Varga Gréta idén már két távon is csúcsot futott – az egyiken duplán

Fotó: Berényi Ibolya
Ifjúsági bajnokságra készül, de már a felnőtteknél is aranyérmes.

– Dehogynem, hiszen csak január végétől lesznek fedettpályás versenyek, és addigra újra jó állapotban leszek már – válaszolta Varga Gréta még a Magyar Atlétikai Szövetség évzáró gáláján arra a felvetésünkre, hogy a 2019-es versenyzés kései befejezése miatt aligha fog tudni felkészülni a téli benti idényre. Az SVSE versenyzője ugyanis december 8-án még rajthoz állt a mezei futó Európa-bajnokságon, és ott bravúrosan szerepelve a hetedik helyet szerezte meg 93 induló közül a 20 éven aluli hölgyek versenyében.

Kevesebb, mint 16 évesen...

Gréta azóta – egészen pontosan december 19-én – elmúlt 16, de még mindig bőven U18-as, és tényleg jó állapotba került január végére: első idei fedettpályás versenyén, 26-án Pozsonyban ifjúsági országos csúcsot futott 1500 méteren 4:24.00-val, amivel egyébként a versenyszám honi felnőtt ranglistáján jelenleg is második, és ezt alátámasztva ezüstérmes lett a kicsit kevesebb, mint nyolckörös távon a felnőtt országos bajnokságon. És közben kiderült, hogy van ennél erősebb száma is odabent: 3000 méteren február 9-én 9:28.40-et, rá két hétre a felnőtt ob-n aranyérmet szerezve 9:24.99-et futott.

Mindkettő dupla országos csúcs lett!

Vagyis nemcsak U18-as, hanem U20-as is, előbbi korosztályban pedig mindkét távon vezeti a fedettpályás világranglistát – a hosszabbikon jelenleg több mint 13 másodperces előnnyel. Az idei szabadtéri U18-as Európa-bajnokságra már tavaly 2000 akadályon, illetve idén 1500 és 3000 méteren is megfutotta a szintet, ez a viadal július 16. és 19. között esedékes, de ha kedve tartja, elindulhat július 7. és 12. között az U20-as világbajnokságon is, ugyanis arra is teljesítette a kvalifikáció feltételeit idén télen a két síkfutó versenyszámban.

Fantasztikus eredmények okozta kellemes problémák.

– Anikó nénivel már beszéltünk róla, hogy lehetne országos csúcsot futni, hogy most bennem van, és nagyon örülök, hogy már az év elején sikerült. Arra is már számítottunk, hogy az ezerötszázas után meglehet a háromezres csúcsdöntés is, de nehéz volt, mert tudtuk, hogy nem lesznek olyanok, akik mögött tudnék futni, hanem ezt egyedül kell megcsinálnom – mondta Gréta, aki már 2019-ben is az év ifjúsági atlétanője lett itthon, akkor főleg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 2000 méteres akadályfutásban elért ezüstérmének köszönhetően.

– Ez már engem is meglepett. Azt tudtam, hiszen látom a versenyzőmön, hogy nagyon jó képességű kislány, aki fejlődni fog, viszont ezt a nagyfokú előrelépést még én sem gondoltam, hogy ez így fog sikerülni, ilyen nagyon jól – vette át a szót Anikó néni, azaz Tóthné Stupián Anikó, Gréta edzője, aki kitért arra is, mekkora kellemes meglepetést okozott számára, hogy tanítványa mennyire fegyelmezetten versenyzett, mennyire egyenletesen tartotta a tempóját 15 körön át. Merthogy ennyi fedett pályán a 3000 méter.

Az 1500 méter mellett ez utóbbi távon is elindul majd a hétvégi ifjúsági fedettpályás országos bajnokságon, és a hosszabbik távon talán versenytársa is akad vasárnap délután a még nála is fiatalabb, idén 9:42.96-ot futó Csuta Dorottya személyében. Visszatérve a balatonakarattyai ifjú hölgyre, amikor legutóbb szóba került, melyik lehet a fő versenyszáma, amikor felnőttkorba lép, kiderült, sem ez, sem az: jelenleg a 3000 méteres akadályfutással terveznek edzőjével.

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.