Újra van 2:35-ös női maratonistánk!

A jó forma mellé szerencse is társult, végre semmi sem hátráltatta a Skóciában élő Gyurkó Fannit

Az interneten bőven van nyoma, hogy a 33 éves Gyurkó Fanni 13 évig tájfutó volt, ebbéli minőségében nem kevesebb, mint kilenc világbajnokságon vett részt 2007 és 2017 között. Azóta azonban átállt a hosszútávfutásra, a maratoni lett a fő specialitása, 2017-ben 2:39:48-at futott, vagyis hamar áttörte a két óra 40 perces határt, 2018-ban 2:42:29, 2019-ben már 2:38:47 volt a legjobbja. Idén pedig nemrég Sevillában 2:35:57-et futott, vagyis óriási egyéni csúcsot, olyan időt, amelynél jobbat majdnem négy éve futott legutóbb magyar hölgy. Igaz, az országos csúcs (2:28:50) még messze van, ahogy a roppant erős olimpiai szint (2:29:30) is. De nagy lépést tett feléjük.

– Hogy sikerült majdnem háromperces javulást előidézned?

– Rengeteg edzéssel (heti 130-160 kilométer), illetve hogy sikerült sérülésmentesen készülnöm az elmúlt három évben, ami azt jelentette, hogy folyamatosan magas szinten tudtam edzeni. Már tavaly jó formában voltam, de nem úgy sikerültek a versenyek, ahogy szerettem volna, például betegség, időjárás és egyéb akadályozó tényezők miatt. Több maratonin is úgy éreztem, hogy nem tudtam kifutni magam, ezért viszonylag rövid időn belül újra futottam. Például a tavaszi manchesteri és londoni maratoni között három hét telt el, az őszi budapesti maratoni országos bajnokság és a frankfurti maratoni között négy hét volt. Ezután novemberben pihenőt tartottam, és december közepén újult erővel álltam neki az edzésnek. Az előző évben összeszedett erőnlét és tapasztalat, valamint a pihenő megtette a hatását.

– Ha már ilyen sokkal sikerült 2:40-en belülre férkőznöd, látsz esélyt a 2:30-as mérföldkő elérésére?

– Igen, látok, de ehhez megint egy hosszabb edzésfolyamatra lesz szükség, ami mennyiségi és minőségi változást is jelent az edzéseket tekintve. Most egyelőre annak örülök, hogy sikerült a jelenlegi formámhoz méltó időt futni. Abban látom az egyik nehézséget, hogy a táv hossza miatt nem lehet túl sok maratonit futni egy évben, ezért hiába az elvégzett edzésmunka és jó forma, ha az adott napon nem úgy jön ki a lépés. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy érdemes megpróbálni.

– Címvédő vagy a magyar bajnokságban, és ranglistavezető is vagy itthon, amiként az elmúlt három évben is az voltál. Foglalkoztat a gondolat, hogy jelenleg egyértelműen Gyurkó Fanni a legjobb női maratonistánk? Jelent ez számodra büszkeséget?

– Annyiban foglalkoztat, hogy ezek az eredmények azt mutatják, hogy az elmúlt három évben stabilan és folyamatosan tudtam edzeni és versenyezni, nem csak tömegmaratonikon, gyors pályákon, hanem téthelyzetben is. Nyilván jó érzés ranglistavezetőnek lenni, de tisztában vagyok vele, hogy az eddig elért eredményeim még messze vannak a valaha volt legjobb magyar eredményektől. Ahogy te is rámutattál, a 2:30-as mérföldkő elérése már sokat jelentene.

– Köztudomásúlag külföldön élsz és készülsz. Ennek mi az oka, és milyen gyakran láthatunk idehaza?

– A férjem brit állampolgár és emellett a glasgowi egyetemen vagyok PhD kutató, ezért élek Skóciában. Már nagyon megszerettem az itteni futókörnyezetet, rengeteg versenylehetőség van. Télen a mezei versenyek, tavasztól őszig pedig pályán és utcán is lehet versenyezni jó mezőnyben, ezért nem annyira foglalkoztatott az otthoni versenyzés. Jenkei András, az edzőm már évek óta mondta, hogy az lenne az igazi, ha a maratoni ob-n versenyeznék. Valóban nagy élmény volt Budapesten futni, és meg kell, hogy mondjam, az ottani győzelem volt a legértékesebb eredményem tavaly.

– Mi lesz a következő versenyed, illetve hány maratonit tervezel idénre?

– A maratoni országos bajnokság lesz a következő versenyem április tizenkilencedikén, azután meglátom, hogyan tovább.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.