Magyarország Ifjúsági Atlétikai Bajnoksága – 2. nap

Három ügyességi számmal kezdődött Magyarország Ifjúsági Atlétikai Bajnokságának 2. napja – köztük a hétvége talán egyik legnagyobb meglepetésével: a női rúdugrásban ugyanis Kováts Fanni Virág győzedelmeskedett 3.81 méteres egyéni csúccsal. A fedettpályán több korosztályos országos csúcsot döntő, végül a korosztályos fedettpályás világranglistán 4.10 méteres eredménnyel élen záró Garamvölgyi Petra sérülésekkel nehezített felkészülés után nem jutott át harmadik magasságán, emiatt kénytelen volt beérnie a bronzéremmel. Kettejük között Simonváros Zille zárta a versenyt 3.71 méteres egyéni csúccsal.

 

A női súlylökést a bonyhádi Kling Réka nyerte 14.75 méteres lökésével, megelőzve a kecskeméti Harkai Annát és a székesfehérvári Zimmermann Lilit.

 

A női távolugrás népes mezőnye két csoportban versengett, így hiába volt az egyik első versenyszám vasárnap, meglehetősen sokáig kellett várni a győztes kilétére. Barna Patrícia és Keszthelyi Luca harmadik alkalommal csaptak össze a hétvégén, melyből ezúttal előbbi került ki győztesen 5.52 méteres idei legjobb eredményével. A hármasugráshoz hasonlóan ezüstérmet szerzett Kusztor Virág 5.33 méteres kísérletével, míg mögötte Szabó Gréta, Gimesi Kata és Varga Sarolta is 5.26 méteres eredményt ért el – 1 centiméterrel megelőzve a már említett Keszthelyi Lucát. Jobb második kísérletének köszönhetően Gréta nyakába került a bronzérem.

 

Mohai Regina szombati 400 méteres egyéni csúcsa bizakodásra adott okot vasárnapi fő száma, a 400 méteres gátfutás előtt. Nem is maradt el a gátas egyéni csúcs: kevesebb, mint 3 másodpercet rátéve síkfutó eredményére 1:00:24 perces eredménnyel nyerte harmadik aranyérmét a hétvégén – Regina az ARAK 4x100 méteres váltójának is tagja volt a bajnokság első napján. A váltó másik tagja, Gombolai Nóra bronzéremmel gazdagodott a versenyszámban, közöttük Kovács Léna egyéni csúccsal végzett a második helyen.

 

A férfi 400 méter gát Baranyai Kristóf és Soos Levente kiélezett küzdelmét hozta, melyből végül utóbbi került ki győztesen 54.49 másodperces eredménnyel. Kristóf mindössze 22 századmásodperccel követte. Mögötte klubtársa, Molnár Csaba Levente végzett a harmadik helyen 55.60 másodperccel. Mindhárom dobogós egyéni csúccsal érdemelte ki az érmeket!

 

A női gerelyhajításhoz hasonlóan a diszkoszvetésben is Kövér Fanni számított toronymagas esélyesnek. Szintén a női gerelyhajításhoz hasonlóan a diszkoszvetésben is Kövér Fanni diadalmaskodott nemzetközileg is kiemelkedő, 48.82 méteres eredménnyel. A súlylökés bajnoka, Kling Réka egyéni csúccsal szerezte meg az ezüstérmet, míg a bronzéremért folytatott kiélezett csatából Vass Anett került ki győztesen.

 

A női rúdugrás után férfi súlylökésben is borult a papírforma. A hazai korosztályos ranglistát toronymagasan vezető, a korosztályos világranglistán 5. helyen álló Horváth Márk két érvénytelen kísérlettel kezdett. Harmadikra egy biztonsági 14.81 méteres lökéssel biztosította a legjobb nyolcba kerülését, azonban a további három kísérlete is érvénytelen lett, így be kellett érnie a negyedik helyezéssel. Ezt az Ikarus BSE-s duó, Gálpál Zsombor és Strényi Gábor Norbert használták ki legjobban, akik 17.11, illetve 17.01 méteres egyéni csúcsokkal szerezték meg az első, illetve második helyezést. Jancsik Martin egyéni csúcsát beállítva végzett a dobogó harmadik fokán.

 

Női 800 méteren Muszil Ágnes esélyeshez méltóan élre állt és végig vezetve, egyéni csúccsal – 2:14.08 perc – nyerte a kétkörös versenyt. Második helyen a bátran versenyző Jó Aliz, míg harmadik helyen a klubtársával éles versenyt vívó Mező Zsófia Márta végzett.

 

A férfiak 800 méteres versenyszáma a szombati 400 méter harmadik helyezettjének, Pintér-Horváth Mátyásnak és az 1500 méter bajnokának, Makovinyi Attilának párharcát hozta. A visszafogott kezdés során együtt haladt a második futam mezőnye, majd 500 méter után Mátyás fogott hosszú hajrába, amire csak Attila tudott valamennyire reagálni. Ők ketten a mezőnytől elszakadva értek célba – változatlan sorrendben – 1:56.41 és 1:57.69 perces eredménnyel. A bronzéremért nagy harc alakult ki Szabó Ádám, Oláh Máté Milán és Jakab András között – fél másodpercen belül értek célba a fiatalok. Ebben az esetben nem a hazai pálya döntött: Szabó Ádámé lett a bronzérem a debreceni duóval szemben.

 

Nagy Vanessza Noémi duplázott sprintszámokban. A szombati 100 méter után vasárnap 200 méteren nem talált legyőzőre az FTC atlétája. Dobi Larina Adrienn ezüstérmekből duplázott annyi különbséggel, hogy ő szombaton 400 méteren szerzett az azonos színű éremből. Az egymással és az 1.3-as szembeszéllel folytatott küzdelemből még Kocsis Anna Lucának sikerült érmes helyezést kiharcolnia. Hogy ő se maradjon ki a duplázók sorából: előző nap 100 méteren szerzett bronzérmet.

 

A férfiak 200 métere már az előfutamok során is tartogattak izgalmakat: Retkes Donát Zsolt és Varga Milán is 23.22 másodperces eredményt ért el. Mivel ez a nyolcadik legjobb idő volt, kettejük között az ezredmásodpercek döntöttek a fináléba kerülésről – utóbbi javára. Nadj Levente László nem csak a szombati 400 méter, de a vasárnapi 200-as előfutam során is rendkívül magabiztos futást mutatott be. Talán senkiben nem keltett meglepetést újabb győzelme. A 22 másodpercen belüli eredmény elérésben az 1.2 méteres ellenszél akadályozta meg. A további dobogós helyezések között 3 századmásodperc döntött Szép Marcell javára a sok negyedik helyezés után dobogóra érő Pető Andrással szemben.

 

A férfiak rúdugrása a Gödöllői EAC és az Ikarus BSE atlétáinak külön csatáját hozta, melyből a gödöllői Bánovics József került ki győztesen 4.72 méteres ugrásával. A dobogón két mátyásföldi, Bánházi Botond és Horváth Barna Botond követte. A további helyezések két Gödöllői EAC és négy Ikarus BSE sormintát követtek.

 

Strényi Gábor Norbert súlylökésben szerzett ezüstérme után diszkoszvetésben nem talált legyőzőre. 52.61 méteres eredményével magabiztosan húzta be az ókori versenyszám bajnoki címét. Az Ikarus BSE dobóját Czabán Áron és Németh Miklós Fábián követték a dobogón.

 

Férfi távolugrásban a békéscsabai Hrabovszki Balázs 6.67 méteres ugrásával már az első sorozatban élre állt, előnyét a következő sorozatban további 10 centiméterrel növelte. Nem sokáig élvezhette azonban a vezető pozíciót, hiszen a pécsi Brunner Hugó a harmadik sorozatban egyetlen centiméterrel túlugrotta. Az ifjú atléták ezután már csak megközelíteni tudták a verseny első felében elért eredményüket, így a végső sorrend változatlan maradt. A bronzérmet az FTC-s Bánóczi Kristóf szerezte meg.

 

A bajnokság második napja újabb magabiztos, szinte könnyed győzelmet hozott Varga Gréta Barbara számára, ezúttal 3000 méteren. Az ezüstéremért az 1500 méter és az 5000 méter gyaloglás bajnoka, azaz Valkó Júlia és Spiller Tiziana küzdött – ezúttal a futó került ki győztesen. 

 

A férfiak 3000 méteres versenyszáma Pálvölgyi Levente duplázását hozta, aki a 2000 méter akadály után a korosztály leghosszabb bajnoki futószámában sem talált legyőzőre 8:53.24 perces eredményével. Mögötte Gáll András és Baier Kristóf is 9 percen belül értek célba.

 

A szombati naphoz hasonlóan a vasárnapot is a váltók zárták. Az ARAK női kvartettje a 4x100 méterhez hasonlóan megnyerte a hosszabb váltószámot is, ezúttal Gombolai Nóra, Szabó Gréta, Dobák Panna és Mohai Regina összeállításban. A befutó ennek köszönhetően negyedik aranyérmét szerezte a hétvégén. Az igazi izgalmakat az ezüstérem sorsa hozta. Az Ikarus BSE, az SVSE és az UTE stafétája 4 tizedmásodpercen belül ért célba – ebben a sorrendben.

 

A bajnokság záró száma a férfiak 4x400 méteres váltója volt, mely az Ikarus BSE Baranyai Kristóf, Gálpál Zsombor, Pálvölgyi Levente és Molnár Csaba Levente összetételű kvartettjének győzelmét hozta. A Postás SE-hez került az ezüstérem, míg az ARAK-nak ezúttal be kellett érnie a harmadik helyezéssel.

 

Debrecen ezúttal is kiváló bajnokságot szervezett a magyar atlétikának, amit az ifjúsági atléták sok egyéni csúccsal és remek versenyekkel háláltak meg! Folytatás augusztus 29-én és 30-án a Lantos Mihály Sportközpontban – 4. Ifjúsági és Junior Magyar Liga Döntő.

 

KB

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.