Kerti rúdugrást nézett a világ

Armand Duplantis és Renaud Lavillenie is 36-szor ugrotta át az öt métert fél óra alatt

Végre egy kis atlétika!

Ráadásul az egyik leglátványosabb versenyszám, a rúdugrás került terítékre azon az eseményen, melynek keretében a World Athletics kezdeményezésére három sztár, az újdonsült világcsúcstartó svéd Armand Duplantis, a regnáló világbajnok amerikai Sam Kendricks, valamint az exvilágcsúcstartó, 2012-ben olimpiai bajnok francia Renaud Lavillenie mérkőzött meg egymással magyar idő szerint vasárnap délután öt órától. A WA a klasszikus versenyek járvány miatti szüneteltetése okán találta ki a „The Ultimate Garden Clash” (A Végső Kerti Összecsapás) fantázianevű rendezvényt, amelyen a három kiváló atléta a saját kertjében, a saját pályáján ugrott: a feladat az volt, hogy mindenki minél többször teljesítse fél órán belül az öt métert, a magasságemelés helyett tehát ezúttal a mennyiségen volt a hangsúly, és mindezt a WA élő internetes közvetítésének köszönhetően az egész világon láthatták.

Duplantis és Kendricks az Egyesült Államokból jelentkezett be: előbbi a Louisiana állambeli Lafayette-ből, utóbbi a Mississippi állambeli Oxfordból, míg Lavillenie a franciaországi Clermont-Ferrand városában található otthonában vett részt a viadalon. Az a sportban – különösen atlétikában – szokatlan helyzet állt elő, hogy mindenki magáénak mondhatta a hazai pálya előnyét, amelyet a legjobban Duplantis és Lavillenie tudott kihasználni, az ő különcsatájukat hozta ez a különleges sportesemény. Végül mind a kettőjük neve mellett 36 sikeres kísérlet állt a kétszer tizenöt percre bontott verseny végén, vagyis mindketten hozták, sőt felülmúlták a perc per egyes átlagot, miközben mindketten rontottak is egyet, így holtversenyben ők lettek a győztesek. Kendricks ellenben kezdettől fogva lassabb ritmusban ugrott, viszont ő nem hibázott, egyszer sem verte le a lécet.

Érdekes volt ez így, nagyon más, mint amihez szoktunk, a technika, a mozdulat mégis ugyanaz. Kendricks utólag úgy nyilatkozott, ha mondjuk 5.40-en lett volna a léc, talán minden másként alakul, Lavillenie-n látszott, hogy ő nagyon elfáradt, nem is vállalta, hogy tovább ugorjon, amikor kiderült, hogy egyforma eredménnyel végeztek Duplantisszal – hiába, a maga 33 évével ő volt a legidősebb résztvevő, és a keze is be volt fáslizva. Valószínű, hogy miatta maradt el ugyanez a verseny ugyanebben a szereposztásban április 20-án, amikorra eredetileg kiírták a The Ultimate Garden Clash-t. Mindenesetre jó, hogy most mindenki vállalta az ugrást, remek reklámot csaptak ezzel az egész sportágnak ezekben a sportmentes időkben, a World Athletics YouTube-csatornájának számlálója cikkünk írásakor 90 000 felett járt, ott ennyien nézték meg a rúdugrás otthoni változatát, illetve annak közvetítését.

Fotó: World Athletics/Getty Images

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.