Maratoni bajnokok a hegyifutó ob-n

Gyurkó Fanni és Jenkei Péter is ott lesz a mezőnyben szombaton a Mátrában

Július 18-án immáron 12. alkalommal kerül megrendezésre a hegyifutó országos bajnokság. Két helyszínről rajtolnak a versenyzők: az 5 kilométert (+300 méter szint) futók a Veronika-rétről, a 10 kilométert (+850 méter szint) futók Parádfürdőről. Rekordlétszámú nevezés érkezett az újonc korosztálytól egészen a felnőttig, 125 futó jelezte indulási szándékát, izgalmas verseny ígérkezik.

Két kiemelkedő atléta is rajthoz áll a hosszabbik távon: Gyurkó Fanni és Jenkei Péter, mind a ketten a Vasas versenyzői, és mind a ketten megnyerték tavaly szeptember 29-én a honi maratoni országos bajnokságot.

Gyurkó Fanni egyéni csúcsa 2:35:57 a leghosszabb futószámban, amely az olimpia programjában szerepel, a remek időt idén február 23-án érte el Sevillában, vagyis még épp a világjárvány előtt.

"A koronavírus miatti korlátozások után ez az első alkalom, hogy haza tudok jönni Magyarországra meglátogatni a szüleimet – tudtuk meg Fannitól, aki Dunblane-ben él. – Itt, Skóciában ebben az évben előre láthatóan már nem lesznek versenyek. A magyar versenynaptárt tanulmányozva láttam, hogy pont most lesz a hegyifutó ob, és gondoltam, hogy kipróbálom magam ebben a versenyszámban. Igazából a hegyifutas nem új számomra, Skóciában felkészülési versenyként néha indulok hegyifutó viadalokon. A fölfelé és terepen való futás egyébként is az edzéseim része, a hétvégi hosszú futásokat erdei utakon szoktam abszolválni. Csak az általános elvárásaim vannak magammal szemben: az adott körülmények között kihozni magamból a legjobbat, mert nincs összehasonlítási alapom, még nem versenyeztem ezen a pályán és ebben a versenyszámban. De azt gondolom, hogy egy maratonihoz hasonlóan az a célravezető, ha a verseny háromnegyedéig tartalékol az ember, hiszen itt kezdődik a legmeredekebb szakasz."

Jenkei Péter legjobbja 2:17:42, ezt tavaly április 28-án futotta Hamburgban, és ezzel ranglistavezető volt 2019-ben itthon. Ő így várja a hétvégi versenyt: "Az előző évem kimondottan jól sikerült, hiszen mindhárom maratonim maradandó élmény volt. A Hamburgban futott 2:17:42, illetve a Frankfurtban elért 2:18:34 a két legjobb magyar időeredmény volt tavaly, míg Budapesten sikerült megnyernem a bajnokságot. Úgy terveztem, hogy ebben az évben is a maratonik állnak majd a középpontban, de az élet közbeszólt… Ennek ellenére nem viselt meg különösebben a rendhagyó helyzet, igyekeztem a lehető legjobban kijönni belőle. Még soha nem edzettem annyit, mint az elmúlt fél évben, sikerült stabilan heti 200-210 kilométert futnom, biztos vagyok benne, hogy ennek meglesz az eredménye. Korábban is sokat futottam a Budai-hegységben, de amióta két éve Hidegkútra költöztünk, az edzéseim nagyjából hetven-nyolcvan százalékát terepen végzem. Ha adódik olyan alkalom, amikor az edzéseim közé jól beilleszthető egy-egy terep- vagy hegyifutó verseny, szívesen elindulok. Ilyen volt pár éve a Crosskovácsi, a Szénás Kör teljesítése vagy éppen most a hegyifutó ob. Szóval a maratoni mellett továbbra is az utcai, illetve pályaversenyek maradnak fókuszban, de szeretem az ilyen jellegű próbatételeket is, és nagyon várom már a hétvégi viadalt! Már csak azért is, mert tavaly is szerettem volna rajta futni, de akkor máshogy alakult, viszont örültem neki, hogy vasasos klubtársam, Molnár Ákos tudott nyerni."

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.