„Olimpikon szeretnék lenni”

Rivasz-Tóth Norbertet faggattuk.

Március elején a Szolnoki MÁV-SE gerelyhajítója, Rivasz-Tóth Norbert kitűnően szerepelt a téli dobó országos bajnokságon, hiszen rögtön 80 méter fölötti eredményt ért el. 2020 fontos év a fiatal atléta számára, hiszen az olimpiára is szeretne kijutni, valamint az Európa-bajnokságon is maradandót alkotna. Erről kérdeztük.

– Hogy sikerült a téli dobó országos bajnokság?

– Soha nem kezdtem még ilyen jól az idényt. Nagyon biztató volt, hogy az első dobásom 80.50-re, a második pedig 80.97-re repült, ezért nagyon örülök. Tavaly 77.31-et értem el, persze az más szezon volt, de ennek fényében is elégedett lehetek.

– Miért csak kettőt dobtál?

– Az oldalamban szúró fájdalmat éreztem, ezért elővigyázatosságból nem folytattam. Úgy volt, hogy jön az Európa-kupa, és oda szerettem volna időzíteni a formát, de azóta törölték.

– Ennyire jól sikerült a téli felkészülés?

– Abszolút. Meg tudtuk oldani az edzéseket, és voltunk itthon és külföldön is edzőtáborban, ami sokat segített. Nyárra ígérték a szolnoki pálya átadását, ami tovább egyszerűsíti majd a felkészülésünket. A befektetett munka kezd megtérülni, valamint kezd összeállni a technika is.

– Mennyire volt nehéz átvészelni a telet? Hogy néznek ki ilyenkor az edzések?

– Alkalmazkodnunk kellett az időjáráshoz, de természetesen szoktunk kint dobni. Ilyenkor jól beöltözünk, mert fontos, hogy legyen olyan időszak, amikor van gerely a kezünkben. Bent ez nem kivitelezhető, de fedettpályán is edzünk, csak más gyakorlatokat végzünk.

– Hogyan befolyásolja a programotokat és a felkészülést a koronavírus járvány?

– Nyilvánvalóan ez téma most mindenkinél, és nálunk sincs ez másképp. Ugyanúgy készülünk, mintha megrendeznék a versenyeket, az élet nem áll meg. Keresgélünk viadalokat, ahol esetleg el lehetne indulni, hiszen az olimpiai szintem még nincs meg. Jelenleg 18. vagyok a világranglistán, ami pozitív, de semmit nem lehet készpénznek venni. A kvóta a tét, és azon vagyunk, hogy életemben először elmondhassam magamról, olimpikon vagyok.

– Reális lehet, hogy meglegyen az automatikus kvalifikációt érő 85 méter?

– Igen. Ha összeáll a technika az adott versenyen és jól jön ki a lépés, akkor van rá esély. Mivel az Európa-bajnokságra már megvan a szint, az ötkarikás játékokon való részvétel kiharcolása a prioritás. 

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.