Messzire szálltak a gerelyek Gödöllőn

Kövér Fanni duplán döntötte meg az U18-as országos csúcsot, Rivasz-Tóth Norbert újra 80 méter fölé került

A hétvége legfontosabb atlétikai viadala magyar szempontból egyelőre egy gödöllői gerelyhajító verseny volt, de mielőtt bárki lekicsinylené, hogy csak egy dobóverseny, ráadásul egyszámos, jelentjük: kiválóan sikerült! Vagyis sok jó eredmény született, ráadásul mindkét nem versengésében, ráadásul több korcsoportban. És lett egy hőse, pontosabban hősnője, még pontosabban hős ifjú hölgye.

Kövér Fanni ugyanis még csak 16 éves múlt idén február 15-én.

De már kétféle gerellyel is 50, sőt 55 méter felett tud. Kezdte a saját korosztályának megfelelő 500 grammos szerrel, amellyel a negyedik (52.96), az ötödik (54.10) és a hatodik (55.36) sorozatban is megjavította az egyéni csúcsát, az utolsó dobásával egyszersmind a versenyszám kis szeres ifjúsági országos csúcsát is, amit Szilágyi Réka tartott 55.03-mal több mint hét éve. És ezzel még nem volt vége, messze nem! Röpke három és fél órás pihenő után újra odaállt versenyezni a VEDAC ifjú tehetsége, immár a felnőttek között úgy, hogy addig sosem dobott versenyen a legidősebbek által használt gerellyel. Nem lacafacázott sokat, egyből az első kísérletéből 55.05 méterre repítette az immár 600 grammot nyomó sportszert! Ez is U18-as nemzeti rekord, ezt eddig Frajka Xénia tartotta 54.29-cel majdnem 21 esztendeje. Ezt már nem tudta túldobni, de őt sem tudták túldobni, a felnőttek között is ő nyert!

"Nem titok, hogy egyéni csúcsot szerettem volna dobni az ötszáz grammos gerellyel, ugyanis az edzéseredményeim alapján számíthattunk szép eredményre – tekintett vissza Máhl Krisztián és Mozsdényi Dávid tanítványa, aki a kézilabdát hagyta maga mögött az atlétika kedvéért, ahol ha gólokat nem is, egyre nagyobbakat dobhat. – A felnőtt szerrel most versenyeztem először, és kíváncsian vártam, hogy mire vagyok képes a felkészülés ezen szakaszában. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy már az első versenyen, a legelső hatszáz grammos gerellyel való dobásommal sikerült ötvenöt méter fölé kerülnöm, és kvalifikáltam magamat a junior-világbajnokságra, amelyre a kiküldetési szint ötven és fél méter. Hogy miként lehetséges az, hogy centik híján megegyezik a két eredmény, miközben száz gramm nehézségi különbség van a két szer között? Meglehet, hogy a felnőtt szer számomra testhezállóbb lesz. E versenyen az ötszáz grammos gerellyel elért korosztályos országos csúcs jókora önbizalmat adott, ami után felszabadultan tudtam tovább küzdeni, versenybe szállni a felnőttek mezőnyében."

A junior-világbajnokság megrendezésében reménykedő veszprémi versenyző most csatlakozott Rivasz-Tóth Norberthez, már ami a gerelyhajítás itthoni kétszeres ifjúsági csúcstartóságát illeti, és a Szolnoki MÁV-SE kiválósága most is kitett magáért, mert megint megdobta a 80 métert, idei második megmérettetésén is. Az első a téli dobó országos bajnokság volt, azon 80.97 állt a végén a neve mellett, most szombaton 80.35, amelyet utolsó kísérletéből ért el. A Gödöllőn dobott 77.00, x, 78.51, 76.31, 78.18, 80.35-ös sorozatot ekképpen kommentálta edzője, Varga Lőrinc: "A formája nagyon szezon eleji, és a combközelítője sem százszázalékos." További szép eredmények az egész napos, majdnem hétórás versenyről, amelyek mellett ne menjünk el szó nélkül: a férfiaknál Kovács Noel először dobta túl a 70 métert (71.59), a nőknél a második helyezett Bogdán Annabella stabil sorozattal jelentkezett, Krizsán Xénia pedig pályafutása második legjobb eredményét érte el 51.33-mal.

És ha már felgöngyölítjük a hétvége eseményeit a magyar atlétika szempontjából, ne hagyjuk ki, hogy kétszeres olimpikon gyaloglónőnk, Madarász Viktória a karantén utáni első versenyén az első helyet szerezte meg a szlovákiai Besztercebányán 10 kilométeren (46:52), és ha már nemzetközi porond, egy jövőbeni olimpikonunk, a 3000 méteres akadályfutásban Tokióra már szintes Kácser Zita kedden Mariborban futott 3000 síkon, és ért el 9:52.30-as időt, amivel második lett.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.