Halász Bencének volt a legkevésbé nehéz a kalapács

Negyven centit javított a huszonegy éve elért legjobb országos eredményen tizennégy és fél kilós szerrel

Szombathelyen rendezték a legutóbbi atlétikai versenyt itthon, ezután úgy dukált, hogy ott is éledjen újra a magyar atlétika, legalábbis a versenyzés szempontjából: szombaton rendezték a Németh Pál Dobóakadémia téli versenysorozatának negyedik fordulóját – több mint két teljes hónappal a március 21-én megtartott harmadik állomást követően. Két hónapos és két napos versenymentes időszak ért tehát véget itthon, és természetesen szigorú feltételek betartása mellett, amelyek között alapvető volt a nézők nélküliség, illetve a másfél méteres távolságtartás a jelenlévők között.

Dobószámok esetében ez megoldható, na de mondjuk a futószámokban…? Szombaton Szombathelyen viszont csak a pályaatlétika két versenyszáma volt műsoron: a kalapácsvetés és a diszkoszvetés.

„Megszokott téli versenysorozatunk eredetileg április elején folytatódott volna, de a vírushelyzet miatt ezt halasztanunk kellett – tudtuk meg Németh Zsolttól, a versenybíróság elnökhelyettesétől, aki természetesen a Dobó SE edzőjeként is érdekelve volt a Sugár úti atlétikai centrumban. – Nagyon örültünk, amikor a veszélyhelyzet miatti rendelkezések enyhültek, és megérkezett a Magyar Atlétikai Szövetség engedélye a zárt kapus versenyünkre. Sajnos nem tudtuk még fogadni más egyesületek sportolóit, egyedül a január elseje óta velünk, Németh László irányításával készülő Kerekes Dóra volt külsős. Április végéig nem változtattunk az eltervezett felkészülési programunkon, a párizsi Európa-bajnokság eltörlése után viszont ezt át kellett gondolnunk. A megszokotthoz képest kissé visszavettünk a munkából. Érezhető volt, hogy már nagy szükség lenne egy versenyre, ami megtöri a felkészülés monotonitását.”

Szerencsére az edzők nem tapasztaltak visszaesést a motiváció terén.

„Fiatal versenyzőink közül az olimpiai kvótás Halász Bencének és Gyurátz Rékának a halasztás még jól is jöhet, hiszen ezzel az egy évvel még tovább erősödhetnek a nemzetközi élmezőnyben. Rába Dánielnek és Varga Balázsnak pedig azért kedvező, mivel így jövőre még nagyobb eséllyel pályázhatnak az olimpiai kvalifikáció megszerzésére. Tapasztalt olimpiai bajnokunknak is szerencsésen alakulhat a felkészülése Tokióra: neki így nem kellett siettetni a térdműtéte utáni visszatérést, és így a kijutáson kívül még merészebb álmot szövögethet majd” – folytatta Németh Zsolt, akitől azt is megtudtuk, hogy a szezon ezen szakaszában főleg nehezebb kalapácsokkal dolgoznak, ezért ezúttal elsősorban az úgynevezett nehézkalapáccsal elért eredményekre voltak kíváncsiak.

Nos, nem kellett csalódniuk: kiemelkedő eredmények születtek, szinte mindenki egyéni csúcsot dobott, vagy az idei legjobbját érte el. Halász Bence már régóta ostromolta Annus Adrián 1999-ben elért 31.51 méteres nem hivatalos országos csúcsát a 14 és fél kilós, 61 cm nyelű dobószerrel. Három kísérlete is a régi rekordon túl landolt, legmesszebb a negyedik sorozatban jutott, az új legjobb magyar eredmény 31.91 méter. Gyurátz Réka is közel került Divós Katalin 2004-es csúcsához: a szombaton dobott 30.91 méter élete második legjobb eredménye, és már csak 46 centi hiányzik a rekorddöntéshez. Rövid, 5 kilogrammos szerrel Viszkeleti Villő a serdülőkorú magyar lányok közül elsőként dobta túl a 30 métert (30.23).

Áttérve a „normál” versenyszámokra, a szemerkélő esőben a felnőtt férfi kalapácsvetést megnyerő Halász Bence 7.26 kilós versenykalapáccsal 77.13 méteres teljesítménnyel nyert, 47 centivel megjavítva idei legjobbját. A hölgyek között győztes Gyurátz Réka megközelítette a 70 métert, a 69.49-es produkciója is ranglistavezető Magyarországon. Szintén idei legjobbját dobta Rába Dániel, míg a húszéves Varga Donát 69.58 méteres egyéni csúcsával nagyon közel került az újabb mérföldkőhöz. A női mezőny utánpótlásban is jól teljesített kalapáccsal: Viszkeleti Villő 56.89 méterrel (4 kg) a világ idei legjobb serdülő eredményét érte el, amely még az ifjúságiak között is harmadik a világranglistán. Idei legjobb magyar eredménynek örülhetett Németh Zsanett (63.85) az U23-as és Rajczi Bianka (57.96) a junior korosztályban – mindkettőjük eredménye egyéni csúcs is.

Diszkoszvetésben Kerekes Dóra 55.86 méteres egyéni csúcsa nagyon biztató. Úgy látszik, jó úton jár, és a téli országos bajnokság előtt szerzett sérülése már a múlté.

A következő versenyét június 6-ra, tehát két hét múlva tervezi a Dobó SE, ahol remélhetőleg már más egyesületek kalapácsvetői is dobókörbe állhatnak majd. Utána egy hosszabb és keményebb edzésekkel tarkított időszak következik a Németh testvérpár tanítványainak, Gyurátz Rékáéknak versenykalapáccsal augusztus végére, szeptember elejére kell igazán jól dobniuk. Mint megtudtuk, az a kitűzött cél, hogy világverseny hiányában mindenki javítsa meg az egyéni legjobbját ebben az évben. Ha így történne, akkor elmondhatnák Szombathelyen, hogy valóban nyertek egy évet.

Olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián viszont még nem versenyez, legelőször július végén vagy augusztus elején méreti meg magát. Már most teljes értékű munkát végez, és a felmérési eredményei is biztatóak.

Fotók: Vas Népe/Unger Tamás

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.