Magyarország Ifjúsági Atlétikai Bajnoksága – 1. nap

Magyarország Ifjúsági Atlétikai Bajnokságának már az első versenyszáma, a férfi kalapácsvetés magasra tette a mércét. Füredi Dániel, a Pápai AC atlétája nem csak áttörte a 74 méteres határt 74.15 méteres új egyéni csúcsával, de egyúttal megerősített helyét a korosztály világranglistájának negyedik helyén. A második helyezett Csekő Miklós ugyanezen a listán a hatodik helyre jött fel 71.43 méteres egyéni csúcsával. A bronzérmet a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője, Viszkeleti Vencel szerezte meg 69.85 méteres egyéni csúcsával.

 

Női magasugrásban Keszthelyi Luca számára 1.71 méter elég volt a győzelemhez. Legjobban a kecskeméti Barna Patrícia szorongatta meg a Szolnoki SC-SI atlétáját, ő 1.69 métert teljesített ezen a versenyen. A bronzérem sorsáról a jobb kísérleti arány döntött a két Fradis, Wéber Csenge Fanni és Karkiss Léna között az előbbi javára.

 

A női kalapácsvetés Csatári Jázmin győzelmét hozta. A VEDAC atlétája 62.27 méteres eredménnyel utasította maga mögé vetélytársait. Az ezüstérmet Zimmermann Lili a 60 métertől mindössze 12 centiméterrel elmaradva szerezte meg. A bronzérem a hölgyek mezőnyében is Szombathelyre, a Dobó SE-hez került Albert Blanka révén.

 

A női 100 méteres gátfutás döntőjébe az idén magasabb gáton több korosztályos országos csúcsot elérő Tóth Anna került a legjobb idővel a döntőbe, ahol esélyeshez méltóan magabiztosan szakította át elsőként a képzeletbeli célszalagot. Mind az előfutamban elért 13.67 másodperc, mind a döntőben elért 13.59 másodperc egyéni csúcs a miskolci gátfutónak. Utóbbi egyúttal a második legjobb európai eredmény idén az ifjúságiak között. Mögötte is a papírforma érvényesült: Nagy Vanessza ezüst-, Bartha Lilla az előfutam után a döntőben is nagy egyéni csúcsot futva bronzérmes. A dobogósoknak a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon új országos csúcsot futó, Kozák Luca adta át érmeiket. 

 

Férfi 110 méteres gátfutásban az európai korosztályos ranglista hatodik helyén található Polyák Zoltán magabiztos győzelmét hozta. Az Ikarus BSE gátfutóját a mosonmagyaróvári Babos Ármin és a békéscsabai Hrabovszki Balázs követte a dobogón.

 

Az egyik legklasszikusabb atlétikai szám, a 100m női döntője az idei 200-as felnőtt bajnok, Nagy Vanessza Noémi győzelmét hozta. Rövid idő alatt második érmét szerezte Karlik Pál tanítványa a gáton szerzett ezüstérme után. Mögötte Skriván Bíbor és Kocsis Anna Luca végeztek a dobogón. Ismerős nevet találhatunk a negyedik helyen is: Garamvölgyi Petra rúdugró ezúttal ebben a versenyszámban is rajthoz állt.

 

A férfiak 100-as mezőnyében már az előfutamok során sorra dőltek az egyéni csúcsok. A döntőt a 11 másodperces határt áttörve Klinkó Barnabás nyerte 10.95 másodperces egyéni csúccsal. A dobogó többi helyezettje is élete legjobb eredményét érte el. Szép Marcell 11.01 másodperces eredménnyel ezüst-, Csornai János 11.08 másodperces eredménnyel bronzérmet szerzett. 

 

A férfi magasugrás döntője az egész évet meghatározó nagy küzdelmet hozta. A fiatalok ismételten új magasságokat hódítottak meg. Ezúttal Gábossy Alex 2.00 méteres egyéni csúccsal került ki győztesen. Guth Mátyás 1.96 méterrel a második, Tóth Zsombor 1.92 méteres egyéni csúccsal a harmadik helyen zárt.

 

Férfi gerelyhajításban ezúttal elmaradtak az egyéni csúcsok. A „bajnokságot meg kell nyerni” mottót szem előtt tartva Herczeg György került ki győztesen a versenyből 63.47 méteres hajításával. Őt Jancsik Martin 61.52, valamint Gálpál Zsombor 59.91 méterrel követte. 

 

Női 1500 méteren a tatabányai Valkó Júlia jött ki győztesen a szoros küzdelemből a győri Gyimóthy Réka és a dunakeszi Tóth Dorka Sára előtt. Az első négy helyezett egyéni csúcsot ért el, az ötödik Arnhoffer Katának meg kellett elégednie idei legjobbjával.

 

Férfi 1500 méteren Szinte Bálint vállalta a vezetés ezúttal hálátlan szerepét – mondhatnánk, szinte végig vezetett. Makovinyi Attila türelmesen várva a megfelelő pillanatot azonban lehajrázta, de mindketten 4 percen belüli egyéni csúccsal – 3:58.62 és 3:59.75 – és egy arany-, illetve ezüstéremmel gazdagodtak. A dobogó harmadik fokára Gáll András állhatott.

 

Női hármasugrásban Keszthelyi Luca megszerezte második bajnoki címét, így az első duplázója lett a hétvégének. A második helyet a keszthelyi Kusztor Virág szerezte meg. A kecskeméti Barna Patrícia magasugrásban szerzett ezüstérme után egy bronzéremmel bővítette gyűjteményét. A 20 rajthoz állóból 17-en (!) értek el egyéni csúcsot!

 

A női 400 méteres síkfutás gátfutó győzelmet hozott Mohai Regina személyében – eredménye 57.25 másodperc. A második helyért folyó küzdelemből Dobi Larina Adrienn került ki győztesen Muszil Ágnessel szemben.

 

A férfiak 400 méteres versenyszámában inkább a győztes ideje, mintsem kiléte volt kérdéses. A Deák Nagy Marcell 300 méteres korosztályos csúcsait megdöntő, a Budapest Bajnokságon 47.60 másodperces egyéni csúcsot elérő Nadj Levente toronymagas esélyesként várta a startpisztoly eldördülését. Végig az órával küzdve, végül 47.39 másodperces egyéni csúccsal ért célba, mely eredménnyel a korosztályos világranglista harmadik helyére jött fel – a korábbi hatodikról. Mögötte győri különítmény érkezett Vecsey László, Pintér-Horváth Mátyás és Varga Milán személyében.

 

A férfi 400 méterhez hasonlóan női 2000 méter akadályon is inkább a győztes ideje volt kérdéses. A csúcshalmozó Varga Gréta – aki ezen a távon korosztálya nem hivatalos Európa-csúcsát tartja – tisztességes futással utasította maga mögé a mezőnyt. A dobogó második és harmadik fokához egyéni csúcs kellett Szemán Kittinek és Nagy Nórának is.

 

A férfi 2000 méter akadály Pálvölgyi Levente és Kovács Ferenc Soma párharcát hozta, melyből végül előbbi került ki győztesen, éppen 6 percen kívül maradva – 6:00.12. Kovács Ferenc 6:05.19-cel második, Tóth Márton 6:12.48-cal harmadik. Érdekesség, hogy nem csak a dobogósok, de a további 5 futó is egyéni csúcsot ért el.

 

A női gerelyhajítás korosztályos csúcstartója, Kövér Fanni nem okozott meglepetést győzelmével. 54.70 méteres győztes hajításánál idén csak ketten értek el jobb eredményt a világon – az egyikük saját maga. Az ezüstérmet a szolnoki Makai Anna, míg a bronzérmet a férfiakhoz hasonlóan szintén Ikarus BSE-s, szintén Gálpál, de ezúttal Zsófia szerezte meg új egyéni csúccsal. 

 

A női 5000m gyaloglást a Budapesti Honvéd atlétája, Spiller Tiziana nyerte. Mögötte értékes egyéni csúcsot ért el Mészáros Dorottya és Molnár Boglárka. A férfi 5000m gyaloglásban Bánk Leon idei legjobb eredményével utasította magam mögé Konczvald Tamást.

 

A női hármasugrókhoz hasonlóan izgalmas versenyt vívtak férfi versenytársaik – mindannyian új egyéni csúcsot érve el! A legtávolabb Csúri Bencének sikerült tornáznia egyéni csúcsát, 13.50 méterre. A dobogóhoz 13 méter feletti eredményre volt szüksége Gottwald Elődnek és Bazsó Leventének is. 

 

Az egyedi év miatt a bajnokság keretében került megrendezésre a 4x100 méteres váltófutás, mely versenyszámot az ARAK dominált. Mind a nők, mind a férfiak versenyében a székesfehérvári egyesület került ki győztesen – Gimesi Kata, Szabó Gréta, Gombolai Nóra és Mohai Regina, valamint Csornai János, Tatai Zalán, Kovács Bence és Blaumann Marcell összeállításban. A második helyeken is azonos egyesület végzett a Budapesti Honvéd SE személyében, míg egy-egy váltó bronzéremmel gazdagodott Zalaszám-Zalaegerszegi AC és a Csepeli DAC.

 

Az U18 korosztály bajnoksága augusztus 23-án vasárnap 11:00-kor folytatódik a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadionban. Élő eredménykövetés az alábbi linken érhető el.

 

KB

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.