Hétvégén Szuper Liga Döntő, Somorján hangol Bartha-Kéri és Mátó

Női 800 méter rajt (forrás: atletika.cz)
Mátó Sára 300 méter gáton, Bartha-Kéri Bianka 800 méteren állt rajthoz Csehországban

Bartha-Kéri Bianka és Mátó Sára egyaránt meghívást kaptak az ostravai Golden Spike versenyre, ahol az SVSE versenyzője 800 méteren, az ARAK gátfutója pedig 300 méter gáton állt rajthoz. Bartha-Kéri Bianka feladata nem volt más, minthogy 500 méteren át kiváló iramot diktált a később elsőnek befutó Laura Muir számára, aki 1:58.84 perc alatt teljesítette a távot. Mátó Sára 40.89 másodperces futásával tisztességesen helytállt a kifejezetten erős nemzetközi mezőnyben. 

Ők a pénteki napon is versenyeznek a WA Continental Tour Silver versenysorozatának somorjai állomásán, mindketten a saját számukban, vagyis 800 és 400 méter gáton indulnak, ezzel hangolódva a hétvégi Szuper Liga Döntőre, ahol 400 méter síkfutásban egymással is összecsapnak.

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Atlétikai Magyar Szuper Liga döntője, ahová a versenysorozatban elért pontszámok alapján a legjobb 8 atléta kerülhetett be. A futószámokban megismétlődni látszanak a felnőtt bajnokság izgalmas küzdelmei és számíthatunk akár az idei legjobb magyar eredmények továbbfejlődésére is. Rajthoz áll 100 és 200 méteren Máté Tamás, 400 és 800 méteren Vindics Balázs, 1500 méteren Szögi István Dániel és Kiss Gergő Xavér, előbbi 5000 méteren Palkovits Istvánnal vívhat izgalmas mérkőzést. 110 méteres gátfutásban egyértelmű esélyesként indul dr. Baji Balázs, ám nem szabad leírni természetesen Szeles Bálintot sem, aki okozhat még meglepetést. 400 méteres gátfutásban Koroknai Máté és Huller Dániel futására lesz érdemes figyelni. 3000 méteres akadályfutásban Palkovits István a favorit. Férfi 10 000 méteres gyaloglásban indul a szám hazai csúcstartója Helebrandt Máté, akinek a fő kihívója Venyercsán Bence lehet.

Férfi hárompróba versenyszámban a tízpróba idei bajnoka Galambos Tibor a legesélyesebb a győzelemre. Férfi magasugrásban is kiváló mezőny jött össze, melynek élére Jankovics Dániel és Hodossy-Takács Sámuel kívánkoznak, de további négy versenyző is 2.10 méter feletti egyéni legjobbal rendelkezik. Férfi rúdugrásban Simonváros Csanád, Nagy Marcell és Böndör Márton mérkőzése ígérkezik izgalmasnak. Férfi távolugrásban Virovecz István, Pázmándi Dominik és Galambos Tibor küzdhetnek majd a minél fényesebb érmekért. Hármasugrásban Pap Kristóf győzelmére van a legnagyobb esély. Férfi súlylökésben Kovács László és Fischer Márk, diszkoszvetésben Huszák János és Szikszai Róbert között bontakozhat ki párharc. Utóbbi versenyszámban Halász Bence is dobókörbe lép, a kalapácsvetés mellett, amely számban Pars Krisztián, Rába Dániel és Pásztor Bence is indul. Gerelyhajításban Rivasz-Tóth Norbert mellett a fiatalabbak dobásaira is érdemes lehet figyelni.

A hölgyek 100 méteres futószámában kiélezett küzdelemre lehet számítani, hiszen Kozák Luca hiányában teljesen nyílttá vált a verseny dr. Nguyen Anasztázia, Csóti Jusztina és Farkas Petra között. 200 méteren indul az idei ranglista vezetője Pótha Johanna, a második Nádházy Evelin, valamint a Csóti Jusztina. 400-on a már korábban említett hölgyek mellett nagy favorit a Budafoki MTE futója Molnár Janka és a GEAC-os Nádházy Evelin. 1500 méteren és 5000 méteren is rajthoz áll Wagner-Gyürkés Viktória, s ez utóbbi versenyszámban jelezte indulását Varga Gréta Barbara, illetve Kácser Zita is. A rövidebbik gátfutó számban Kozák Luca hiánya előnyös helyzetbe hozta Kerekes Grétát, ám Répási Petra, Nemes Rita és Edőcs Fanni is okozhat meglepetést a verseny végkimenetelét illetően. 400 méter gátfutásban Molnár Janka és Mátó Sára egyaránt esélyesek a győzelemre. 3000 méteres akadályfutásban az olimpiai szintes Kácser Zita, Varga Gréta és Mógor Boglárka között látszik majd eldőlni az érmek sorsa. A nők 10 000 méteres gyalogló versenyében - idei 5000 méteres eredményeik alapján - Récsei Rita és Kovács Barbara között dőlhet el a győzelem, de nem szabad leírni Csörgő Dórát sem, aki a szám tavalyi győztese.

Női hárompróbában rajthoz állnak a hétpróba OB dobogósai: Krizsán Xénia, Nemes Rita, Szűcs Szabina, illetve a negyedik helyezett Barna Patrícia is. Az MTK és a DVTK többpróbázói további versenyszámokban is részt vesznek. Krizsán Xénia magasugrásban, akinek Renner Lucával, Szabó Barbarával és Fekete Fédrával kell megküzdenie a minél jobb helyezésekért. Távolugrásban a mostani “nagy hármassal” Lesti Dianával, dr. Nguyen Anasztáziával és Farkas Petrával kell megmérkőznie mindkét hölgynek, amely szám színvonalát Endrész Klaudia részvétele is tovább emeli. Mindketten résztvevői továbbá a súlylökés versenyszámnak, ahol Veiland Violetta mögött egészen nyílt a verseny.

Női rúdugrásban Klekner Hanga és Szabó Diana párharca lehet érdekes, továbbá figyelhetjük a 3.80-3.90 környéki ugrók kiélezett küzdelmét, ahol Garamvölgyi Petra, Hornácsik Gréta, Kováts Fanni Virág és Petry Alexandra próbálkoznak majd egymásnál nagyobbat ugrani. Női hármasugrásban Szűcs Szabina, Áts Viktória és Hoffer Krisztina között oszthatják majd ki az érmeket. Bár női kalapácsvetésben kihívó nélkül áll a győzelemre leginkább esélyes Gyurátz Réka , diszkoszvetésben Kerekes Dóra 55 méter feletti, és Kövér Fanni 49 méter feletti dobásait nehéz lesz megelőznie. A kalapácsvetők versenyében Orbán Éva dobásait lehet érdemes még figyelni.

A Szuper Liga Döntő programja 11-én szombaton 15:00 órakor a férfi hárompróba 100 méteres síkfutásával, illetve férfi súlylökéssel kezdődik.

Kovács Soma

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.