„Nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor neked szól a Himnusz” – interjú Krizsán Xéniával

Krizsán Xénia

A Budapest 2023 Programban részt vevő sportolókkal készülő interjú-sorozatunk következő alanya nem más, mint az U23-as Európa-bajnok, riói olimpikon hétpróbázó, Krizsán Xénia.

Milyen sportágakkal kezdtél korábban? Miért pont az atlétika?

Igazából nem volt semmilyen más sport az életemben. Az atlétika volt az első, hiszen szüleim és nővérem is atletizáltak. Sokszor vittek családi futóversenyekre Veresegyházára, ahonnan sokszor éremmel tértünk haza.

Hogyhogy a hétpróbára esett a választásod? Mi a legkülönlegesebb ebben a versenyszámban?

Minden kis atléta kipróbálja az atlétika alap versenyszámait, a dobásokat, ugrásokat, futásokat is. Ez nálam is így volt. Sokszínűen készültem az általános iskolai éveimben, az első versenyeim is mind többpróba versenyek voltak. Bár sokszor jártunk mezei futóversenyekre is, a pályaversenyek mindig sokkal izgalmasabbak voltak számomra. Aztán amikor gimnáziumba kerültem, mindenképp szerettem volna az edzéseket folytatni, immáron Budapesten. Így kerültem Bakai Józsi bácsihoz, aki mindent megtanított a hétpróba alapjairól. Az általa irányított edzések hatására pedig folyamatosan jöttek a sikerek évről évre.

A legkülönlegesebb a hétpróbában, hogy nagyon sokszínű versenyszám. A felkészülés sem unalmas még a téli alapozó időszakban sem. Kell hozzá minden: gyorsaság, erő, állóképesség, melyek fejlődéséhez sokrétű munkafolyamat szükséges.

Melyik a legerősebb és melyik a leggyengébb számod a hétpróbában? Van esetleg kedvenced?

Úgy érzem a legerősebb a gátfutásom, a gerelyhajításom és a 800 méterem. A legkevesebb pontot hozó versenyszámom pedig a súlylökés. Kedvenc pedig egyáltalán nincs. Nagyon szeretek technikázni, a futások kicsit monotonabbak, talán így tudnék különbséget tenni köztük - legalábbis a felkészülés és az edzések során. Azért van mumus, a 800 méter, erre a legnehezebb felkészülni, vagy mondhatnám ez jár a legnagyobb fájdalommal a felkészülésem során.

Mi az, amiért a hétpróbát ajánlanád a fiataloknak? Hogyan lesz valakiből stabil Top 10-es versenyző?

Ez egy összetett versenyszám, melyre maga a felkészülés is izgalmas, nemhogy maga a verseny.

Külföldi olimpiai bajnokok eredményeinél is sokszor feltűnik, hogy van többpróba eredményük. A legtöbben így kezdték pályafutásukat, egy sokrétű felkészítéssel, mely alapot adott az egyszámos versenyzéshez is.

Viszont fontos, hogy az atléta, aki többpróbára vállalkozik, rendelkezzen jó munkabírással. Ugyanis egy picivel több időt igényel a felkészülés, így mindenképp kitartónak kell lennie, mert sokszor kell legyőzni azt a fáradtság érzést.

Melyik volt eddig pályafutásod legjobb és legrosszabb pillanata?

A sok szép pillanat közül a 2015-ös U23-as Európa-bajnokság volt a legszebb. Nyertem egy aranyérmet, és kvalifikáltam magam az első olimpiámra. De a legfelemelőbb mégis az volt mikor a dobogó tetején végre nekem szólt a Himnusz.

A legrosszabbakra nem szívesen emlékszem. De volt egy törés a pályafutásom alatt, amikor majdnem otthagytam az atlétikát. Ebben viszont edzőm, Szabó Dezső segített, akinek azóta is nagyon hálás vagyok, nélküle nem tartanék itt.

Ha minden igaz, mostanában már 2021-re, éppen egy edzőtáborban készültél. Milyen volt 2020 a számodra és mit vársz a jövő évtől?

Így van. Az alapozási időszakban már voltunk kétszer egy hetet Győrben is, most pedig szintén kétszer egy hetet Székesfehérváron készültünk. Úgyhogy szerencsére az edzések folyamatosan haladnak.

Ez az év felemás volt. A felkészülést sérülten kezdtem a megszakadt hajlítóm miatt, de bizakodó voltam, mert olimpiai év volt. Akkor nagyon sajnáltam, hogy elhalasztották az olimpiát, viszont most már úgy gondolom, hogy az én esetemben még jobb is. A sok verseny miatt nem álltam rajthoz már hét éve az országos összetett bajnokságon, idén legalább nyerhettem én is egy bajnoki címet. Úgyhogy én nem köszönök el annyira negatív évként 2020-tól.

Hogyan alakulnak a főbb versenyeid a következő években?

Remélhetőleg az első nagy versenyem a Fedettpályás Európa-bajnokság lesz. A szabadtéri versenyek sora pedig a szokásos Götzis-i megmérettetéssel kezdődik, majd jön az olimpia. Most csak eddig látok.

Mit gondolsz, milyen hatása lehet a 2023-as budapesti világbajnokságnak a sportág hazai népszerűségére?

Szerintem nagyon nagy pozitív hatása lesz. Legalábbis nagyon remélem. Nem csak magának az atlétikának a népszerűsítésének, de mivel kevesen tudják, hogy mi az a hétpróba, így nekünk is jól jön. Még sokszor az atléták körében is azt tapasztalom, hogy értetlenül állnak a versenyszám előtt. Mindent megteszünk majd, hogy életünk legjobbját nyújtsuk, de én azon is leszek, hogy végre az emberek tisztába legyenek azzal, mi is az a hétpróba.

Az interjút készítette: Szendrei Zoltán

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.