Minden verseny ajándék a 38 évesen is bajnoki ezüstérmes Pars Krisztián számára

Szalay Péter írása

Pars Krisztián tizenkét esztendőn át zsinórban nyerte a kalapácsvető országos bajnokságokat, negyedik éve viszont Halász Bence, a nála 15 évvel fiatalabb klubtársa viszi el az aranyérmeket. A londoni olimpiai győztes Pars eltiltása és újabb két műtétje után mély gödörből kikecmeregve harcolta ki tavaly a világbajnoki szereplés jogát, az elmúlt vasárnap este pedig idei legjobb dobásával lett bajnoki második a 12 centiméter híján 80 méteres teljesítménnyel parádézó Halász mögött.

Nekem már minden versenyem ajándék, mert szép csendben az atlétika veteránja lettem, aki sok csatát nyert, de fájó vereségeket is szenvedett a pályán és azon kívül is. Vasárnap este úgy éreztem magamat a bajnokságon a fiatalok között, mint aki eltévesztette a címet, és nem a saját korosztálya versenyére érkezett, ezért is örülök annak, hogy újra érmes lettem, ha nem is világraszóló eredménnyel” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Pars Krisztán, aki az olimpiai győzelmével, két-két világbajnoki ezüstjével, illetve EB aranyával a magyar atlétika történetének egyik kimagasló alakja.

Egy kis fizika

Pars arról is híres, hogy minden teljesítményére van magyarázata. A rosszabbakat elintézhetné egyszerűen azzal, hogy 11 műtét után tulajdonképpen a sportága nagy túlélője, ám nem éri be ezzel a kézenfekvő indoklással.

Még mindig iszom a félresikeredett térdműtétem levét, amit a második ugyan helyrehozott, de arra a technikára még mindig nem sikerült rátalálnom, ami a legnagyobb sikereimhez segített hozzá. Féltem a térdemet, az edzéseken már képes vagyok kiengedni a féket, de ha a küzdelem éles, inkább tehermentesítetek, jobbra dőlök, és abból csak rossz származhat. A magyarázat tisztán fizikai. A tankönyvek úgy írják, hogy a forgástengely és az erő hatásvonala közötti távolságot nevezik erőkarnak, és ezt a dobások elvégzésére is ki lehet vetíteni. Ha a tengelyből kimozdulok, oda az egyensúly, a kalapács kezd uralkodni rajtam, és nem én azon, a kidobásnál csak belekapni lehet a szerbe, nem teljes erővel mindent beleadni. Ezzel minimum másfél méter kerülhet a „levesbe”. Hónapok óta azon dolgozom Németh Zsolttal, az edzőmmel, hogy kiküszöböljük a hibát. Jól állunk, de a „szervizmunka” még nem fejeződött be.”

„Döntetlenre” áll az idővel szemben

Az olimpiai bajnok is ott lesz az augusztus 19-i Gyulai István Memorial atlétikai versenyen, amelynek éppen a kalapácsvetés lehet az egyik legrangosabb versengése.

Idén valószínűleg be kell érnem a 74-75 méteres dobásokkal. Lehet ennél kicsit jobb is, de a nagy ellenfeleknek egyelőre nem tőlem kell tartaniuk. Türelmesen, a rosszabb helyezésektől nem elkedvetlenedve haladok előre, hiszek abban, hogy előbb vagy utóbb a 80 métert is meg tudom közelíteni, amivel jövőre Tokióban még az első hatba is be lehet kerülni. Nagyobb gyorsaság és pontosság a dobókörben, mindehhez pedig nagyobb merészség - ezek most a céljaim. Az olimpia elhalasztásával időt nyertem, de a koromra gondolva veszítettem is, egyszóval „döntetlenre” állok” – mondta befejezésül Pars Krisztián.

 

Szalay Péter

SzPress Sporthírszolgálat

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.