Sztefanidi győzött – és a fiúk

A nők már nem a kertben ugrottak az Ultimate Garden Clash második felvonásán - közeledünk a pályákhoz

Hát, ez is lement.

Jöttek a hölgyek, és ők is versenyt ugrottak, náluk az olimpiai bajnok görög Katerina Sztefanidi, a kétszeres fedettpályás országos bajnok amerikai Katie Nageotte és a Nemzetközösségi Játékok-győztes kanadai Alysha Newman lett a három kiválasztott, ők mérkőztek meg egymással, ki hányszor tudja átugrani fél óra alatt ugyanazt a magasságot. Ami náluk négy méter volt, ebben egyeztek meg, és olyan szempontból nehezebb dolguk volt, hogy ők ezzel csak 1.06 méterre voltak versenyszámuk világcsúcsától, míg a férfiak 1.18-ra a maguk öt méteren fixált lécével.

Ne csigázzuk azok kedélyeit, akik nem látták, Sztefanidi nyert, aki a 30 – egészen pontosan kétszer 15 – perc alatt 34 alkalommal tett sikeres kísérletet, neki is megvolt tehát a percenkénti egy, sőt azt kicsit túl is teljesítette, de nem annyira, mint a férfiaknál Armand Duplantis és Renaud Lavillenie, ők ugye egyaránt 36-36 alkalommal kapták meg a képzeletbeli fehér zászlót két hete. Érdekesség, hogy a görög rúdugrónő „féltávnál” – tessék, íme még egy atlétikai szakkifejezés, elvégre azért van ez az egész, hogy életjeleket mutasson a sportág – jobban állt, mint férfi kollégái, Sztefanidi neve mellett ugyanis 19, a 15 perc után vezető Duplantisé mellett 18 állt.

Rögzítsük még, hogy Nageotte lett a második 30, és Newman a harmadik 21 jó ugrással.

A férfiak 98, a nők 85 sikeres kísérletet tettek, nem volt tehát nagy különbség – viszont az már egészen nagy differencia arányaiban, hogy míg az erősebbik nem versenyzői csupán két érvénytelen ugrást produkáltak összesen, addig a hölgyek hét ilyet hoztak össze. Sztefanidi például ha nem ront kétszer, 36-tal pont utoléri Duplantisékat – na de ez nem a nemek harca volt. Viszont ha már különbségek: Sztefanidi, Nageotte és Newman is a lakhelyéhez legközelebb eső pályán ugrott, nem otthon, a kertben, mint Duplantis, Lavillenie és Kendricks, ami talán azt jelzi, hogy közeledik a világ a pályákra való visszatéréshez, már elindultunk az irányukba otthonról.

Aztán ha már visszatértek az atléták a versenyek helyszínére, jöhet a következő lépés, a pályák után a lelátók megtöltése. Elvégre az atlétika sem az igazi nézők nélkül, sőt magas szinten igazi stadionsport. Apropó nézők: a World Athletics YouTube-csatornáján e sorok írásakor majdnem hatszor többen nézték meg a férfiak Ultimate Garden Clash-ének közvetítését, mint a nőkét (127 989, illetve 22 371 megtekintés).

Fotó: Mitch Krier

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.