Krizsán Xénia kihagyja a fedettpályás atlétikai világbajnokságot

Krizsán Xénia
Országos csúcstartó többpróbázónk nem indul Nandzsingban.

A tavalyi szabadtéri után a márciusi, fedettpályás atlétikai világbajnokságon sem áll rajthoz Krizsán Xénia, az MTK Budapest többpróbázója. Az országos csúcstartót az okokról kérdeztük.

– Miután az ülőgumóm még picit fáj, így nem szeretnénk kockára tenni a tokiói olimpiai indulásomat. Kiváló szakemberekhez járok, és kezelésről-kezelésre javulok, de ha százas skálán kellene értékelni, akkor 85 százalékosnak ítélném az állapotomat, és – edzőmmel együtt – úgy érezzük, hogy nincs értelme veszélybe sodorni az olimpiai szereplésemet, így nem utazom Kínába.

– Mely számoknál érzed leginkább a fájdalmat?

– Talán a gát a legkritikusabb, mert ott a nyújtott láb mellett rá is kell hajolni, de már az is egyre jobban megy. Mostanra eljutottunk odáig, hogy bár a sérülésem hosszú idő alatt alakult ki, de közel a gyógyulás, ám márciusig túl kevés idő van ahhoz, hogy olyan formába lendüljek, hogy megfelelő eredményt érjek el.

– Mikorra várható a teljes felépülés?

– A szabadtéri szezon kezdetére rendben leszek.

– Mi a célkitűzés Tokióban?

– A hatosok megtetszettek – mondja nevetve. 6600 pont felett teljesítettem tavaly, az olimpián is ilyen eredményt szeretnék elérni, és jó lenne, ha ezzel a legjobb hat közé kerülnék.

Xéni edzője, Szabó Dezső is azon a véleményen van, hogy rizikós lenne indulni a világbajnokságon.

– Az olimpia és az ottani jó szereplés érdekében nem érdemes kockáztatni – kezdi a szakember. Így nem kell kapkodnunk, nincs rajtunk kényszer, hogy már márciusra olyan formába hozzuk Xénit, hogy a tudásának megfelelően szerepeljen.

– Mi lett volna a célkitűzés a márciusi nandzsingi világbajnokságon.

– Egyértelműen a dobogós helyezés. Ehhez viszont ki kell élezni őt és százszázalékos állapotban kell lennie. Így viszont több időnk marad olyan, technikai jellegű apróságok javítgatására, melyek az olimpián pontokat hozhatnak.

– Xéni hogy fogadta a döntést?

– Természetesen folyamatosan egyeztettünk vele is, és belátta, hogy minden az ő érdekében történik. Nyugodtan alapozhatunk, nem siettet bennünket a naptár, nincs visszaszámlálás, hogy már csak 63 nap van hátra a világbajnokságig. Most mindent az olimpiának rendelhetünk alá. Az a cél, hogy a szabadtéri szezon elejére tökéletes állapotba, az olimpiára pedig csúcsformába kerüljön.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.