A rúdugrás új világcsúcsa: 6.17 méter (Videó)

Az új rekorder: Armand Duplantis

A mindössze 20 éves, svéd Armand Duplantis megdöntötte a rúdugrás világrekordját, miután átjutott a 6.17 méteres magasság felett a toruni, nemzetközi atlétikai versenyen. Ezzel egy centimért javított a francia Renaud Lavillenie – ugyancsak fedett pályán – 2014-ben felállított csúcsán.

A világbajnoki ezüstérmes svéd versenyző második kísérletére vitte át a 6.17 métert.

Duplantis négy napja Düsseldorfban – ahol 600 centiméterrel nyert – szintén megpróbálkozott minden idők legjobb szabadtéri és fedettpályás eredményének számító 6.17 méteres magassággal, de akkor még nem jött össze a világcsúcs.

– Erre vágytam hároméves korom óta – nyilatkozott Duplantis, aki a korosztályos világ- és Európa-bajnoki címek után 2018-ban, 18 esztendősen Európa-bajnoki aranyat nyert Berlinben, tavaly pedig második lett a dohai világbajnokságon.

A VILÁGCSÚCS

Remek magyar gátas eredmények is születtek Torunban: Szűcs Valdó és Kozák Luca is egyéni csúcsot futott.

Kozák Luca az elődöntőben 8.00 másodperccel a negyedik helyen ért célba, majd a döntőben tovább javított idején, és beállította a tavalyi fedett Európa-bajnokság elődöntőjében elért országos rekordját (7.97 mp). A fináléban az ötödik helyet szerezte meg. Az idei világranglistán a tizedik helyet foglalja el.

Kerekes Gréta 8.20 mp-cel hetedik lett elődöntős futamában.

Szűcs Valdó az elődöntőből 7.67 mp-cel másodikként jutott tovább. A döntőben ő is javított, 7.59 másodperccel – ami három századdal jobb a kedden elért egyéni rekordjánál – negyedik lett. A 24 éves Szűcs hat századdal maradt csak el Baji Balázs országos csúcsától, a magyar ranglistán a világbajnoki bronzérmes gátason kívül csak Kiss Dániel (7.56 mp) előzi meg. Szűcs ezzel az eredményével holtversenyben hatodik az idei világranglistán.

A távolugró dr Nguyen Anasztázia – aki január 31-én 6.56-tal egyéni csúcsot ért el – 6.50 méteres eredménnyel szintén a negyedik helyen végzett. A számot a világbajnoki ezüstérmes ukrán Marina Beh-Romancsuk nyerte, a világ idei legjobbjával, 6.96 méterrel.

Jankovics Dániel a csehországi Hustopecében 2.17 métert teljesített, ami új fedettpályás egyéni csúcs számára – nem is kicsi, öt centivel javította meg eddigi legjobbját. És az sem mellékes, hogy ezzel az eredménnyel toronymagasan vezeti versenyszáma itthoni ranglistáját. Ezzel harmadik lett a nemzetközi mezőnyben, Renner Luca viszont nyert ugyanott a nők között 1.79-cel.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.