Zakatol a szezon

Szabó László

Egyre mozgalmasabbak a hétvégék, ahogy beindul a fedett pályás idény, ez a mostani speciel már pénteken elkezdődött: Karlsruhéban World Indoor Tour-versenyt rendeztek, és három magyar is meghívást kapott rá. Mindhárman ötödikek lettek, ami eleve jó eredmény, de a legelégedettebb talán Nguyen Anasztázia lehetett, aki távolugrásban megjavította egyéni csúcsát, 6.56 méteres teljesítménye az európai élmezőnybe repíti, méghozzá a hetedik helyre földrészünk idei ranglistáján. Nála is előkelőbb helyezést birtokol jelenleg ugyanezen összevetésben Kozák Luca: 60 gátas országos csúcstartónk idei első (és második) futása 8.02 másodperc lett a francia határhoz közeli német városban, ami élete második legjobbja - Európának pedig jelenleg az idei negyedik legjobbja. És le a kalappal a karlsruhei magyar trió egyetlen férfitagja előtt is, Szabó László 7.69-es legjobb ugrása biztató, az pedig külön, hogy külföldön is hozza magát, a szokatlan miliő, az erős nemzetközi mezőny, a sok néző nem hat rá bénítólag, nem izgul - úgy látszik, jó versenyző típus. De az biztos, hogy sokat versenyző.

Kevesebb, mint 24 órával ezután ugyanis már a BOK-csarnokban ugrott (egész pontosan 22 óra telt el a két távolugróverseny kezdete között), és fáradtság ide, fájdalmak oda, kétszer is megjavította 7.72 méteres fedett pályás legjobbját: ötödik kísérletére 7.86 méterre repült, hatodikra pedig 7.91-re! Másnap (azaz neki inkább harmadnap), vasárnap pedig 60 méteren is rajthoz állt a MASZ hétvégi nyílt versenyén, a távolugráshoz hasonlóan azt a számot is megnyerte, és azt is két egyéni rekorddal, mert már az előfutamban elért 6.89 is jobb volt az addigi legjobbjánál, a döntőben futott 6.85 meg még jobb. Ritka, hogy egy atlétának ennyire mozgalmas hétvégéje legyen, az meg még ritkább, hogy ennyire eredményes, így arra kértük az FTC összességében négy egyéni csúcsot elérő versenyzőjét, írja le, hogy élte meg mindezt belülről:

– Először is nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen rangos versenyen indulhattam pénteken, nagyon hálás vagyok Babinyecz Józsi bácsinak, tavaly nyár végén vettem fel vele a kapcsolatot, és azóta menedzsel engem. Ami a versenyt illeti, Naszti es Luca hatalmas segítség volt, Naszti rengeteg tanácsot adott, és segített mindenben, ez is közrejátszott abban, hogy sikerült helytállnom kint. Sajnos a csonthártyám gyulladása miatt nagyon nehéz a versenyzés, de ilyen lehetőséget nem hagyhattam ki. Az edzőm, Szász Bence több okból is szerette volna, hogy ugorjak szombaton is, egyrészt modellezni akartuk az Eb-t, hogyan ugrok két egymást követő napon. Nyilván világversenyen nem utazgatnék ennyit másnapig, de mentálisan teljesen máshogy álltam oda: nem voltam feszült, bevettem fájdalomcsillapítót, és tudtam, nincs elvárás, csak élveznem kell. Szinte minden arra utalt, hogy nem ugorhatok nagyot, de ugrásról ugrásra egyre jobban ráéreztem a mozgásra, Bence infóit sokkal jobban fel tudtam használni, hiszen egyáltalán nem izgultam. Biztos vagyok benne, hogy frissebb állapotban, egészséges lábbal már nem elérhetetlen a nyolc méter, végre lett önbizalmam. A vasárnapi hatvan méter csak edzés volt, az alapozás után úgy éreztem, hogy gyors vagyok, de nem gondoltam volna, hogy ilyen előzmények után ebben az állapotban egyénit futok. Egy edző azt mondta, negyedik vagyok az örökranglistán, és fedetten két nyolcméteres ugrónk van, de idén három lesz. Ehhez hasonló pozitív mondatok érkeznek azóta is, és nagyon örülök, hogy hisznek bennem. Mindent megteszek azért, hogy nyolc méter álljon a nevem mellett.

Nos, közben megtudtuk, Szabó László az ötödik helyre jött fel a magyar fedett pályás távolugró örökranglistán Szalma László (8.24), Pálóczi Gyula (8.15), Almási Csaba (7.96) és Margl Tamás (7.92) mögé - az idei európai ranglistán is ötödik ebben a versenyszámban.

No de ahogy írtuk, sok verseny volt a hétvégén, és szerencsére akadtak további magyar szempontból örömteli, emlékezetes momentumok. Itt van például mindjárt Bécs, ahol szombaton az Indoor Track & Field Vienna elnevezésű viadalon Garamvölgyi Petra tovább javította az U18-as rúdugró országos csúcsot, immár 3.96 méterre. A pécsi ifjú hölgy remek formába lendült, csak így tovább! És született az osztrák fővárosban még hat új idei legjobb magyar eredmény: a férfiak között Illovszky Dominik 60 méteren 6.80-nal (PB), Kazi Tamás 800 méteren 1:49.12-vel, Szögi István 1500 méteren 3:46.84-gyel, a nőknél Takács Boglárka 200 méteren 24.43-mal, Molnár Janka 400 méteren 54.44-gyel, Bartha-Kéri Bianka pedig 800 méteren 2:05.90-nel állt a honi felnőttrangsor élére. Szép egyéni csúcsot futott még ugyanott Máté Tamás (21.41) és Kádasi Zalán (21.51) 200-on, illetve Molnár Attila (48.18) 400-on.

Maradva a külföldön elért biztató magyar eredményeknél, de kicsit távolabb tekintve: a hétvége mindkét napján volt érintettségünk Franciaországban, szombaton Mondeville-ben Vindics Balázs 1:51.70-nel ötödik lett idei első 800 méteres viadalán, Wagner-Gyürkés Viktória 4:17.87-tel, idei legjobb magyar eredménnyel harmadik 1500-on, míg vasárnap Párizsban Kerekes Gréta futhatott 60 gáton és ért el 8.19-es időt az előfutamban, amellyel kilenc századmásodperccel megjavította idei legjobbját és amellyel a hetedik legjobb eredményt érte el – sajnos azonban a francia fővárosban hatos finálét rendeztek. Csupán egyetlen század hiányzott hozzá.

Végezetül hazatérve még néhány szót a BOK-csarnokban rendezett nyílt versenyünkről: megsüvegelendő a szombati napi teljesítmények közül Pázmándi Dominik távolugrása is, a szolnokiak fiatalja ugyanis ugyancsak egyéni csúcsot ért el 7.76-tal, illetve Márton Anita 17.96-os súlylökése, a mögötte második helyen végző Veiland Violetta 15.88-as dobása valamint Huller Dániel 48.15-ös 400 méteres futása szintén – utóbbi kettő egyéni rekord, sőt a Dunakeszi VSE 400 gátasáé a versenyszám idei legjobb magyar eredménye is. Akárcsak vasárnapról a távolugró Farkas Petra 7.45-ös PB-je 60 méteren, továbbá Szabó Diana és Klekner Hanga 4.10 méteres rúdugrása. 

 

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top
 
 

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.