"A rendelkezésre álló lehetőségekből igyekszünk kihozni a maximumot"

Interjú Kámán Bálinttal, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatójával a szabadtéri szezonról

Egy hete, hogy bejelentették, nem lesz idén Európa-bajnokság sem. Mármint felnőtt sem, mert a 18 éven aluliakét már március 25-én elhalasztották. Egy nappal azután, hogy a nyári olimpiáról is kiderült: nem tartják meg 2020-ban. A párizsi kontinensviadallal kapcsolatban még majdnem egy hónapig, április 23-áig élt a remény – de már az sem él, ez a viadal is kikerült a versenynaptárból. Augusztus 25-étől 30-áig tartott volna. A kissé kiürült versenynaptárról, a kialakult helyzetről sportszakmai igazgatónkat, Kámán Bálintot kérdeztük.

– Az atléták nálunk is nagyon bíztak benne, hogy legalább a nyár legvégére kiírt felnőtt Eb-t megtartják idén. Kapott esetleg a Magyar Atlétikai Szövetség valami indoklást arról, miért döntöttek így az illetékesek ennyire korán, több mint négy hónappal az esemény eredetileg kijelölt időpontja előtt?

– Azt hiszem, a szíve mélyén mindenki bízott benne, hogy az Európa-bajnokság dátuma kellően késő nyári ahhoz, hogy meg lehessen rendezni. A lelkük mélyén azonban talán kevesen lepődtek meg az Európai Atlétikai Szövetség döntésén. A hivatalos hírlevelekből és kommünikékből tudtuk, hogy az EA nem csak a helyi szervezőbizottsággal és a Francia Atlétikai Szövetséggel, hanem az érintett hatóságokkal is szoros együttműködésben volt a kontinensviadal megrendezhetősége kapcsán. A döntést semmiképp sem gondolom korainak, hiszen az bármilyen kimenetelű is, minél előbb az érintettek tudtára kellett hozni.

– Mi maradt erre az évre, mit lehet még kihozni atlétikailag 2020-ból?

– Igazából a szabadtéri szezont nézve a világversenyeket leszámítva szinte minden előttünk áll, így meglehetősen sok minden maradt erre az évre. A rendelkezésre álló lehetőségekből igyekszünk kihozni a maximumot, és amennyiben a környezet engedi, megrendezni az országos bajnokságainkat, csapatbajnokságainkat. Remélhetőleg a korosztályos válogatott viadalok egy része is lebonyolítható lesz.

– Sportszakmai igazgatóként mik az elvárásaid a sportolóink felé erre a bizonytalan időszakra, amelynek még nem is látjuk a végét?

– Tudom, hogy atlétáinkat és az őket felkészítő sportszakembereinket a legkeményebb fából faragták. Egy pandémia sem állhatja útjukat, hogy elérjék kitűzött céljaikat, még ha azokat egyes esetekben esetleg át is kellett ütemezni. Ebben a helyzetben olyan dolgokra is juthat idő, amiket a mindennapi mókuskerékben történő rohanás miatt talán hajlamosak vagyunk nem százszázalékosan elvégezni – legyen az akár a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés és pihenés, nyújtás, edzés utáni levezetés, vagy a házi feladatnak kapott gyógytornagyakorlat. A testünk fejlesztése mellett időt szakíthatunk az elménk képzésére is.

– Világversenyek nem lesznek az előttünk álló, és még el sem kezdődött szabadtéri idényben, olimpiai szinteket sem lehet elérni, országos csúcsokat viszont igen. Lehet ez egy motiváció arra, hogy bizonyos versenyzőink ráfeküdjenek bizonyos régi rekordokra, akár úgy is, hogy az nem a fő versenyszámuk?

– Értelemszerűen az országos csúcsok elképesztő teljesítmények, de én akkor leszek igazán elégedett, ha az előre láthatóan rövidebb szezon végére sok-sok egyéni csúcsot látok javítani atlétáinktól. Ez azt jelentené, hogy edzőikkel karöltve megfelelően alkalmazkodtak a körülményekhez, azokat a javukra tudták fordítani. Az ehhez szükséges képességek nem csak az atlétikai karrierjükben fogják őket segíteni, hanem az azt követő civil életükben is. Persze vannak olyan kivételes képességű atlétáink, akiket egyes országos csúcsok megdöntése motiválhat ebben a példa nélküli szezonban. A fedett pályán mutatott teljesítmények alapján nem lenne meglepő, hiszen sorban dőltek a nemzeti rekordok.

– Végezetül: hogy áll a mi versenynaptárunk? Az Eb törlése abban okoz változásokat?

– A versenynaptárunk folyamatosan alkalmazkodik a környezetéhez – versenyhalasztások és törlések, egészségügyi szigorítások és enyhítések stb. –, emiatt azt javaslom, hogy annak változásait minden érintett kövesse figyelemmel a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján. Az Európa-bajnokság törlése felszabadít számunkra egy augusztusi hétvégét, amelyen előre láthatóan az ifjúsági és junior Ligadöntőket fogjuk megrendezni.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.