Távol: a nyolc méter talán már nincs is olyan távol

Megrendezték immár a BOK-csarnokban is az idei fedettpályás szezon első versenyét, amely 2020-ban is a Budapest-bajnokság volt, és bár igazán emlékezetes momentum ezúttal nem akadt, sok biztató teljesítménynek lehettünk tanúi.

A legjobban a távolugrók versenye sikerült, amelyben hárman is jelezték, hogy bennük van a nagy ugrás: először az eddigi legjobb évében, 2017-ben szabadtéren 7.95 méterig jutó, de az elmúlt két esztendőben magáról keveset hallató Virovecz István ugrott egy 7.61-et, majd kettővel utána Pázmándi Dominik 7.53-at. Már ez új fedett pályás egyéni csúcsot jelentett a szolnokiak fiatalja számára, az utolsó sorozatban elért 7.62-vel pedig a javítani nem tudó Viroveczet is túlugrotta, ám közben mindkettőjükkel megtette ezt Szabó László, aki harmadik kísérlete során 7.72 méterre repült a léctől. Amivel ugyancsak kiérdemelte a PB-t a neve és az eredménye mellé, de volt egy alig belépett ugrása, ami már a nyolc métert súrolta.

De jó is lenne, ha végre valaki elérné a maiak közül is itthon ezt a távolugrásban oly fontos lélektani határt, mondhatni mérföldkövet!

A többi férfi versenyszámban jelentős Bence-fölény bontakozott ki a férfiaknál, különösen a futószámokban, amidőn 60, 200 és 3000 méteren is ilyen keresztnevű atlétánk diadalmaskodott, és nem volt átfedés: három különböző Bencéről van szó. A legrövidebb sprinttávon a szolnoki Boros Bence (6.86), az egykörösön a már egy héttel korábban Bécsben is remeklő Farkas Bence (21.49), a leghosszabb hivatalos fedett pályás távon pedig a triatlonban világklasszisnak számító Bicsák Bence (8:07.30) nyert viszonylag magabiztosan, utóbbi ráadásul majdnem tíz másodperccel megdöntve a 3000 méteres egyéni rekordját. Ha így folytatja, és még gyakrabban látjuk atlétikai versenyeken, akár nyolc perc alá is "benézhet", ami meg már a mi sportágunkban is nemzetközi szint.

A hölgyeknél bemutatkozott az új esztendőben két világversenyeket megjárt, és világversenyekre vágyó versenyzőnk, Nguyen Anasztázia és Kerekes Gréta. Sőt akár össze is csaphattak volna 60 méteren, de azon ezúttal nem indult el az MTK Budapest versenyzője, hanem immár kizárólag a távolugrásra koncentrált, amelyben kiegyensúlyozott sorozattal (x, 6.27, x, 6.16, 6.26, x) győzött - csak viszonyításképp: tavaly 6.22-es eredménnyel kezdte az igen jól sikerült idényét, sőt évét. Mindeközben Kerekes Gréta sűrű napot tartott, négyszer is rajthoz állt, sorrendben a 60 gát előfutamában (8.34), döntőjében (8.28), majd a 60 méteres síkfutás előfutamában (7.58) és végül döntőjében (7.50). Legyőzőre egyszer sem talált.

Ahogy szintén a dobogó tetejére állhatott az előtte a léc felett röpködő 21 éves magasugróhölgy, van Doremalen Dóra, aki úgy jutott el 1.79-ig, hogy az első öt magasságot, amelyen kísérletet tett, egyaránt elsőre vitte (végül a 1.82 fogott ki rajta), és hogy a World Athletics adatbázisa szerint eddig 1.72 volt a legjobbja, vagyis ez hét centiméteres egyéni csúcs! Ritka az ilyen, az ekkora fejlődés.

Eredmények.

Rendeztek még versenyt a hétvégén szombaton Szombathelyen és vasárnap Székesfehérváron is, a legjobb hírek azonban külföldről érkeztek, ahol előbb szombaton a csehországi Jablonecben születtek remek magyar eredmények a 60 gáton 8.23-as egyéni csúcsot futó Sorok Klaudia és a távolugrásban 6.28-ig jutó Lesti Diana révén, majd vasárnap a belgiumi Hannutban Tóth Lili Anna hatodik lett a hölgyek között, míg Palkovits István a 12., Szemerei Levente a 21. helyet szerezte meg a férfiaknál felnőtt mezei futó versenyen. Szép szereplés!

Végezetül újra hazai vizekre evezve, vagy inkább futva: Csécsei Zoltán óriási 24 órás világcsúcsot futott futópadon! Zoli 286,8 km-rel új 24 órás világrekordot állított fel. A korábbi csúcsot – ami 264 km volt – már a futás 22-ik órájában megdöntötte, onnan már csak szépített az eredményen. 12/24 órás futópados világcsúcskísérlete a fővárosi, IV. kerületi Springday Health Clubban zajlott.

Fotó: fradi.hu, mtk.hu

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.