Szögi István Dánielből nemzetközi szintű 1500-as lett

A 3:39.40-es idővel az európai toplista negyedik helyén áll úgy, hogy a 800-as második helyezett vezette fel

A hétvége hősei közül mindenképp szerettük volna hosszabban is megszólaltatni Szögi István Dánielt, aki fontos határt tört át a 3:40-en belüli 1500 méterével a Honvéd-kupán. Az SVSE versenyzője az UTE kiváló 800-asa, Vindics Balázs segítségével – aki 1000 méterig vezette fel – érte el a remek 3:39.40-es egyéni csúcsát, amivel a táv idei európai toplistájának negyedik helyén áll jelenleg. Pedig korábban úgy tűnt, hogy inkább 5000 méteren érhet el jó eredményeket a még mindig csak 24 éves futó: 2017-ben hetedik helyezett lett ebben a versenyszámban az U23-as Európa-bajnokságon a lengyelországi Bydgoszczban.

– Az előző egyéni csúcsod után mintha azt nyilatkoztad volna, hogy úgy érezted, még maradt benne(d). Most hogy érezted, ez a futás mennyire lett kimaxolva? Mennyi energiád maradt a célbaérés után?

– ​Úgy gondolom, még ennél is futhatok jobbat az idén, szerintem ez csak lehetőség kérdése lesz. Miután beértem, nagyon boldog voltam, így először fel sem tűnt, hogy mennyire kifutottam magam. Aztán pár perc múlva már éreztem rendesen, hogy elfáradtak a lábaim. Ha másodperceket ebből már nem is lehet faragni idén, szerintem egy jó mezőnyben a 3:38.5 még reális lehet.

– Örömteli volt az is ebben a nagy egyéni csúcsban, hogy látszódott, összefogás eredménye. Mennyire nehéz egy ilyet megbeszélni a többiekkel, hogy segítsétek egymást? Ugye lesz még ilyen?

– Szerintem az idén a korábbi évekhez képest is nehezebb összehozni egy-egy ilyen nyulazást, mivel kevés verseny van, és a legtöbben ki szeretnék használni ezeket az alkalmakat. Szerencsére Balázs bevállalta, hogy segít, és hát nem minden nap nyulazik nekünk egy országos csúcstartó, kötelező volt a jó futás. Sokat segített az is, hogy végig éreztem, hogy csapattársam, Kiss Gergő a sarkamat tapossa, tudtam, hogy az utolsó méterekig küzdeni fogunk, hiszen ő is ugyanolyan jó állapotban van, mint én. Nagyon remélem, hogy a jövőben is össze tudunk majd beszélni, és segíteni egymást, bármilyen távról is legyen szó.

– Segítség ide vagy oda, fantasztikus formába lendültél erre az évre. Mi volt ennek a titka, illetve miért nem jött ez ki az Amerikában töltött éveid alatt?

– Amerikában kicsit másképpen is edzettünk, ami talán nekem nem feküdt annyira, valamint sokszor egyedül éreztem magam, akármennyire is megkaptam minden támogatást az edző és az iskola részéről. Igazán nagy eredményeket nem tudtam elérni, pedig az edzések jól mentek. Úgy érzem, hogy most kezdem igazán visszanyerni az önbizalmamat. Emellett ami még nagyon sokat segít, az az edzőmbe, Tóthné Stupián Anikóba és a közös munkába vetett hitem, valamint a Gergővel való állandó versengés, amit edzéseken csinálunk. Szinte kivétel nélkül mindent együtt futunk, és mindig segítjük egymást. Ha valakinek éppen nehezebb napja van, mindig számíthat a másikra.

– Eddig úgy tűnt, mintha az ötezer méter lenne az igazi távod, most viszont egyre jobb eredményeket érsz el a rövidebb távokon, például már nyolcszázon is. A végén még sprinter leszel? :)

– Már gondolkoztam, hogy lassan kihívom Szűcs Valdó barátomat egy száz méteres versenyre! A viccet félretéve, kicsit megleptem magamat is ezzel a nyolcszáz méterrel, viszont jobban belegondolva nagyon jókat edzettünk mostanában, és az ezerötszáz méteres állapotomból kiindulva is talán számíthattam hasonló időre. Azt is hozzáteszem, hogy nagyon régen futottam utoljára nyolcszázat, és úgy álltam oda a rajthoz, hogy semmi veszíteni valóm nincsen, nagyon élveztem a versenyzést. Ettől függetlenül még szeretnék jól futni ötezer méteren is a jövőben, bár most a fő versenyszámom egy ideig talán az ezerötszáz méter lesz.

– Mikor és hol láthatunk legközelebb versenyezni, illetve mik most a céljaid a szezon hátralevő részére?

– Most szombaton a Budapest Openen fogok rajthoz állni nyolcszáz és ötezer méteren. Utána az országos bajnokságon természetesen a bajnoki címért fogok küzdeni ezerötszáz és ötezer méteren is. Ha lenne egy-két külföldi verseny is jó mezőnnyel, akkor akár szeretnék még javítani az egyéni csúcsaimon. Továbbá a csapatbajnokságon szeretném minél több ponttal segíteni egyesületemet, és a ligadöntőn is minél jobb eredményt elérni. Ezek egyelőre a rövidtávú és kicsit konkrétabb célok, viszont még az idén szeretném megalapozni azt a jövő évet, amikor jó futásokkal és további fejlődéssel akár az olimpia is elérhető közelségbe kerülhet.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.