Dániel tudja, mit akar

A pápaiak kalapácsvetője akkorát dobott 16 évesen, amekkorát addig senki a világon a 18 éven aluliak közt

Adta magát, hogy az idén sajnos elmaradó U18-as Európa-bajnokság magyar szinteseit bemutató sorozatunk következő szereplője Füredi Dániel legyen: a legutóbbi versenyén, Szombathelyen akkora egyéni csúcsot dobott ötkilós kalapáccsal, hogy azzal átvette a vezetést a korosztályos világranglistán. A Pápai AC ifjú kalapácsvetője, Varga Patrik tanítványa 73.37 méterre röpítette szerét, ami már most óriási fejlődést mutat, tekintve, hogy tavaly 66.81 volt a legjobbja. Igaz, tavalyelőtt pedig még csak 57.27-nél tartott... Szóval nem idegen tőle, hogy nagyokat lépjen előre.

– Szoktad figyelni a világranglistát?

– Igen, mert érdekel, hogy hol tartok a saját fejlődésemben, továbbá az is, hogy a velem egykorú vagy nálam idősebb sportolók milyen szinten tartanak és milyen eredményeket érnek el.

– Milyen érzés volt az élére állni?

– Jó érzéssel töltött el, mikor megtudtam, hogy akkor azzal a dobásommal a korosztályomban világranglista-vezető lettem. Az atlétikában a ranglista folyamatosan változik, mindig jönnek jobbnál jobb eredmények. A versenyeken a maximumra törekszem.

– Folyamatosan fejlődsz, de ez tizenhat évesen el is várható, arra azonban kevesen képesek, hogy egy év alatt hat és fél métert lépjenek előre korosztályuk szerével. Mi lehet a végpont idén, és mi majd felnőttként?

– Azon dolgozom, hogy a saját magam eredményét múljam mindig felül a korosztályomban, ahol ezen az éven kívül van még egy évem, akkor már szeretném a nyolcvanméteres álomhatárt elérni. Az idei terv a hetvenhat-hetvenhét méter, felnőttként álmom az olimpia.

– Mesélnél a kezdetekről, hogy hogyan lettél kalapácsvető?

– Az általános iskola első osztályában kezdtem el a sportot. Az iskola keretein belül a tornászcsapat tagja voltam, indultam városi, megyei, regionális versenyen. Apukám ezek után elvitt futóedzésre Kis Károly edzőhöz. A futásban véleményem szerint jól teljesítettem, de mivel abban az időben lecsökkent a létszám, nem volt húzóerő, apukám javaslatára kipróbáltam a kalapácsvetést. Gyermek korcsoportban kezdtem el dobóedzésre járni. Ezen belül a kalapácsvetést nagyon megszerettem, mivel erőnléti és ügyességi versenyszám.

– És hogy érintett az U18-as Európa-bajnokság halasztásának híre?

– Kissé letörtem, mivel bizonyítani szerettem volna mindenkinek, hogy korosztályomban elsőévesként be lehet jutni a döntőbe, ez volt a célom. A vírushelyzet ezt meghiúsította, ezért amint lehetett, edzőmmel maximális erővel elkezdtünk készülni a következő versenyekre, amelyek megtartására még nem volt kijelölt időpont. Amint volt lehetőség arra, hogy indulhassunk, azt kihasználtuk. Örülök annak, hogy jövőre megrendezik az U18-as Eb-t, ahol szeretnék szép eredményt elérni.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.