Szabadtéri nyitány gyaloglásban

Banskobystrický chodecký míting Besztercebánya, 2020
Madarász Viktória nyerte meg a felnőtt nők 10 kilométeres versenyszámát a szlovákiai Besztercebányán

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések enyhítése Szlovákiában lehetővé tette, hogy idén is megrendezésre kerüljön a Banskobystrický chodecký míting Besztercebányán 2020. június 27-én szombaton. A közép-európai gyaloglás egyik fellegvárának számító besztercebányai klub, a VŠC Dukla Banská Bystrica két olimpiai bajnokot is adott a gyaloglásnak: 1988-ban Jozef Pribilinec 20 kilométeren, majd 28 évvel később Matej Tóth 50 kilométeren szerzett aranyérmet. Kettőjük kapcsán nem csak az egyesület, hanem az edző-nevelőedző Juraj Benčik személye is közös, aki e verseny szervezőbizottságának tagja is egyben.

"A döntéshozók június elején, szigorú higiéniás szabályok alkalmazása mellett engedélyezték a verseny megtartását. Bár a besztercebányai gyaloglóversenyek múltja régre nyúlik vissza, ez a verseny idén a negyedik alkalommal az SzNF múzeum melletti parkban kerül megrendezésre, és reméljük, hogy az igen rövid szervezési idő ellenére is jól sikerül majd" – nyilatkozta előtte Juraj Benčik, aki magyar származása okán kivételesen jó kapcsolatot ápol a magyar atlétákkal, edzőkkel, valamint kérdéseinkre is részben magyarul válaszolt. Kiemelte, hogy a város és közönsége szívén viseli az atlétikát, a gyaloglást. Kitért arra, hogy Besztercebánya két egyesülete, a már említett VŠC Dukla Banská Bystrica, a BCF Dukla Banská Bystrica – utóbbi utánpótlás-neveléssel foglalkozik – és Erika Karová asszony rendkívüli módon járult hozzá a rendezéshez, amelynek köszönhetően Csehországból, Litvániából, Németországból és Magyarországról érkező sportolókat is vendégül láthattak.

A koronavírus utáni első lehetőséggel négy magyar egyesület 20 gyaloglója élt. A nap legjobb magyar eredményét Madarász Viktória, az UTE versenyzője érte el, aki a női 10 kilométeres gyalogló számban 46:52 perces idővel az első helyen ért célba.

"Az idei első versenyem Podebradyban lett volna, amelyen az olimpiai kvalifikációs szint teljesítését tűztük ki célul edzőmmel, Rácz Sándorral. A mutatott formám alapján reálisnak ígérkezett a húsz kilométeres gyaloglás országos csúcsának megjavítása, ezért nem is igazán az olimpia elhalasztása, hanem inkább a tavaszi versenyek törlése esett rosszul. Edzőm úgy lendített át ezen a holtponton, hogy javasolta: ne az út végeként tekintsek a helyzetre, inkább egy új út elejeként! Ezzel az attitűddel végeztem az edzéseket a korlátozások ideje alatt. Jelenleg úgy készülök, hogy az év végén magasabb szintről tudjam megkezdeni az olimpiai felkészülést" – mondta Madarász Viktória.

Ebben az évben a hazai versenyeké lesz a főszerep a 2017-es londoni atlétikai világbajnokság 12. helyezett gyaloglójának: "A közeljövő hazai gyaloglóversenyeinek mindegyikén tervezek indulni, egyúttal tovább javítani az egyéni csúcsaimat a rövidebb távokon (ezek közül több országos rekord is – a szerk.), de tervben vannak még további külföldi versenyek is, amennyiben a helyzet megengedi."

A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy szereti a pályát, amelyet a múzeum parkjában eredetileg görkorcsolyázóknak alakítottak ki, ám gyaloglásra is kifejezetten alkalmas, gyors kör. Ide munkából érkezett és speciális gyorsasági edzéseket sem végzett, így az időeredményével elégedett, a helyezésének pedig kifejezetten örül. A versenyszám másik magyar indulója, a BHSE olimpikonja, Récsei Rita a negyedik helyen zárt.

A férfiak 10 kilométeres viadala a német Leo Köpp győzelmét hozta. A szintén olimpikon Srp Miklós nyolc másodpercre megközelítette egyéni csúcsát, és ugyancsak a negyedik helyen ért célba.

A junior férfiak 10 kilométeres mezőnyében a Hunyadi DSE versenyzője, Tóth Norbert 44:50 perces idejével a második helyet harcolta ki. Gál Vencel, a Miskolci Sportiskola fiatalja ugyanebben a számban bronzéremmel gazdagodott. A junior nők 10 kilométeres versenyében a szintén hunyadis Csörgő Dóra a harmadik helyen ért célba.

Az ifjúsági nők 5 kilométeres mezőnyében Spiller Tiziana, a BHSE gyaloglója 24:42 perces idővel, az elhalasztott U18-as Európa-bajnokság kvalifikációs idején belül teljesítette a távot, ezzel az első helyet megszerezve.

Érdemes vigyázó tekintetünket Besztercebányán tartani, hiszen a város elnyerte a nemrég 2022-re halasztott nyári EYOF rendezési jogát.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.