Négy bajnokság a hosszú hétvégén

Az október 23-25. közötti hosszú hétvégén négy országos bajnokságot is rendeznek Magyarországon. Főként a koronavírus-járvány első hulláma miatt tavasszal elhalasztott versenyek pótlása fog megtörténni.

Elsőként Magyarország 112. Mezeifutó Bajnokságát rendezik meg, újfent Kecskeméten, a már hagyományossá vált helyszínen. A mezei futás, mint műfaj, különlegessége nem pusztán a terep- és időjárási viszonyoktól, hanem a mezőnyt alkotó sportolók sokszínűségéből adódik. A férfiak felnőtt mezőnyében megméreti magát többek közt a maratoni és a félmaratoni táv idei bajnoki ezüstérmese, Jenkei Péter, a kiváló középtávfutók közül Szögi István Dániel és Kiss Gergő Xavér, a 10 000 méter idei bajnoka, Szemerei Levente, illetve a 3000 méteres akadályfutás idei ranglistájának vezetője, Palkovits István is. Nem maradhat ki a felsorolásból két “vendégjátékos”, Bicsák Bence és Faldum Gábor, akik triatlonban érik el a jobbnál jobb eredményeket, de előbbi a 2017-es U23 atlétikai Eb-n is megmutatta tudása legjavát a 10.000 méteres távon, és ért el 7. helyezést.

A női mezőnyben is hasonlóan színvonalas mezőnyt jelez a 48 nevezést tartalmazó lista. Itt is rajthoz állnak kiváló középtávfutók, Bartha-Kéri Bianka, Apáthy Sophie, K. Szabó Gabriella, a maraton bajnokság idei győztese, Szabó Tünde, a kiváló akadályfutó, Mógor Boglárka és a 10.000 méteres bajnokság győztese, Böhm Lilla is.

Az ifjúsági versenyek is izgalmasnak ígérkeznek: Pálvölgyi Levente, Tóth Márton, Kovács Ferenc Soma és Gáll András küzdelmeire lehet érdemes majd figyelni a kilátogatóknak, amíg az ifjúsági nők versenyében az idén pályán csúcsokat döntő Varga Gréta Barbara a favorit, de mögötte szoros versenyt futhat Kropkó Márta, Mag Viktória vagy éppen a junior Vb-szintes gyalogló Spiller Tiziana.

Visszatér az atlétika a Puskás Arénához

A hétvége másik bajnoki versenyén 35 kilométeres gyaloglásban mérik össze a tudásukat a felnőttek és az U23 korúak. A verseny különlegessége, hogy egy régi-új helyszínen kerül lebonyolításra, méghozzá a megújult Puskás Aréna területén, ahol előzetesen felmérésre került egy 1000 méter hosszú pálya a stadion körül. Dr. Urbán Ákostól, a Szövetség szakági referensétől megtudtuk, hogy bár az időpont nem ideális, de a vírus tavaszi első hullámának első "áldozatává" a hagyományosan a szlovákiai Dudincére (Gyügy) március 21-ére kiírt, nagy nemzetközi verseny keretében megrendezendő 50 kilométeres gyalogló bajnoksága vált. A rendezvényt a járványhelyzet alakulása miatt a szlovák szövetség egy héttel a verseny előtt lemondani kényszerült. A verseny pótlása abszolút indokolt lenne, de részben a kvalifikáció jelenlegi szünetelése, részben a vírus miatti korlátozott felkészülési lehetőségek, a kezdődő olimpiai felkészülés, valamint a WA által elhatározott, és már várhatóan 2022-ben bevezetésre kerülő távváltás mind azt indokolták, hogy idén október 25-én kivételesen ne 50 kilométeren, hanem a várható új távon, a 35 km-en rendezzük meg a hosszútávú bajnokságot.

Jelezte részvételét az 50 km olimpiai kvalifikációs ranglistájának 40. helyezettje, a táv U23 országos csúcstartója, Venyercsán Bence, az említett ranglista 63. helyezettje, Tokodi Dávid, illetőleg az olimpikon Srp Miklós is. Először kerül megrendezésre nők számára 35 kilométeres magyar bajnokság, amelyre az olimpikon, Récsei Rita is leadta nevezését.

A hétvége messze leghosszabb távjait azonban Balatonalmádiban fogják megtenni az ultrafutók, ahol 100 kilométeres és 24 órás országos bajnokságot rendeznek. Mint az a szakág követői számára ismert, az eredetileg Balatonfüredre tervezett nagyobb létszámú versenyt törölték, azonban a szervezők és a város jóvoltából az országos bajnokság megrendezésére Balatonalmádiban kerülhet sor.

Felhívjuk továbbá a tisztelt versenyzők, edzők és szakosztályok figyelmét Gyulai MIklós elnök úr 9-2020-(X.23.) számú, a versenyeken való maszkviselésre vonatkozó utasításának betartására és betartatására. Az utasítás megtalálható a csatolt dokumentumok között.

Kovács Soma

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.