Még sincs új világcsúcs férfi 200 méteren

Fotó: Chandan Khanna/AFP
Továbbra is 19.19 a rekord, Noah Lyles 18.90-es ideje csak a 185 méteres síkfutás valaha volt legjobb ideje

Azért ez felkavarta a világot. Mármint az atlétika világát. Mármint az a néhány perc, amíg úgy tűnt, lehet, hogy a férfi 200 méteres síkfutás új világcsúcsa 18.90, vagyis kevesebb, mint 19 másodperc. Noah Lyles futotta ezt az időt az egyesült államokbeli (floridai) Bradentonban, ám igazából az idei zürichi Gyémánt Liga-verseny keretében, amely Inspiration Games néven zajlott a maga furcsa, kusza műsorával, az új normalitás szerint egyszerre több helyen, nézőkkel leginkább csak a televíziók képernyője, számítógépek, laptopok monitora előtt.

Ezt tette az atlétikával a koronavírus – legalábbis a nemzetközi atlétikával, és akkor most becsüljük meg még inkább, hogy itthon már (még...?) lehet versenyezni korlátozások nélkül, sőt már születtek is kiváló eredmények itt-ott.

Na de vissza Svájcba! Pontosabban Amerikába! Lyles ott egyedül futott, és bár szemre kétségkívül gyorsan, már az gyanús volt, hogy nagyon erős, 3.7 méter per szekundumos ellenszélben – nem ilyen körülmények között szoktak születni a világrekordok. Pláne nem az olyan korszakosak, amelyek egy sokáig megdönthetetlennek tűnő mérföldkövön lépnek át, jelen esetben a 19 másodpercen. Arról nem is beszélve, hogy a sprinttávokon nem a háromtizedes csúcsjavítások a jellemzőek – márpedig itt most Usain Bolt 19.19-e íródott volna át 18.90-re, vagyis egészen pontosan 29 századmásodperccel jobb időre –, bár Michael Johnson épp ezen a távon 1996-ban laza 34 századot csippentett le a földkerekség legjobb szabadtéri férfi 200 méteres teljesítményéből.

Szóval sok minden szólt ellene. És ezúttal a kétkedőknek lett igazuk. Hamar jött ugyanis a hír, hogy Lyles 15 méterrel kevesebbet, csak 185 métert futott, mert rossz helyről indult el. A megfejtésre a francia edző és egyben elemző, Pierre-Jean Vazel jött rá, aki elmondta, nem Lyles hibázott, ám a sprinter a rossz adatok miatt „kiszállt” a versenyből, amit így a Zürichben futó francia Christophe Lemaitre nyert meg 20.65-ös idővel. Azért születtek igazán jó eredmények is a verseny keretében, a férfi hármasugrást 17.40 méteres (+2.3) ugrással nyerte meg a portugál Pedro Pablo Pichardo, Sam Kendricks pedig a férfi rúdugrást 5.81-gyel. De jól jelezte a versenyzők bizonytalanságát, hogy férfi és női rúdugrásban is érvényes kísérlet nélkül esett ki egy-egy híres induló (a háromból): Valentin Lavillenie és Katerina Sztefanidi.

Meg persze volt megint egy rakat formabontó szám, ha már formabontó évet írunk: 100 yardos, 150 méteres síkfutás, 300 méteres gátfutás, 3x100 méteres váltó. Ilyen volt az idei Gyémánt Liga második állomása, az oslói Impossible Games utáni Inspiration Games.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.