Kozák Luca és Vindics Balázs is bekezdett

Remek időket futnak válogatottjaink, pedig csak most kezdték el a szezont, Veszprémben potyogtak a PB-k

Mozgalmas és jól sikerült csütörtök estéje volt a magyar atlétikának. Reméltük, hogy így lesz, és versenyzőink talán túl is teljesítették a várakozásokat. Versenyzőink, akik közül sokan először álltak rajthoz az idei szabadtéri szezonban – mint például Kozák Luca, aki az ausztriai Kismartont választotta idénynyitója helyszínéül, és futott fantasztikusan a Raiffeisen Austrian Top-Meetingen. Kétszer is 13 másodpercen belül ért célba, az előfutamát 12.92-es (+1.9), a döntőt 12.96-os (+2.3) idővel nyerte.

"Nagyon hiányzott már a versenyzés, és kíváncsiak voltunk, hogy hol tartok a felkészülésben, ezért az egész versenyt egy tesztnek fogtam fel – osztotta meg velünk az ausztriai viadallal kapcsolatos előzetes és utólagos érzéseit a hazafelé úton a DSC-SI kiváló gátasa. – Nagyon hangulatos kis verseny volt, gáton szerencsére egész jó mezőny jött össze. A futásaimat belülről nem éreztem ennyire jónak, ráadásul a döntőre elkezdett esni az eső, és nagyon nagy hátszél is lett. Két ilyen futással az első versenyemen és egy másabb felkészülés után több, mint elégedett vagyok. Nagyon várom már a folytatást, ami július tizenhatodikán lesz Debrecenben."

Tehát legközelebb hazai pályán fut. Sok hazai versenyző futott és futott jól Veszprémben is, az SVSE Egyéni csúcsok versenysorozatának első állomásán, amelyen potyogtak is az egyéni csúcsok, sőt egy ifjúsági nemzeti rekordot is feljegyezhettünk női 5000 méteren, amelyen a hazai pályán versenyző Varga Gréta 16:28.44-es idejével Szentgyörgyi Katalin 16:35.32-es csúcsát adta át a múltnak, amely lassacskán a 24. születésnapját ünnepelte volna. Nem fogja. És még így is ketten megelőzték, a győztes Tóth Lili lett 16:12.53-as PB-vel.

Pályafutása benti legjobbjánál is jobbat futott 800 méteren Vindics Balázs, ami azért nagy szó, mert fedettpályán február 23. óta ő a felnőtt országos csúcstartó (1:46.20), és mert azon kevés középtávfutó közé tartozott, akinek a szabadtéri egyéni rekordja a gyengébb. Nos, most már nem: Veszprémben 1:46.18 lett a győztes ideje, amivel biztosan utasította maga mögé legnagyobb itthoni riválisát, a rutinos és szintén jól futó, 1:47.98-cal célba érő Kazi Tamást. A sokadik nagy párharcuk volt ez, és vélhetőleg, remélhetőleg nem az utolsó.

"A múlt héten egészen jókat edzettem, úgyhogy reménykedtem benne, hogy lesz jó futás – mondta Vindics Balázs. – Tudtam, hogy ez elsősorban rajtam múlik, úgyhogy felkerestem a többieket, hogy tudnánk-e kooperálni. Kazi Tomival azt beszéltük, hogy jó lenne egy jó tempó most is, és a jövő héten is. Mindketten 52-53 közti négyszázban és 1:19-1:20 közti hatszázban gondolkoztunk. Arra jutottunk, hogy ezen a héten én állok élre, két hét múlva pedig ő. Remélem, abból is össze tudunk majd hozni valamit. A tempót sikerült jól belőni, bár az első négyszáz talán picit lassú volt, az sem kizárt, hogy 53 másodpercen valamivel kívül kezdtem. Utána viszont végig jól ment, nem esett a tempóm szerencsére. Első futásra ez nagyon biztató, főleg ha még egy jó iramot is be tud valaki lőni nekem."

És a veszprémi viadal másik két kiemelt versenyszámában is nagyon jó eredmények születtek. Időrendi sorrendben haladva a női 800 méteren biztató időt ért el a táv hölgyek közötti itthoni legjobbja, Bartha-Kéri Bianka 2:04.55-tel, és itthon nagy szó, hogy mögötte négyen is 2:10-en belül értek célba – ketten ráadásul egyéni csúccsal. A záró számban, a férfi 5000 méteren pedig 14:10-en belül értek be ketten is, ez Palkovits István (14:05.34) és Szögi István (14:09.88) számára is egyéni csúcsot eredményezett, akárcsak a harmadik helyezett és szintén remekül futó triatlonistának, Bicsák Bencének (14:10.68). Évek óta nem volt ezen a távon ilyen jó verseny itthon, és ha így folytatják a fiúk, hamarosan a 14 perces határt is áttörhetik.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.