Versenynaptár tervezet 2021

A mellékletben található a 2021. évi versenynaptár tervezete. A világversenyek halasztása miatt meglehetősen sűrű és izgalmas szezon elé tekintünk. A tervezetben jelentkező, a korábbi időszakhoz képest érdemi változások a következők:

1. Korosztályok elnevezése
Bár igyekszünk kerülni a külföldi kifejezéseket, a korosztályok elnevezésénél mégis könnyebben kommunikálhatónak ítéljük az egységes, nemzetközi elnevezést. Az U20 elnevezés – azaz under 20 / 20 év alatti – sokkal több információval bír egy laikus számára, mint a junior elnevezés, ami különböző sportágakban különböző korosztályokat jelent. A korosztályok elnevezése így egységes, az atlétikát kevésbé ismerők számára is érthető rendszert alkot – ezzel is segítve sportágunk szélesebb körben történő megismertetését. Továbbá követi a korosztályos Európa- és Világbajnokságok elnevezését.

2. Változás az U16 (serdülő) és U14 (újonc) korosztályok versenyrendszerében
A változást edzői és referensi visszajelzések generálták, melyek három fő célt hivatottak megvalósítani:
 1. Nagyobb hangsúlyt fektetni a sokoldalú képzésre.
 2. Több versenylehetőséget biztosítani az U16 (serdülő) és U14 (újonc) korosztály számára – lehetőség szerint az egyesületek számára költséghatékony módon, regionális szinten.
 3. Emelni az U16 (serdülő) Országos Bajnokság színvonalát és egyúttal racionalizálni a lebonyolíthatóságát.

A célok megvalósításával összhangban:
 1. U14 (újonc) korosztályban egyéni indulás alapján csak többpróbában és mezei futásban lehet országos bajnoki címet szerezni.
 2. Régiónként 3 verseny kerül megrendezésre az U16 (serdülő) és U14 (újonc) korosztály számára a versenyzési lehetőségek bővítése érdekében.
 3. Az U16 (serdülő) Országos Bajnokságra  kizárólag a régiós versenyekről lehet kvalifikálni – helyezés és ranglista alapján.

Az U16 (serdülő) és U14 (újonc) versenyrendszer kapcsán a régiók az alábbiak szerint kerülnek felosztásra:
- Észak-nyugati régió: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala
- Dél-nyugati régió: Bács-Kiskun, Baranya, Fejér Somogy, Tolna
- Észak-keleti régió: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Heves, Nógrád, Pest
- Dél-keleti régió: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

Az országos bajnokságra a régiós versenyekről történő kvalifikáció fedett pályán létesítmények hiányában sajnos nem kivitelezhető, így egyelőre csak szabadtéren tudjuk teljes mértékben implementálni a rendszert. Ettől függetlenül az U14 (újonc) korosztály számára már fedett pályán is csak összetett országos bajnokság kerül megrendezésre, egyéni országos bajnokság nem.

A 2020-as év tanulságai alapján a versenynaptár tervezet változásokon mehet keresztül – illetve jelenleg is vannak versenyek, melynek dátuma véglegesítés alatt áll (pl. válogatott viadalok) –, ezért kérjük folyamatosan kövessék az atletika.hu híradásait.

 

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.