Világcsúcsok távfutásban

Gidey és Cheptegei (forrás: WA)
A közelmúltban megdőlt világcsúcsokról, azok körülményeiről Dr. Gyimes Zsoltot, Joshua Cheptegei bokájáról Dr. Kiss Mariannt kérdeztük

A közelmúlt egyik legfontosabb atlétikai eseményévé vált a Valenciában megrendezett World Record Day, ahol női 5000 és férfi 10 000 méteren vártak világcsúcsot Letesenbet Gidey-től és Joshua Cheptegeitől. Ahogyan az már ismert, mindkettőjüknek sikerült a csúcskísérlet, így új világcsúcsok várnak hitelesítésre a World Athletics-nél. A női 5000 méter eddigi rekordját az etióp Tirunesh Dibaba tartotta 14:11.15 perccel, amit még 2008-ban ért el. Gidey ideje ezen a versenyen több, mint 4 másodperccel lett jobb, mint honfitársáé: 14:06.62 perc.

Néhány perccel a női mezőny célba érkezése után startolt el a férfiak 10 000 méteres futószáma, ahol az ugandai Joshua Cheptegei lépteire figyelt mindenki. A szűk 63 másodperces köröket futó Cheptegei végül 26:11.00 percnél állította meg a futóórát, és adta át a múltnak Kenenisa Bekele 15 éve fennálló 26:17.53 perces eddigi legjobbját. Ezzel ő a 10. férfi, aki egyszerre tartja az 5000 és 10 000 méter síkfutás aktuális világcsúcsát.

Dr. Gyimes Zsolt elemezte az új világcsúcsok kapcsán Joshua Cheptegeit, a távfutás jelenét és közeljövőjét.

- Cheptegei nem új a szakmában. Ifi korából még nem láttunk kiugró eredményt, viszont 19 évesen junior világbajnok volt 10 000 méteren, és 22 éves korában robbant be igazán a köztudatba a 15 kilométeres világcsúccsal. 2019-ben a 10 000 méteres világbajnoki címe tette világsztárrá, és 2020-as eredményei alapján nyugodtan használható rá a “megasztár” kifejezés, hiszen februárban Monacóban utcán futott 13 percen belül 5 kilométeren, majd a koronavírus-helyzet miatt csak augusztusban állt rajthoz, csakugyan Monacóban, de ekkor már pályán, szöges cipőben ért el világcsúcsot 5000 méteren. A másik csúcstartó, az etióp Letesenbet Gidey inkább mezei specialistának mondható, nem elfelejtve a dohai világbajnokságon elért ezüstérmét 10 000 méteren.

nation.africa) Mennyiben könnyíti meg a futók dolgát az ún. Wavelight-technológia?

- Itt ugye arról van szó, hogy a pálya mentén LED-izzók futnak végig a szegély alatt, és ahogy felgyúlnak, hullámszerűen végigfutva a pályán, fénynyalábként mutatják a futóknak a kívánt iramot. Úgy vélem ez a technológia jelentősen meg fogja könnyíteni a távfutást. A hosszútávfutók számára a legnagyobb kihívás – különösen, ha a rekord elérése a céljuk - az erős iram tartása. A nyulak, vagy inkább iramdiktálók egy ideig képesek ezt felvezetni, de általában csak féltávig, vagy még addig sem. Ezzel a technológiával lényegében sikerült megoldani a versenytáv teljes hosszán át történő iramfelvezetést, ami hatalmas vívmány. Ezzel, azt gondolom, hogy új fejezet nyílhat a távfutásban: gyakrabban dőlhetnek meg a világcsúcsok, de természetesen csak akkor, ha megvan hozzá a „humán feltétel”, vagyis a megfelelő felkészültségű versenyzők, akik képesek ezeket a hihetetlenül erős iramokat végigfutni. Még egy dologban különböznek ezek a világcsúcsok a korábbiaktól, jelesül abban, hogy nem láthattunk olyan brutális befejező köröket, mint korábban. Ennek oka, hogy az új technikai megoldás gyakorlatilag óramű pontosságú, egyenletes iramtartást tett lehetővé mindkét világcsúcsnál.

Van technológiai fejlődés a pályán, de hasonló mértékű a fejlődés az utcai futásban, ott viszont a cipőkben látják a progresszió útját. Valóban sokat számíthat egy jól kialakított cipő?

- A Nike szerint az Air Zoom Alphafly cipők 5-8%-os javulást hozhatnak a futóteljesítményben. Némi számolás után hamar kiderül, hogy ez egy 2:04 perces maratoninál 6:10 és 9:55 perc közötti javulást jelent. Ez óriási különbség, azonban azt érdemes hozzátenni, hogy minél inkább közeledünk a teljesítőképesség határához, ez a javulás egyre csekélyebb mértékű. A Nike cipős futók egyelőre dominálják a maratoni távot, de számítani lehet arra, hogy nem csak a pályán, hanem azon kívül, a piacon is éleződni fog a verseny a minél hatékonyabb cipő kialakításáért a nagy sportszergyártók között.

Térjünk vissza a közelmúlt versenyeihez és idézzük a fel a félmaratoni világbajnokságot, amely az idén az egyetlen atlétikai világverseny volt. Itt az ugandai Jacob Kiplimo junior korúként nemzeti csúcsot ért el és lett világbajnoka a távnak. A már említett Cheptegei a negyedik helyen ért célba, az ugandai csapat pedig harmadik lett. Kihívója Kenyának és Etiópiának Uganda?

 Facebook) - Igen, új nemzet kopogtat a nemzetközi távfutás kapujában. Az ország földrajzi adottságai nagyon hasonlóak Kenyáéhoz. Kenyával ellentétben a kormányzat még csak most kezdi felismerni a sportba való befektetés hasznosságát, de már most is komoly támogatásokkal látja el a kiemelkedően teljesítő sportolókat, illetve most kívánnak magaslati sportközpontot létesíteni. Ezek tükrében azt lehet mondani, hogy az ugandai távfutók méltó ellenfelei lehetnek az elkövetkezendőkben e két, távfutásban hagyományosan erős nemzet sportolóinak.

Egy atlétika tematikájú csoportban fellelhető volt Cheptegei lábáról az alábbi kép, ahol a világcsúcstartó futó meglehetősen érdekes lábállása látható. A kép kapcsán Dr. Kiss Mariann, a Szövetség keretorvosa, mint a téma szakavatottja a következőket nyilatkozta:

- A kép megtévesztő és furcsa, mintha nem illeszkedne a cipő a lábához. Nem valószínű, hogy ilyen durva deformitása lenne, inkább csak elcsúszik a lábáról a cipő a kanyarban. Ha tartósan lenne ez a mértékű deformitás, amit a képen látunk, valószínűleg nem jutott volna el a világcsúcsig. Mindenesetre az bizonyos, hogy azok számára, akiket fellelkesít egy-egy ilyen világcsúcs és futásra adják a fejüket, előbb végezzenek el egy felmérést, ahol tisztább képet kapnak a lábuk állapotáról, hiszen a lábak deformitása átmeneti és tartós fájdalmakat is okozhat a terhelés során.

Fotók: World Athletics, nation.africa, Facebook

Kovács Soma

Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.