MEFOB után, Liga Döntők előtt

Jankovics Dániel (Schäffer Tamás)
A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központ a Gyulai István Memorial után egy héttel a Magyar Egyetemi és Főiskolai Atlétikai Bajnokságnak adott otthont

A bajnokság programja a MEFS döntésének értelmében nem volt teljes, az atlétika palettáján található versenyszámok nagyjából felét rendezték meg, így kimaradt pl. a 200 méteres, 800 méteres síkfutások, a rúd-, illetve hármasugrás, továbbá a kalapácsvetés, de gyaloglásokat sem rendeztek. Ugyanakkor felkerült a programba - a Szuper Liga mintájára - mindkét nem hárompróba versenyszáma. Azonban aggodalomra nincs ok: a kimaradt versenyszámokat a jövő évi bajnokságon rendezik meg. 

Rivasz-Tóth Norbert (Schäffer Tamás) Ennek ellenére, (vagy talán éppen ezért), jó eredmények is születtek, ám ezek közül egyértelműen kiemelkedik Jankovics Dániel 2.21 méteres egyéni csúcsa magasugrásban, amit ezúttal a Széchenyi István Egyetem színeiben ért el a “civilben” MTK-s atléta. Rivasz-Tóth Norbert, a Debreceni Egyetem képviseletében, külföldi kalandozásai után itthon ezúttal éppen csak 80 méter alatt maradva lett egyetemi bajnok gerelyhajításban 79.55-ös dobása nyomán. A hölgyek részéről Nádházy Evelin 400 méteren lett egyetemi bajnok 54.05 másodperces idejével a Szent István Egyetemet képviselve, valamint Szilágyi Réka 11 centiméter híján majd’ 60 méteres gerelyhajító eredménye ért aranyérmet neki és Alma Matere, a Debreceni Egyetem számára.

Az egyetemeket ezúttal is rangsorolták eredményességük alapján, amely versenyt a Testnevelési Egyetem nyerte 105 ponttal, mögötte az ELTE végzett 88-cal, míg a harmadik helyet a BME szerezte meg 86 ponttal.

Idén az indulók száma szerint is készült rangsor, melyben az olimpikonokkal felálló ELTE csapata tudott győzni a Testnevelési Egyetem előtt, a harmadik legtöbb indulót pedig a Debreceni Egyetem csapata tudta kiállítani.

 

A juniorok és az ifjúságiak liga döntője következik

2017 óta az Ifjúsági Liga és a Junior Liga sorozatok helyezéseinek végső eldöntése végett döntővel záródnak, és az idén felmerült nehézségek ellenére ez most is ekképp fog történni. Augusztus 29-30-án e két korosztály versenyzői állnak rajthoz a Lantos Mihály Sportközpontban, hogy az eddigi versenyeken szerzett pontszámok alapján összeálló ranglista (alapesetben) első 8 helyezettje összemérje a tudását a döntőben. A sűrű versenyszezon és egyéb más dolgok miatt a döntőbe került versenyzők közül többen lemondani kényszerültek indulásukat, így a ranglista következő helyein álló tartalékok közül is meghívásra kerültek versenyzők. 

Aki kilátogat szombaton a Csömöri úti sportközpontba az szemtanúja lehet olyan párharcoknak, mint Farkas Bence és Pap Márk vetélkedése junior 100 méteren, Nagy Marcell és Böndör Márton versenye a junior, valamint Bánovics József és Bánházi Botond összecsapása az ifjúságiak rúdugró számában. Pap Tamás, Pintér Erik és Antal Bálint távolugróknál nüanszok dönthetnek a 7 méter környéki tartományban. Junior női 1500 méteren Urbán Zita és Heffner Hédi küzdelmére lesz érdemes figyelni, amíg a férfiaknál Zsetnyai Ákos és Sós Barnabás taktikai küzdelme lehet izgalmas. Női 400 méteren Répássy Hanna és K. Szabó Gabriella egyaránt, férfi 400 méteren pedig Huller Dániel a kiemelten esélyes, de a nyomában szorosan ott lehet Molnár Attila. Junior női távolugrásban Endrész Klaudiára lesz érdemes figyelni, ahogy a diszkoszvetésre is, ahol Péringer Márk és Strigencz Zalán 55 méteren túli dobásokkal küzdhetnek az aranyért. A junior és ifjúsági gyaloglók nemenként együtt versenyeznek majd, így különösen érdekes küzdelmet láthatunk a nap végén Csörgő Dóra, Zahorán Petra és Spiller Tiziana között.

Az ifjúsági férfiak 1500 méteres versenyében Szinte Bálint vehet revansot Makovinyi Attilán, aki az országos bajnokságon ellenfelét hajrázva tudta legyőzni.  Férfi 400 méteren az U18 korúak közt Nadj Levente László kiemelkedik a nevezettek közül a múlt héten futott 47.39 másodperces egyéni csúcsával. Az U18 korú férfiak 110 méteres gátfutásában indul Polyák Zoltán és Babos Ármin Dominik, mindketten favoritjai a versenynek. Fiú diszkoszvetésben Strényi Gábor Norbert és Németh Miklós Fábián dobtak idén 52 méter felett, de a Dobó SE versenyzőjét Viszkeleti Vencelt sem szabad leírni, az aranyért folytatott küzdelemben. Női 100 méteres gátfutásban a többször is ifjúsági csúcsot döntő Tóth Anna lehet az abszolút favorit. Továbbra is az ifjúságiaknál maradva: a női gerelyhajítóknál Kövér Fanni, női 2000 akadályon pedig Varga Gréta Barbara a szám egyértelmű esélyese. Férfi 2000 akadályon viszont izgalmas verseny bontakozhat ki Tóth Márton és Pálvölgyi Levente között.

 

Vasárnap is hasonló izgalmakra számíthatunk, hiszen a junior nők hármasugró versenyében újból nekifutnak a bajnokságokon 13 méter környékén teljesítő hölgyek: Áts Viktória és Szűcs Szabina. Férfi kalapácsvetésben Doma Benedektől várhatunk akár 75 méter feletti dobásokat is. 400 méter gátfutásban Huller Dániel Gellért, Bánóczy Árpád Nimród és Molnár Attila hármasa közül kerülhet ki a végső győztes. Női 200-on Takács Boglárka egyértelmű favorit, ám a férfi versenyben Farkas Bence, Pap Márk, de még Almási Olivér küzdelemben lehet a legfényesebb éremért. Férfi magasugrásban Hodossy-Takács Sámuel bizonyíthat, amíg a gerelyeseknél Járvás Mátétól várhatunk újabb nagy dobást. 5000 méteren Merényi Panna és Lendvai Luca párharca teheti izgalmassá a versenyt, amíg a férfiaknál Zsetnyai Ákos dominanciájára lehet számítani. A juniorok kétnapos versenyét a 800 méteres számok zárják, ahol újfent Répássy Petra és Heffner Hédi küzdelme hozhat komolyabb izgalmakat.

Az ifjúságiak vasárnapi versenyein rögtön a kezdet kezdetén már egy kiváló kalapácsvető versenyre lehet számítani Füredi Dániel, Csekő Miklós és Viszkeleti Vencel részvételével. A későbbiekben a hölgyek rúdugrásra: Garamvölgyi Petrára és Kováts Fanni Virágra lesz érdemes figyelni. Férfi magasugrásban Guth Mátyás próbálhat meg két méter fölé kerülni, amíg női hármasugrásban Keszthelyi Luca ostromolhatja tovább a 12 métert. Soos Levente és Baranyai Kristóf egyaránt 55 másodpercen belülre kerültek 400 méteres gátfutásban az országos bajnokságon, így e versenyszám most is valószínű, hogy izgalmas lesz. A gerelyhajítóknál Herczeg György lépdelhet tovább a 70 méter felé. Női 200-on Nagy Vanessza Noémi, amíg férfi 200-on Nadj Levente László számítanak a legnagyobb favoritnak. Hármasugrásban Csúri Bence és Monoki Benjamin legjobbjai között mindössze 2 centiméter van, így közöttük a Liga Győztes-címről tényleg csak 1-2 centiméter dönthet. Férfi 3000 méteren hárman is 9 percen belüli idővel kerültek be: Gáll András, Pálvölgyi Levente és Baier Kristóf egyaránt esélyesei a számnak. Nem mondható ez el a női mezőnyről, ahol Varga Gréta Barbara szinte az egyedüli esélyes, hasonlóan a női diszkoszvetőkhöz, ahol Kövér Fanni emelkedik ki a mezőnyből. A napot e korosztályban is a 800 méteres síkfutás zárja, ahol Makovinyi Attila és Muszil Ágnes e számok favoritjai.

(fotók: Schäffer Tamás)

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.